Kiekko Urheilu

HPK:n lähivuosien NHL-siirtopotti lähestyy kovaa vauhtia miljoonapottia - "Kyseessä merkittävä asia"

HPK saa kolmen viime kauden aikana pelanneesta seitsemästä pelaajasta NHL-korvauksia. Toimitusjohtaja Antti Toivasen mukaan Kerhon saaman potin kohdalla aletaan puhua ”seitsemännumeroisesta summasta”.
Kultavahti Emil Larmi on tuorein HPK:sta NHL-sopimuksen siirtynyt pelaaja. Larmi siirtyy Pittsburgh Penguinsin organisaatioon. Kuva: Tomi Vesaharju
Kultavahti Emil Larmi on tuorein HPK:sta NHL-sopimuksen siirtynyt pelaaja. Larmi siirtyy Pittsburgh Penguinsin organisaatioon. Kuva: Tomi Vesaharju

Emil Larmi, Niclas Almari, Ukko-Pekka Luukkonen, Jesper Lindgren, Joni Tuulola, Oula Palve ja Kristian Vesalainen – näistä pelaajista HPK on saanut ja on saamassa vielä tulevaisuudessa NHL-korvauksia kirstuunsa.

Lopullinen NHL-korvauksista saatava summa vaihtelee vuosittain ja määräytyy sen mukaan kuinka moni pelaaja samasta maasta tekee sopimuksen samana vuonna.

Toisin sanoen, mitä useampi suomalainen pelaaja vuosittain tekee NHL-sopimuksen, sitä suurempi Suomen maakohtainen korvausosuus per pelaaja on. Hämeen Sanomien saaman sisäpiiriarvion mukaan NHL:stä pelaajasta maksettava ja siitä jaettava summa vaihtelee noin 220 000–260 000 euron välimaastossa.

Korvaussumma tasataan

HPK:n toimitusjohtaja Antti Toivanen kertoo tervehtivänsä joka kerta ilolla, kun suomalainen pelaaja solmii NHL-sopimuksen.

Sille on syynsä.

– Peukutamme aina kun suomalainen pelaaja siirtyy NHL:ään. Liigassa on sovittu niin, että korvausraha jaetaan tasaisesti riippumatta siitä kuka siirtyy milläkin korvausta nostavalla portaalla NHL:ään. Muutenhan se menisi ihan kyttäilyksi. Lopullisen korvausmäärän pelaajaa kohti tiedämme siis vasta syksyllä, Toivanen selvittää.

Antti Toivanen

HPK:n saamat korvaukset lähivuosien aikana ovat tuntuvaa luokkaa.

Toivanen ei kuitenkaan halua ilmoittaa tarkkaa lukua. Tässä vaiheessa se olisikin mahdotonta, sillä lopullista summaa ei ole edes tiedossa.

Joka tapauksessa on selvää, että viime vuosien NHL-siirtojen korvausten suhteen miljoonaraja lähestyy kovaa vauhtia.

– Ruvetaan puhumaan jo seitsemännumeroisesta summasta. Kyseessä on erittäin merkittävä asia meille, Toivanen sanoo.

NHL-kelpoisten pelaajien kasvattaminen osa seuran strategiaa

Hallitseva Suomen mestari HPK on pyrkinyt kiihdyttämään ja mahdollistamaan siirtoja Pohjois-Amerikkaan rekrytoimalla viime vuosina NHL-varattuja pelaajia ja investoimalla harjoitteluolosuhteisiin.

– Vuonna 2015 emme sattumalta rekrytoineet 11 NHL-varattua pelaajaa. Tavoitetila strategiassamme on ollut kehittää näillä toimenpiteillä ja NHL-siirtokorvauksilla myös taloutta. Tuplasimme akatemiajääharjoittelun määrän ja investoimme siihen 50 000 euroa, Toivanen toteaa.

– Lisäksi olemme palkanneet Niko Kapasen akatemian rehtoriksi ja lisänneet entisestään Timo Turusen fysiikkapainotteisia harjoitteluja ja palkanneet valmennustiimiin yhden henkilön lisää. Nämä satsaukset ovat omiaan luomaan meille mahdollisuuksia siihen, että pelaajia siirtyy meiltä NHL:ään jatkossakin.

NHL:ään siirtyneistä pelaajista Larmilla ja Palveella ei edes ollut olemassaolevaa NHL-varausta.

– Ne ovat mukavia bonuksia meille, Toivanen kuittaa.

Lue myös: Emil Larmille tulokassopimus Pittsburghiin

Nuorille pelaajille enemmän peliaikaa Liigassa

Liigan ympärillä yksi kestoaihe on ollut se, että onko sarjassa liikaa joukkueitta. Tällä hetkellä Liigaan osallistuu 15 joukkuetta.

Niin tai näin, väittelyn taustalla nuoret pelaajat ovat entistä enemmän päässeet kiinni miesten peleihin, kun enemmän työpaikkoja on ollut pelaajille tarjolla. Voi sanoa, että kovatasoisemmat ammattilaissarjan ottelut ja niiden tuoma kehitys ovat osaltaan kiihdyttäneet NHL:ään siirtyvää virtaa Suomessa.

– Vanha sanonta kuuluu, että pelaamalla kehityt. Siinä on tietty totuus. Taustalla täytyy tietysti olla todella laadukas arki, mutta pelkkä harjoittelu ei kehitä. Tarvitaan kovia pelejä, että voi ottaa seuraavia steppejä eteenpäin. Valtteri Puustinen käy tästä hyvänä esimerkkinä, hän kehittyi viime kaudella valtavasti, Toivanen pohtii.

– Olen ajatellut, että jos 16-vuotiaat ovat voittaneet olympiakultaa uinnissa, mikseivät 17-18 -vuotiaat voisi ratkoa liigafinaaleja? Sitä paitsi tänä päivänä pelaajat ovat fyysisestikin valmiimpia.

Kilpailu NHL-potentiaalisista pelaajista on kiristynyt Liigan sisällä.

– Voi kysyä olisiko HIFK ollut kiinnostunut kymmenen vuotta sitten 15-vuotiaasta (Pelicansista HIFK:hon siirtyneestä) Brad Lambertista? On myös ihan selvää, että kun Antti Saarela siirtyi Lukosta muualle, monessa liigaseurassa oli tuntosarvet pystyssä, Toivanen avaa.

Toivanen aprikoi, että HPK:n saamat NHL-korvaukset eivät ole jäämässä tähän.

– Potentiaalia ainakin on, että lisää siirtoja olisi tulossa. On mielenkiintoista nähdä, miten NHL-seurat toimivat tulevaisuudessa esimerkiksi Eetu Tuulolan, Valtteri Puustisen, Jere Innalan ja NHL-varatun Roope Laavaisen kohdalla, Toivanen pohtii. HäSa

Valtteri Puustinen juhli makeaa maaliaan. Kuva: Pekka Rautiainen
Valtteri Puustinen juhli makeaa maaliaan Liigan pudotuspeleissä. Arkistokuva: Pekka Rautiainen

 

NHL-korvaukset

NHL:llä on sopimus kansainvälisen jääkiekkoliiton (IIHF) kanssa, josta NHL maksaa korvauksia NHL-sopimuksen tehneistä pelaajista suoraan kansallisille liitoille. Suomessa kansallinen liitto on Jääkiekkoliitto.

Korvausrahat määräytyvät neljän viimeisen pelivuoden osalta – joista jokaisesta vuodesta jaetaan kullekin 25 prosentin osuus. Esim. jos NHL:ään siirtyvä pelaaja on pelannut HPK:ssa kaikki kaudet, HPK saa korvauksen kokonaisuudessaan.

Jos pelaaja siirtyy maasta toiseen, neljän vuoden jakoperiaate poistuu. Tämän vuoksi esimerkiksi Jesper Lindgrenistä saatu korvaus tulee kokonaisuudessaan HPK:lle.

Korvaus maksetaan vain ensimmäisestä siirrosta NHL:ään.

Korvaukset maksetaan kahdessa erässä marras-joulukuussa ja kesäkuussa.

Venäjällä ei ainoana maana ole NHL:n kanssa sopimusta pelaajakorvauksista eikä siten lukeudu NHL-korvausten piiriin.

Päivän lehti

25.1.2020