Kiekko Urheilu

HPK:lle vihdoin voitto ailahtelevalla taistelulla – ”Helpommalla ehkä pääsisi, jos viimeistely olisi kliinisempää”

HPK sai revanssin JYPistä, kun omiin meni enää vain onnekas pomppu.
HPK:n Mikko Lahtela nappaa kiekon JYPin Jerry Turkulaisen ja Jarkko Immosen välistä. Kuva: Tomi Vesaharju
HPK:n Mikko Lahtela nappaa kiekon JYPin Jerry Turkulaisen ja Jarkko Immosen välistä. Kuva: Tomi Vesaharju

Kolmen yhden maalin tappion ja hukattujen mahdollisuuksien jälkeen HPK sai viimein juhlia kauden kolmatta liigavoittoa keskiviikkona. Kauden avausviikolla Kerhon omassa kotiottelussaan voittanut JYP jäi Pohjantähti-areenassa kakkoseksi maalein 2–1.

Maaleja ei viikon toisessakaan Hämeenlinnan ottelussa montaa nähty. Voittomaalin tekijäksi jäi kolmannen erän alussa vastahyökkäyksestä osunut Niklas Friman.

Kyseisessä tilanteessa JYPin 1–1-tasoitus oli jo lähellä, kun Friman ja Philippe Cornet menettivät kiekon omalla alueella. Joona Voutilainen HPK-maalilla selvitti tilanteen ja kotijoukkue pääsi välittömästi iskemään.

Cody Kunyk katkaisi Anttoni Hongan syötön ja ykkösketju taiteli ylivoimahyökkäyksen, jonka päätteeksi Friman pääsi herkuttelemaan Kunykin esityöstä.

– Siinä oli vaihdossa enemmän tapahtumia kuin tavallisessa erässä. Olimme lähdössä ylivoimahyökkäykseen, mutta kiekko taisi pompata Philippen luistimesta toiseen suuntaan. Sitten mentiin taas toiseen suuntaan. Kunykilta aivan älytön syöttö. Vaikka otin sisäterällä haltuun, oli aikaa putata rystyllä sisään, kapteeni Friman mehusteli.

 

Ottelun jälkimmäisellä puolikkaalla muutaman laadukkaan maalipaikan Voutilaista vastaan hävinnyt JYP sai kavennuksensa reilut kuusi minuuttia ennen loppua. Puolustaja Mikko Mäenpää toimitti kiekkoa puolesta kentästä päätyyn, mutta kiekko otti pompun jäästä ja pilasi Voutilaisen nollapelin.

Voitto oli HPK:lle kuitenkin melko ansaittu. Työmäärä varsinkin omassa päädyssä piti JYPin poissa ykkösalueelta ja 22 kertaa torjunut Voutilainen hoiti loput.

– Olemme pelanneet tämän viikon molemmat pelit paremmin kuin viime viikolla. Ei se maalinteko edelleenkään helppoa ole, ja kaveri meinasi tulla melkoisella pompulla vielä lähelle, mutta kieltämättä tärkeät pisteet ja pieni palkinto tästä työstä, Friman totesi.

Hyökkäyspeli oli ajoittain hyvää, mutta jätti päävalmentaja Antti Pennaselle toivomisen varaa etenkin tempon suhteen. Frimanin lisäksi maalin teki vain Filip Krivošík, joka seurasi Valtteri Puustisen laukauksen irtokiekon maaliin ylivoimalla toisessa erässä.

– Kovasti pelaajat tekivät töitä. Pelasimme Lukkoa vastaan (maanantaina) paremmin, mutta emme olleet tehokkaita. Tänään oli onneakin mukana. Vähän meidän juttu ailahtelee, Pennanen arvioi.

– Työmäärä oli samanlainen kuin maanantaina. Jos tämä olisi PlayStation-peliä, niin olisi varmasti helppoa, mutta kaikki tietävät, mistä pelimme on kiinni, ja tehdään töitä sen eteen.

Puustinen piti parhaan pistemiehen kultaisen kypärän kerättyään ottelusta kaksi syöttöpistettä.

 

HPK:n tiukka viikko jatkuu perjantaina ja lauantaina vierasotteluilla Tampereen Ilvestä ja Porin Ässiä vastaan.

– Ykkösasia loppuviikosta on, että ne meidän pelimme arvot näkyvät, eli sinnikkyys, kurinalaisuus ja kova työmäärä. Siihen yritämme löytää tasaisuutta. Helpommalla ehkä pääsisi, jos viimeistely olisi kliinisempää, Friman pohti.

– Ehkä tämä voitto tuo arjen tekemiseen hieman hymynkaretta. Huomenna aloitetaan valmistautuminen loppuviikkoon. Onneksi tällaisia härkäviikkoja ei montaa osu kauteen, mutta olemme kovassa kunnossa. HäSa

HPK–JYP 2–1 (0–0, 1–0, 1–1)

1. erä: Maaliton.

Jäähyt: 12.24 Roni Allén JYP 2 min, 17.19 Mikko Mäenpää JYP 2 min.

2. erä: 22.33 Filip Krivosik (Valtteri Puustinen-Elmeri Eronen) 1–0 yv.

Jäähyt: 21.08 Mikko Kalteva JYP 2 min, 32.34 Joukkuerangaistus HPK 2 min, 39.56 Valtteri Puustinen HPK 2 min.

3. erä: 44.07 Niklas Friman (Cody Kunyk-Valtteri Puustinen) 2–0, 53.43 Mikko Mäenpää (Roni Allén-Alex Lindroos) 2–1 vt.

Jäähyt yhteensä: HPK 2×2 min=4 min, JYP 3×2 min=6 min.

Maalivahtien torjunnat: Joona Voutilainen HPK 6+8+8=22, Markus Ruusu JYP 9+5+8=22 (poissa 58.32–60.00).

Yleisöä: 3  405.

Ottelun kohokohdat:

Kommentti: Syksyn pojista kevättalven miehiksi?

HPK:n viime kauden läpimurtopelaajat ja tämän kauden johtajiksi povatut Petteri Nikkilä ja Jere Innala ovat vaipuneet alkusyksystä varjojen maille. Molemmat viettävät isoja aikoja kiekon kanssa illasta toiseen, mutta on selvä osatekijä Kerhon koneen yskimiseen, että kaksikko ei ole johtanutkaan joukkuetta suorituksillaan.

Todennäköisesti Innala ja Nikkilä syttyvät vielä kauden edetessä. Toistaiseksi oivallukset ovat puuttuneet. Viime kauden Liigan syöttöpörssivoittaja Nikkilä taas on saanut vasta yhden pisteen tililleen ja menettämässä HPK:n kiekollisen ykköspakin asemaa Elmeri Eroselle.

Voi johtua roolinmuutoksesta, mutta HPK:n viime kauden paras maalintekijä Innala ei ole juuri päässyt itse maalipaikoille. Laukaustahti on melkein viime kauden tasoa, nyt kuitenkin karvan alle eikä yli neljä ottelussa.

Innalan ja Nikkilän kasvamista ilman Robert Leinoa ja Teemu Turusta odotellessa Kerhossa on miehistymässä muutama muu pelaaja. Ilman Innalan ja toipilaan Markus Nenosen tehoja HPK:n kasvutarinan seuraava osa henkilöityy kaksikymppisiin Valtteri Puustiseen ja Filip Krivošíkiin.

Tämän kaksikon peliasenteessa ja -asennossa on selvä viesti: he ovat nyt tekemässä tulosta paineettomassa tilassa, kuten Innala viime kaudella. Puustisen kiekollinen rohkeus ja fysiikka ovat ottaneet harppauksen, eikä Krivošíkin juna juuri pysähdy väliasemille.

Päivän lehti

25.2.2020