Kiekko Urheilu

HPK:n lento pysähtyi Aittokallioon – Pallokerho vaihteeksi tehoton maalipaikkatalkoissa

HPK:n Philippe Cornet yrittää karistaa kannoiltaan Sportin William Rapuzzia.

HPK:n lauantaisen KalPa-kotiottelun maalijuhlat vaihtuivat taas tuskailuun jääkiekkoliigan runkosarjassa. Viisi jatkoaikaa pelannut Vaasan Sport oli yhtä ikävä vastustaja Kerholle kuin muillekin ja ohitti ennen keskiviikon kierrosta sarjan yhdeksäntenä olleen HPK:n lukemin 1–3 (0–1, 0–0, 1–2).

Tällä kertaa Sportin pisteiden takaajana oli tilastollisesti Liigan alkukauden huonoin ykkösmaalivahti Sami Aittokallio. Hän oli mies paikallaan torjumalla 42 kertaa, kun perustasollaan pelannut Emil Larmi pysäytti 23 laukausta.

Maalipaikkoja HPK:lla piisasi entiseen tapaan. Viimeistelyn laatu jätti jälleen toivomisen varaa, mutta HPK-luotsi Antti Pennasen mielestä maalipaikat olivat tarpeeksi laadukkaita erilaiseen lopputulokseen.

– Kolmas erä oli meiltä huonoa peliä, kun taas vastustaja pelasi hyvin. Se meni pakottamiseksi, mutta jos voittamisesta puhutaan, ensimmäisen 40 minuutin tehottomuus oli vaivamme tänään. Ajoittain olimme vähän levottomiakin, Pennanen summasi.

 

Erityisen aktiivinen oli Robert Leinon johtama ketju, jonka oikealla laidalla jatkoi kultakypärä Markus Nenonen. Tämä ja toinen laitahyökkääjä Philippe Cornet hassasivat yhteensä noin kymmenen laatupaikkaa.

HPK ja Leinon kentällinen saivat kiekon perille vasta 37 sekuntia ennen loppua ilman maalivahtia pelatessa, kun Cornet lapioi irtokiekon Nenosen laukauksen jälkeen viimein Aittokallion ohi.

Viime kaudella Sportissa tuhojaan tehnyt Nenonen johti ottelun laukaustilastoja 13:lla yrityksellä kohti Aittokallion maalia.

– Paikkoja oli kyllä todella paljon, mutta emme saaneet sisään. Kavennusmaali ei lohduta. Huolellisuutta tarvitaan loppuun asti näissä paikoissa, siitä jäi tänään kiinni, Nenonen tuumasi.

HPK tarvitsee Nenoselta ketjuineen tehoja jo torstaina, kun se kohtaa toisen peräpään joukkueen, Rauman Lukon vieraissa.

– Joskus sitä kai vain puristaa liikaa, joten huomenna lisää rentoutta peliin, niin saadaan kiekko maaliin, Nenonen sanoi.

Toki Sport ei peruuttanut koko kuormaa yksin Aittokallion harteille. Sitkeä karvauspeli ja hyvin puolustettu keskialue hankaloittivat peliä myös kaukalon kahdella muulla kolmanneksella.

– Olimme tänään sitkeitä, vaikka pelin virtaus oli HPK:n puolella. He loivat varmasti enemmän maalipaikkoja, mutta hyvällä alivoimalla, huikealla maalivahtipelillä ja kolmannen erän tylyydellä selvisimme voittajina, Sportin päävalmentaja Ari-Pekka Pajuluoma kiteytti.

 

Kahden ensimmäisen erän ainoa maali syntyi melko halvasti, kun ottelua oli takana 8.22 minuuttia. Sportin nelosketjun Tomi Körkkö pääsi laukomaan HPK-pelaajien luistimista kimmonneen irtokiekon, ja kun peliväline palasi Emil Larmin torjunnasta samaan sektoriin, ranskalaissentteri Valentin Claireaux avasi kauden maalitilinsä.

Kun HPK:n iskut eivät murtaneet Aittokalliota kertaakaan, Aleksi Ainali ratkaisi vierasvoiton viisi minuuttia ennen loppua, kilauttamalla tolpan kautta maalin vastahyökkäyksestä, jälleen HPK:n ykköskentällistä vastaan. Roope Talaja iski viimeisen niitin tyhjään maaliin HPK:n hakiessa raivoisasti kavennusta 2.29 ennen loppusummeria. HäSa

 

HPK–Sport 1–3 (0–1, 0–0, 1–2)

1. erä: 8.22 Valentin Claireaux (Tomi Körkkö–Gustav Willman borvik) 0–1.

Jäähyt: 4.20 Jyri Niemi Sport 2 min, 4.20 Jyri Niemi Sport 10 min, 11.24 Miro Karjalainen HPK 2 min, 17.01 Teemu Turunen HPK 2 min.

2. erä: Maaliton.

Jäähyt: 22.09 Jan Brejcak HPK 0 min, 23.04 Oskari Manninen Sport 2 min, 37.17 Valtteri Viljanen Sport 2 min.

3. erä: 55.15 Aleksi Ainali (Joel Kiviranta–Jyri Niemi) 0–2, 57.31 Roope Talaja (Aleksi Ainali) 0–3 tm, 59.23 Philippe Cornet (Markus Nenonen–Eetu Tuulola) 1–3 yv im.

Jäähyt: 57.54 Tomi Körkkö Sport 2 min.

Jäähyt yhteensä: HPK 2×2 min=4 min, Sport 4×2 min Jyri Niemi 10 min=18 min.

Maalivahtien torjunnat: Emil Larmi HPK 7+9+7=23 (pois: 56.43–57.31) (pois: 58.42–59.23) (pois: 59.28–60.00), Sami Aittokallio Sport 14+17+11=42.

Yleisöä: 3  091.

Kommentti: Taistelujääkiekkoa

HPK pelaa taistelujääkiekkoa, joka kuormittaa pelaajien luisteluvoimaa ja kaksinkamppailukykyä. Syy tähän on siinä, että Kerho ei viljele lyhytsyöttöpeliä, jossa vastustajia ohitetaan yksi tai maksimissaan kaksi kerrallaan väljään tilaan.

Pallokerhon pitkähköt pystyyn suuntautuvat syötöt päätyvät liki järjestään pidetylle pelaajalle. Seuraus on, pelitapa synnyttää jatkuvasti irtokiekkoja kamppailtavaksi. HPK:lla alkaa olla kova ruutini pelata kaksinkamppailuja.

Jos Vaasan Sportin kenttä- ja suorahyökkäyspeli olikin juohevampaa kuin Kerhon vastaava, olivat vaasalaiset kamppailuissa selvästi jäljessä.

Kerhon haaste on maalinteko. Joukkue loi Sportia vastaan riittävästi maalipaikkoja, mutta huomautan siitä, ettei matkaa luisteleva, kamppailuja käyvä ja ylettömästi taisteleva pelaaja ole herkimmillään laittamaan pelivälinettä maaliin. Jos peli olisi oikeudenmukainen, HPK olisi ansainnut voiton Sportia vastaan, mutta oikukkaalla taistelujääkiekolla usein arpa kiusallisesti ratkaisee.

Petteri Sihvonen

 

Päivän lehti

24.11.2020

Fingerpori

comic