Kiekko Urheilu

HPK jätti SaiPan aseetta ja palasi suorille puolivälieräsijoille - Katso ottelukooste

HPK ei ollut Jääkiekkoliiton juhlaottelussa tehokas, mutta nousi ansaitusti takaisin viidenneksi.
HPK:n Niclas Lucenius (vas.) oli liukas vieras SaiPan maalivahdin Niclas Westerholmin tontilla. Tällä kertaa kiekko ei kuitenkaan mennyt maaliin. SaiPan miehistä menoa maalilla seuraavat Erik Autio ja Jonatan Tanus.

90-vuotisjuhlallisuutensa aloittaneen Suomen Jääkiekkoliiton lisäksi Ritariareenassa juhli torstaina HPK. Kerho kuittasi lappeenrantalaisvieraitaan SaiPaa vastaan ansaitut kolme pistettä, joilla se pomppasi taas Liigan sijalle viisi. Maalimäärät jäivät tapahtumiin nähden vähäisiksi HPK:n voittaessa 2–1 (0–0, 1–0, 1–1).

HPK:n oman alueen puolustuspeli tarjosi maalivahti Rasmus Reijolalle mukavan kotistartin liigajäällä. 26-vuotias RoKi-laina kiitti lisäämällä tilastoihinsa toisen voittonsa kahdessa pelissä. Ensimmäinen nollapeli jäi kahden ja puolen minuutin päähän, kun maalintekijä Erik Autio ja syöttäjä Tyler Morley hyödynsivät Niclas Luceniuksen merkkausvirheen SaiPan tynkäkirin aikana.

HPK ei antanut myöskään kiekollisena mahdollisuuksia SaiPalle, ja päävalmentaja Antti Pennasen mielestä kotijoukkue pelasi hyvin molemmissa päissä

– SaiPa on Liigan vaarallisimpia joukkueita hyökkäyspään maalin edessä. Onnistuimme viimeistä maalia lukuun ottamatta siinä puolustamisessa. Montaa laukausta emme antaneet maalin edestä, Pennanen kuvaili.

– Olisimme voineet päästä tuloksellisesti helpommalla, mutta pelaajat tekivät kovan työn, ja nämä ovat tiukkoja pelejä tähän aikaan kaudesta.

 

HPK sääti kärkiketjujaan SaiPa-kamppailuun ”nostamalla” Robert Leinon ja Markus Nenosen ykköskentälliseen. Niclas Lucenius puolestaan pelasi Jere Innalan ja Philippe Cornet’n keskushyökkääjänä kakkosessa.

– Hyvä, että molemmat ketjut tekivät maalin, mutta katsotaan, jatkammeko näillä, Pennanen totesi.

Sikäli muutosten voi sanoa tuottaneen tulosta, että Lucenius paukautti yhden tolppaosuman jälkeen Innalan jättösyötöstä avausmaalin toisessa erässä juuri SaiPan tultua täysilukuiseksi, ja Turunen viimeisteli vähintään yhtä komean 2–0-maalin Leinon syötöstä 2–1-hyökkäyksestä, jonka alusti Nenonen.

Pistepörssin kärkipaikkaansa sementoinut Turunen oli voiton jälkeen pikemminkin pahoillaan, että teki vain yhden maalin.

– Hyvin meidän ketjumme peli toimi, mutta itse olin aika huono. Pitää pyytää anteeksi äijiltä. Loimme paikkoja paljon, totesi Turunen, joka kuitenkin kertoo itseluottamuksensa olevan korkealla.

– Muuten onnistumiset tulevat aika selkäytimestä tällä hetkellä. Ei tarvitse kauheasti ajatella pelatessa.

 

HPK:n tehokkuuteen jäi taas roimasti parannettavaa. Erityisen vaikeaa on ollut laitahyökkääjä Eetu Tuulolalla, joka onnistunut maalinteossa viimeksi marraskuun toinen päivä Kärppiä vastaan, minkä jälkeen tilillä on nyt 22 ottelua ilman maalia.

SaiPaa vastaan Tuulolan turhautuminen oli aistittavissa, kun nuori mies tälläsi ensimmäisen erän lopussa ylivoimalla molempiin tolppiin samalla laukauksella. Lopulta SaiPa-vahti Niclas Westerholm kaapaisi kiekon videotuomarin mukaan maaliviivalta peliin. Toisessa erässä hän laukoi siirretyn rangaistuksen aikana ylärimaan.

Pennanen kuitenkin antoi armoa Tuulolalle.

– Hän teki tänään kovasti töitä. Sen kanssa hänellä on ollut vaikeuksia, mutta nyt hän teki sen työn ja sai muutaman tolpan. Eiköhän hän saa maalinkin pian aikaiseksi, Pennanen kehui.

 

SaiPa on ottanut edellisen kolmen pisteen vierasvoiton marraskuussa. Edellisen viikon aikana alla oli kuitenkin kaksi runsasmaalista lisäpistevoittoa Satakunnasta. Valmentaja Tero Lehterä oli syystäkin pettynyt Hämeenlinnan tulokseen.

– Hävisimme kaksinkamppailut ja luistelukisat, eikä kiekollinen pelimme ollut hääppöistä. Ne ovat sellaisia perusasioita jääkiekossa, että paljon ei jää jäljelle. Lopputulos oli ottelua tiukempi. Toivottavasti saamme saman ilmeen takaisin, mitä meillä oli viime viikolla, Lehterä sanoi.

HPK kohtaa seuraavaksi 11:ntenä olevan KalPan Kuopiossa lauantaina.

Katso ottelukooste:

 

HPK–SaiPa 2–1 (0–0, 1–0, 1–1)

1. erä: Maaliton.

Jäähyt: 18.52 Vladimir Denisov SaiPa 2 min.

2. erä: 25.29 Niclas Lucenius (Jere Innala–Petteri Nikkilä) 1–0.

Jäähyt: 23.25 Markus Kojo SaiPa 2 min, 36.35 Ahti Oksanen SaiPa 2 min.

3. erä: 46.46 Teemu Turunen (Robert Leino–Markus Nenonen) 2–0, 57.30 Erik Autio (Tyler Morley–Micke Saari) 2–1.

Jäähyt: 42.16 Filip Riska HPK 2 min, 47.09 Mikael Kuronen SaiPa 2 min.

Jäähyt yhteensä: HPK 1×2 min=2 min, SaiPa 4×2 min=8 min.

Maalivahtien torjunnat: Rasmus Reijola HPK 2+5+6=13, Niclas Westerholm SaiPa 10+9+6=25 (pois: 58.05–60.00).

Yleisöä: 3  623.

 

Kommentti: Keikari Tero Lehterän trap-show

HPK löi taiten ja tyylikkäästi SaiPan maalein 2–1. Ottelun teki Kerhon kannalta aluksi haasteelliseksi se, ettei SaiPa suostunut lähtemään HPK:n pelitanssikutsuun mukaan. SaiPa puolusti, puolusti ja vielä kerran puolusti kytäten vastahyökkäyspaikkoja.

SaiPan päävalmentaja Tero Lehterä muistetaan Sanomat-leirin lätkästudioiden keikarimaisena tyyli- ja sananiekkana, joka selkeästi ilmaisi suoranaisen inhonsa sellaista jääkiekkoa kohtaa, jossa toinen joukkue vain tukkii keskialueen trapilla. Ja mitäpä muutakaan Lehterä itse sitten peluuttaa joukkueellaan kuin – trapia.

Antti Pennasen joukot löysivät kohtuullisia aukkoja SaiPan keskialueen sumpusta. Tosin Kerhosta näkee, ettei hämeenlinnalaisessa lätkässä enää panosteta viivelähtöihin, joilla trap murretaan. Monille entisaikojen HPK:n joukkueille tällainen peruutteleva SaiPa olisi ollut pelkkä suupala.

Lopulta SaiPan vaatimaton hyökkäys oli täysin aseeton Kerhon organisoitua ja taistelevaa puolustusta vastaan. Olikohan SaiPalla koko pelissä muuta kuin kaksi, kolme maalipaikkaa tehdyn maalin päälle. Hyökkääminen Lehterältä on jäänyt valmentamatta melkein kokonaan.

Petteri Sihvonen

Maalikooste ottelusta:

Päivän lehti

23.1.2020