Kiekko Urheilu

HPK:n mestarivahdin kausi ja asunto pikavauhdilla pakettiin koronaviruksen vuoksi

AHL-kauden ajautuminen tauolle koronaviruspandemian vuoksi pakotti myös kotimaahansa matkustavan Emil Larmin toimimaan nopeasti.
Emil Larmi suuntasi viime loppukesästä Hämeenlinnasta Pennsylvaniaan. Kuva: Pekka Rautiainen
Emil Larmi suuntasi viime loppukesästä Hämeenlinnasta Pennsylvaniaan. Kuva: Pekka Rautiainen

Jääkiekon NHL-sarja jäi tauolle viime viikon torstaina.

NHL kertoi toivoneensa tuolloin tauon kestävän vain muutamia viikkoja, mutta maailmalla vallitseva koronaviruspandemia uhkaa kuitenkin venyttää taukoa huomattavasti pidemmäksi. Kanadalainen Sportsnet uutisoi maanantaina, että NHL-seurojen pelaajat voivat palata kotimaihinsa.

NHL on harkinnut Sportsnetin mukaan kuitenkin vaihtoehtoa, että seurat palaisivat harjoituksiin huhtikuun lopussa ja että kausi venyisi heinäkuun lopulle saakka.

Samoihin toimenpiteisiin on ryhtynyt myös NHL:n farmisarja AHL, jossa Emil Larmi on viimeksi pelannut Wilkes-Barre/Scranton Penguinsin riveissä.

 

Epävarmuus kotiinpaluusta jännitti

Pittsburgh Penguinsin NHL-sopimuksen viime kesänä allekirjoittanut Larmi myöntää, että epätietoisuus ennen tauolle jäämispäätöstä rassasi.

– Nelisen päivää siinä meni, kun ei tiennyt, mitä on tapahtumassa. Sarja kerrallaan ympäri maailmaa tehtiin erilaisia ratkaisuja. Joko alettiin mennä tauolle tai kausia lopetettiin kokonaan. Kun tilanne Euroopassa alkoi eri maissa kiristyä, on pelottanut se, että jos päätös venyy liikaa – joutuuko jäämään tänne vai pääseekö kotiin, Larmi ynnää.

Kun lupa lähteä Suomeen vihdoin tuli, alkoi jännitys lentolippujen saatavuuden suhteen.

– Ensiksi varausjärjestelmä näytti, että liput olisivat noin 500 euroa per henkilö, mutta sitten kun yritti lentoja vahvistaa, hinta pomppasikin kolmeen tonniin naamaa kohti. Lopulta saimme onneksi järkevänhintaiset lennot järjestymään, Larmi kertoo.

 

Joukkueen kauden jatko epäselvä

Larmi sai AHL:n päätöksestä tiedon maanantaina puolenpäivän aikaan.

– Painoimme välittömästi lähimpään pakettiautojen vuokrausfirmaan ja aloimme pakkaamaan pakuun asuntojamme tyhjäksi. Vuokrasimme sitten joukkueen suomalaispelaajien (Niclas Almari ja Kasper Björkvist) kesken yhteisen varastotilan, jonne pakkasimme asuntomme tavarat, Larmi kertoo.

Larmi ei vielä tiedä, mihin koronaviruspandemiatilanne kehittyy ja tuleeko se lopettamaan myös Pittsburgh Penguinsin farmiseura Wilkes-Barre/Scranton Penguinsin kauden vai ei.

– Pudotuspeleissä emme olisi olleet todennäköisesti kuitenkaan. Kämpät on nyt tyhjennetty ja olemme varautuneet, että pelit ovat tämän kauden osalta pelattu. Autot jätämme näillä näkymin harjoitushallin pihaan ja lennämme Suomeen, Larmi kertoo.

Larmin mukana Suomeen matkustaa hänen tyttöystävänsä ja HPK:n mestaruusjoukkueeseen Larmin tavoin viime kaudella kuulunut Almari tyttöystävineen.

 

Karanteeniin mökille

Suomeen palatessaan Larmi joutuu karanteeniin noin 14 vuorokaudeksi – se on Suomen valtion ja NHL:n sekä AHL:n ohjeistus.

– Tarkoitus on nyt mennä tyttöystävän kanssa mökille pariksi viikoksi, se on hyvä paikka olla. Ehkä tämä tauko tulee kaiken sen, mitä tällä kaudella on tapahtunut, jälkeen tarpeeseen. Vaikka se tauko nyt väkisin tuleekin, Larmi sanoo.

Vaikka Larmilla on ikävä myös vanhempiaan, tapaamiset hoidetaan nyt etänä videopuheluiden välityksellä.

– Sinänsä se on jännä, kun voisi vihdoin nähdä vanhempia, niin nyt he ovat niitä, joita yrittää suojella. Mahdollisesti meille toimitetaan koira mökille, niin on tyttöystävän kanssa toistemme lisäksi seuraa. Nyt voi ottaa luvan kanssa hieman rauhallisemmin, vaikka urheiltua varmasti tulee.

Urheilunsa Larmi aikoo hoitaa tilanteen mukaan.

– Lenkkeilyä se pääasiassa tulee olemaan. Olemme saaneet jonkinlaisia ohjelmia, mitä kotona voi tehdä. Ulos tietysti pääsee ilman että muita tartuttaa tai tulee tarttuneeksi.

 

”Mikään ei mennyt kuin suunniteltiin”

Lukijoita kolumnistina kirjoituksillaan ilahduttaneen Larmin värikkään kauden monista vaiheista on saatu lukea Hämeen Sanomien sivuilta. Nyt kausi uhkaa päättyä vielä kaikista yllättävimmällä käänteellä.

– Sanoin jo tammikuussa, että voisin kirjoittaa jonkun trilogian tästä kaudesta. Nyt tämä vielä on päättymässä tällä tavalla. Ehkä nyt viimeistään voi sanoa, että mikään ei ole mennyt niin kuin oli suunniteltu. HäSa

Päivän lehti

31.3.2020