Kiekko Urheilu

Luceniuksen maali ei riittänyt Kerholle – Ilves kiitti vauhdikkaassa pelissä kotijoukkuetta ja kuittasi täydet pinnat

HPK tuhlaili maalipaikkoja viikon kolmannessa ottelussaan.
HPK:n maalintekijä Niclas Lucenius rynnistää karkuun Ilveksen Jerry Ahtolalta.

HPK ei onnistunut tarjoilemaan kannattajilleen kahta perättäistä voittopeliä jääkiekkoliigan viikonvaihteen kierroksilla. Perjantaina Kerho juhli voitto HIFK:n vieraana, mutta lauantain Ritariareenan ottelussa Ilvestä vastaan joukkueelle jäi luu käteen numeroihin 1–2 (0–1, 1–0, 0–1) päättyneessä kamppailussa.

Kerhon meno oli tälläkin kertaa vauhdikasta, mutta tehot olivat tasaisessa pelissä hukassa. Maalipaikkoja hämeenlinnalaisille oli tarjolla vaikka kuinka moneen osumaan, mutta ainoastaan Niclas Lucenius onnistui ylivoimalla saamaan kiekon Ilveksen maalissa hyvän ottelun pelanneen Riku Heleniuksen (35 torjuntaa) taakse. Komeaan maaliin alkutahdit löivät Teemu Turunen ja Jesper Lindgren.

HPK on aiemminkin tällä kaudella näyttänyt kahdet kasvonsa tuplapeleissä. Ykkösketjussa kovasti töitä tehnyt Valtteri Puustinen ei osannut sanoa tähän syytä.

– Hyvä peli oli taas alla, mutta ihan samalla lailla emme pystyneet jatkamaan. Ensimmäinen erä oli tosin vielä ihan hyvää tekemistä ja hallitsimmekin peliä. Toiseen erään Ilves sitten skarppasi, emmekä me enää vastaavasti voittaneet kaksinkamppailuja, harmitteli Puustinen.

Tuore alle 20-vuotiaiden maailmanmestari on palannut vahvasti Kanadan MM-jäiltä. Se ei kuitenkaan ainakaan lauantaina lämmittänyt laitahyökkääjää.

– Eihän se tappion jälkeen lohduta. Periksi ei kuitenkaan pidä antaa – tästä pitää vain jatkaa töiden tekemistä koko joukkueen voimalla, Puustinen suunnitteli.

HPK:n päävalmentaja Antti Pennanen oli mietteissään pelin jälkeen. Myös Pennanen ihmetteli hukattuja maalipaikkoja.

– Tämä oli viikon kolmesta ottelusta paras peli meiltä, mutta kovasti töitä tehneet miehet eivät saaneet siitä palkintoa. Loimme riittävästi paikkoja, mutta vain yksi tuotti tulosta. Maalinteko on vaikein asia, Pennanen pohti.

Myös Ilveksen päävalmentaja Karri Kivi piti ottelua hyvätasoisena kiekkomittelönä.

– Olen todella tyytyväinen. Tämä oli kauden kovimpia pelejämme, sillä jouduimme pelaamaan melkein koko ottelun viidellä pakilla. Viimeisenä kruununa oli vielä Helenius, Kivi kehui maalivahtiaan.

Ilveksen ensimmäinen maali avauserässä aiheutti melkoisen popinan Ritariareenan lehtereillä. Nikolas Matinpalon survoma osuma hyväksyttiin videotarkastuksen jälkeen.

Kaiken kansan nähtävillä olevilla tv-aparaateilla oli mahdoton sanoa, oliko kiekko maalivahti Antti Karjalaisen polvarien alla maalissa vai ei. Liigan tilannehuoneen mukaan se oli kuitenkin siellä, eikä tuomareiden päätös muuttunut, vaikka päävalmentaja Pennanen vielä haastoi tilanteen maalivahdin häirintänä.

Ilveksen voittomaalin päätöserän puolivälissä teki Jerry Ahtola.

HPK jatkaa Liigaa ensi torstaina Ritariareenassa kohtaamalla lappeenrantalaisen SaiPan. HäSa

 

HPK–Ilves 1–2 (0–1, 1–0, 0–1)

1. erä: 14.49 Nikolas Matinpalo (Riku Helenius) 0–1 vt.

Jäähyt: 0.10 Oskari Laaksonen Ilves 0 min, 8.52 Teemu Turunen HPK 2 min, 10.29 Joukkuerangaistus Ilves 2 min, 11.31 Petteri Nikkilä HPK 2 min, 16.28 Jarkko Parikka Ilves 2 min, 19.55 Joukkuerangaistus Ilves 2 min.

2. erä: 35.16 Niclas Lucenius (Teemu Turunen–Jesper Lindgren) 1–1 yv.

Jäähyt: 30.11 Oskari Laaksonen Ilves 2 min, 34.17 Eero Savilahti Ilves 2 min.

3. erä: 51.52 Jerry Ahtola (Joona Ikonen–Topias Haapanen) 1–2.

Jäähyt: 42.50 Filip Riska HPK 2 min, 43.11 Petteri Nikkilä HPK 10 min, 43.11 Petteri Nikkilä HPK 2 min.

Jäähyt yhteensä: HPK 4×2 min Petteri Nikkilä 10 min=18 min, Ilves 5×2 min=10 min.

Maalivahtien torjunnat: Antti Karjalainen HPK 9+2+9=20 (pois: 58.09–60.00) Riku Helenius Ilves 11+5+12=28

Yleisöä: 4381

 

Kommentti: Veljekset kuin ilvekset

HPK ja Ilves pelaavat tällä hetkellä hyvin samantapaista jääkiekkoa. Molemmat rytmittävät sekä hyökkäyksiään että puolustuksiaan siinä määrin, että voidaan puhua kummankin osalta suhteellisen täysimääräisestä Meidän pelistä.

Tarkkailin joukkueiden pelaamista siltä osin, missä määrin ne pakottivat peliä tasaviisikoin niissä hyökkäyksissään, jotka lähtivät omalta puolustusalueelta. Pelin pakottamisia ovat muun muassa tilanteet, joissa kiirehditään hyökkäämään väärällä hetkellä alivoimaisena, tempaistaan liian pitkä syöttö yksinäiselle pelaajalle, pelataan ahtaan puolelta laidan kautta tai syöttöketju pudottaa äkkinäisesti pelaajia ja syöttösuuntia hyökkäyksestä pois.

HPK pakotti ensimmäisessä erässä hyökkäyksiään 6 kertaa, Ilves 6 kertaa. Matalat luvut ovat hyvinkin siedettäviä. Toisessa erässä HPK pakotti 5 kertaa; Ilves 3 kertaa, eli peli oli erinomaista molemmilta. Kolmas periodi mentiin lukemin HPK 5, Ilves 3.

Laadukkaan ja tasaisen ottelun olisi voinut voittaa kumpi vain, nyt jääkiekkoilun jumalat suosivat Ilvestä.

Petteri Sihvonen

Päivän lehti

23.1.2020