Kiekko Urheilu Hämeenlinna

HPK:n pelaajien kevättodistukset – Isot odotukset vaihtuivat osalla keskinkertaiseen lopputulokseen

Kanadalainen Cody Kunyk oli tällä kaudella HPK-hyökkäyksen ainoa kympin mies. Kuva: Riku Hasari
Kanadalainen Cody Kunyk oli tällä kaudella HPK-hyökkäyksen ainoa kympin mies. Kuva: Riku Hasari

Hämeen Sanomat listasi kesken jääneen jääkiekon Liigan kauden onnistujat ja epäonnistujat kouluarvosanoin.

Pelaajien arvosanat on annettu asteikolla 4–10. Arvosteluun on vaikuttanut pelaajaan kohdistunut odotusarvo ja rooli joukkueessa. Listalle mahtuivat vähintään 20 peliä pelanneet peliajan mukaan listattuna.

Maalivahdit: Joona Voutilainen 7, Rasmus Reijola 7

Maalivahtien arvosanat riippuvat paljon siitä, mitä kaksikolta odotettiin kauden alussa. Aikaisempien kausien tilastojen sekä kokemuksen perusteella HPK lähti kauteen yhdellä heikoimmista maalivahtikaksikoista – tai oikeastaan nelikolla, josta pudotettiin yksi pyörä rumasti joukkueen ulkopuolelle.

Siihen nähden molemmat onnistuivat jopa kohtalaisesti, joskin kauden mittaan tiivistyneen viisikkopelin takana. Välillä jokainen korkea laukaus tuntui humisevan Voutilaisen hartioiden yli, mutta vire oli hieman nousujohteinen. Puolivälieräsarja olisi juuri heidän kohdallaan voinut kirkastaa harmaan kuvan.

Puolustajat: Petteri Nikkilä 6, Elmeri Eronen 10, Niklas Friman 8, Santeri Lukka 8, Arto Laatikainen 9, Miro Karjalainen 6, Nico Nurmikanta 6, Otto Latvala 6.

Kerhopakiston tähti oli Liigan top 20 -puolustajiin esityksiensä perusteella noussut Eronen. Turusta vähin äänin napattu pakki nousi äkkiä kärkirooliin ja maajoukkueeseen asti. Hän ei ole vielä täydellinen tai kaikkein tasaisin pelaaja, mutta tällä kaudella HPK:n ykköspakki.

Nikkilälle kausi oli vaikeampi. Lähes täydellisen mestaruuskauden päälle kokonaisesitys oli pieni pannukakku – eniten valtavaan odotusarvoon nähden. Nikkilä pelaa yhä hyvin, mutta edelliskauden kaltainen dominointi jäi uupumaan.

Hyvä uutinen oli rungon tasainen suorittaminen. Frimanin arvosana riippuu siitä, odottiko nousua Liigan ykköspakkeihin vai tasaisen varmaa menoa.

Veteraani-Laatikaisen pelistä hohkaa yhä älykkyys. Miro Karjalainen taas on kannattajien keskuudessa todella pidetty pelaaja, mutta numerot eivät valehtele – runkosarja oli loukkaantumistenkin takia vaisu mestaruuskevään varmaotteiseen tekemiseen verrattuna.

Hyökkääjät: Cody Kunyk 10, Philippe Cornet 8, Jere Innala 7, Henri Kanninen 7, Tommi Tikka 7, Markus Nenonen 9, Valtteri Puustinen 9, Filip Krivosik 8, Niclas Lucenius 5, Janne Tavi 6, Joona Monto 8, Mikko Lahtela 8, Miro Ruokonen 6, Erkka Seppälä 5.

Kunyk ja Puustinen olivat HPK-hyökkäyksen selkeimmät onnistujat. Kunyk loihti tilanteita monenlaisista hyökkäyksistä tavalla, joka paikkasi viimekautisen sentteriosaston ja pelitavan juonikkuutta täydellisesti. Puustisen arvosanaa pudotti kympistä vain se, että kevätkausi oli kovin tehoton syksyyn verrattuna.

Nenosen kautta hidasti loukkaantuminen. Edistyneiden tilastojen perusteella Nenonen oli kaukalossa ollessaan jopa Kunykiä merkittävämpi vaikuttaja menestykseen. Tähän vaikuttaa Liigan kärkitasoa oleva kyky laukoa tilanteesta kuin tilanteesta.

Selkeimpiä pettymyksiä olivat Innalan ja Luceniuksen tehot viimekautiseen verrattuna. Innalan luistin liikkui yhä kuin lentäen, mutta vastustajan kyky reagoida viime kauden pelitapaan pakotti hänetkin pelaamaan toisenlaista kiekkoa kuin mestaruuskaudella.

Kaksikko Kanninen–Tikka tarjoaa arvostelijalle haasteen. Molemmat pelasivat tiensä Kerho-kannattajien sydämiin, voittivat kaksinkamppailuja, uurastivat alivoimalla ja kehittyivät henkilökohtaisilta taidoiltaan.

Samaan aikaan molemmat viettivät enemmän aikaa omassa päädyssä. Kiekollinen peli oli ajoittain tankkimaista kaikki pelit huomioiden. Kaksikon miehittämä alivoima oli Liigassa heikointa kolmannesta. On HPK:n kannalta erinomaista, että yksilöt kehittyvät kuten he, mutta ensi kaudeksi odotusarvo nousee entisestään.

Alempien ketjujen pelaajista Monton ja Lahtelan peliesitykset olivat pieneen rooliin nähden positiivisia. Sen sijaan Seppälä ja Ruokonen hakevat vielä läpimurtoaan. HäSa

Asiasanat

Päivän lehti

5.4.2020