Urheilu Hämeenlinna

HPK:n suunnitelmat menivät rajusti uusiksi – päävalmentaja Tiilikainen: "Tähän pitää vain sopeutua"

Kun takana on vain 10 erää harjoitusotteluita, koronakaranteeniin joutuneen liigajoukkueen valmistautuminen kauteen on jäämässä huolestuttavan ohueksi.
Päävalmentaja Matti Tiilikaisen HPK-miehistöllä ei voi sanoa olevan liikaa yhteistä kokemusta alkavan liigakauden alla. Kuva: Pekka Rautiainen
Päävalmentaja Matti Tiilikaisen HPK-miehistöllä ei voi sanoa olevan liikaa yhteistä kokemusta alkavan liigakauden alla. Kuva: Pekka Rautiainen

HPK:n tuoreella päävalmentajalla Matti Tiilikaisella oli jo valmiiksi täysi työ saada uusi joukkue hitsautumaan yhteen ennen ainakin vielä näillä näkymin 1. lokakuuta alkavaa Liiga-kautta ilman koronan puraisuakin.

Tiilikaisen ajatukset ovat ymmärrettävästi HPK:n juniorijoukkueessa koronavirustartunnan saaneiden kanssa. Hän toivoo, että he parantuvat mahdollisimman nopeasti ja että sairaus jää lieväksi.

Silti hän myöntää, että koronatakaiskujen myötä HPK:n liigajoukkueen askelmerkit kauteen eivät tässä tilanteessa optimaalisia joukkueen joutuessa karanteeniin 21. syyskuuta saakka.

– Olemme seuranneet mihin tilanne tässä lähtee kehittymään. En ole vielä ollut suuremmin yhteydessä pelaajiin. Annetaan nyt savun laskeutua, kyseessä on suurempia asioita kuin urheileminen. Pienet ohjeet olemme laittaneet, Tiilikainen sanoo.

Tiilikaisen mukaan joukkue voi karanteenissa käydä lenkkeilemässä esimerkiksi ulkona. Se on kuitenkin kaukana ideaalista harjoittelusta tässä vaiheessa valmistautumista.

– Kotona pitää pysyä, mutta turvavälit huomioiden lähimaastoja voi käyttää. Tässä täytyy myös ottaa huomioon sekin, että miten mahdollinen virus vaikuttaa urheilijan kehoon. Vielä ei tiedetä miten kovia harjoituksia voi tehdä.

Kasvavatko loukkaantumisriskit?

Mikäli liigakausi pääsee alkamaan 1. lokakuuta, HPK:n valmistautuminen on jäänyt vähäiseksi. Keskiviikon peli Lappeenrannassakin jäi yhden erän mittaiseksi ottelun tullessa keskeytetyksi jään lohkeamisen vuoksi.

Niin vähäiseksi, että se nostaa esiin jo kasvaneiden loukkaantumisriskien mahdollisuuden.

– Olemme pelanneet toistaiseksi 10 erää harjoitusotteluissa ja tasan nolla erää täydellä joukkueella. Tässä on tarkoituksena kuitenkin pelata aktiivista ja korkean intensiteetin jääkiekkoa, joten meille jää viikko aikaa ennen kauden alkua saada pakka taas kasaan, Tiilikainen muistuttaa.

Harjoituskausi jää auttamatta puutteelliseksi ja pelaajien sietokyky kovalle kuormitukselle ei väistämättä ole korkeimmalla mahdollisella tasolla.

– Seuraamme eri mittarein kuormitusta kauden aikana ja pyrimme ennaltaehkäisemään vammoja. Kun pelaajien koneita laitetaan nyt jäähtymään rankan rasituksen jälkeen, se voi tehdä hyvääkin, mutta mittarit kireällä ensimmäistä viikkoa harjoituksiin palatessa emme voi vetää, Tiilikainen sanoo.

Selityksiä ja alibeja Tiilikainen ei kuitenkaan halua kehitellä, vaikka takamatkalta lähdetäänkin ladulle.

– Tähän pitää vain sopeutua ja keskittyä olennaiseen. Olemme olleet yhdessä noin kuukauden verran, joten ihan nollista emme lähde liikkeelle. Tutustumisvaihe on ylitetty.

 

Seuraavat viikot Liiga-kauden kannalta kriittisiä

Tiilikaisen mukaan joukkueiden väliset korona-altistukset ja tartuntaketjut muistuttavat, että liigayhteisön on suhtauduttava näkymättömään virusviholliseen entistä tarkemmin.

– Korona on nyt kohdannut jääkiekkoyhteisön ja kaikki varmasti yrittävät parhaansa mukaan ennaltaehkäisemään vastaavankaltaisten asioiden tapahtumista. Monia asioita täytyy nyt miettiä, kuten pelaajaliikenteen määrää liiga-, juniori- ja Mestis-joukkueiden välillä, Tiilikainen pohtii.

Moni on ollut huolissaan liigakauden alkamisesta – ja niin on myös Tiilikainen.

– Jokainen käsittelee nämä asiat eri tavalla, eikä ole yhtä oikeaa tapaa. Yhdessä viikossa on tapahtunut nyt niin valtavasti, että kaksi seuraavaa viikkoa kertovat aika paljon, mitkä mahdollisuudet kauden aloittamiseen ajallaan on. HäSa

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic