Urheilu

HPK:n syyskausi urheilujohtajan silmin – "Lopullinen sijoitus on se, mikä ratkaisee"

Urheilujohtaja Mika Toivola arvioi HPK:n syksyn sujuneen positiivisissa merkeissä ja suunnitelmien mukaisesti.
Mika Toivolan aikakausi HPK:n urheilujohtajana on alkanut myötätuulessa. Kuva: Pekka Rautiainen

HPK:n vuosi vaihtuu tilanteessa, jossa se sijoittuu Liigan sarjataulukossa kuudenneksi.

Kesällä HPK:n urheilujohtajaksi nimitetty Mika Toivola arvioi alkukauden olleen tuloksellisesti myönteinen.

– Näkisin, että plusmerkkisen puolella ollaan. Takana on paljon asioita, joiden täytyy olla mennyt oikein, että sijoitus on näin hyvä, Toivola kertoo.

– En tuijota kuitenkaan liikaa sarjataulukkoa. Piste-erot ovat niin pieniä ja joukkueilla on erilaisia pelimääriä. Joukkueen saavuttamaan pistemäärään voin kuitenkin sanoa olevani tyytyväinen.

 

Nälkä on kasvanut varmasti hämeenlinnalaisen kiekkoyleisön keskuudessa ja rima HPK:n tekemisille on noussut hyvän alkukauden lähettämän viestin perusteella. Se, mikä olisi ennen kautta riittänyt, ei välttämättä enää riitäkään.

Mikä sitten HPK:lle on hyvä suoritus, kun kauden viimeinen peli päättyy – tavalla tai toisella?

– Kun otin pestin vastaan elokuussa, minulle oli selvää, että jos keväällä pelataan pudotuspelejä, olen tyytyväinen. Mutta jos ei pelata, olen todella pettynyt. Ei ole välimallia. Kevät näyttää ja peli näyttää, mihin siellä sitten riittää. Nyt tehdään kaikki toimenpiteet sen eteen, että keväällä olemme parhaimmillamme. On selvää, että liigajoukkueen toimintaa mitataan sijoituksella, Toivola lausuu.

Urheilujohtajaa mitataan monella tavalla. Mutta ennen kaikkea siitä, miten hyvä suunnitelma urheilujohtajalla on ja kuinka johdonmukaisesti hän sitä noudattaa.

Toivolan tehtävien näkyvin ja ulkopuolelle helpoiten arvioitava osa liittyy tietysti valmentaja- ja pelaajapolitiikkaan.

– Pitää pystyä hankkimaan pelaajia, jotka ovat hinta-laatusuhteeltaan hyviä meille. Eli niin, että he antavat seuralle enemmän kuin ottavat. Tällä kaudella esiin ovat nousseet pelaajat, joita varmasti ensiksi ihmeteltiin, että miksi heidät hankittiin. Nyt ehkä ymmärretään paremmin.

 

Suurelle yleisölle ei näy ulospäin se, että seuraavaa kautta rakennetaan jo nykyisen aikana.

Toivola kertoo, että HPK:n vahvalla alkukaudella on ollut vaikutusta myös pelaajamarkkinoilla. Hyvän valmennuksen aikaansaama maine on kiirinyt.

– Tietyn kategorian pelaajista päästään jopa vähän valitsemaan. Moni kokee, että Hämeenlinna on oikea paikka lähteä hakemaan hyvää valmennusta ja oikeaa ruutua, Toivola avaa.

– Fanit ja kannattajat haluavat tietysti menestystä tässä ja nyt. Se on ymmärrettävää, mutta on pitkä tie lähteä nostamaan organisaation asemaa, sillä muuallakin asioita tehdään hyvin. Vaikka kuinka hyvin tehdään asioita, mutta jos joukkue on viimeisillä sijoilla, puheilla ei ole uskottavuutta.

Sopimuksia on syntynyt, mutta nimien osalta Toivolan suu pysyy supussa.

– Tällä hetkellä ajatus on, että joukkue on valmis kun seuraavan kauden sarja alkaa. Tietyt ruudut pitää täyttää ajoissa, toisaalta myös tiettyjä ruutuja kannattaa jättää myöhemmäksikin. Jos kaikki rahat on käytetty ja tulee loukkaantumisia eikä voi reagoida, sekään ei palapelin kannalta ole fiksua.

Hämeen Sanomat uutisoi marraskuussa, että ainakin Otto Paajanen ja Teemu Turunen siirtyvät ensi kaudeksi HIFK:hon. Seuralla on kuitenkin resursseillaan edelleen haasteita pitää kiinni kaikista niistä, joita haluttaisiin kenties pitää.

Toivola ei kommentoi uutisointeja millään tavalla, mutta toteaa yleisellä tasolla, että voittamisen kannalta tärkeimmistä pelaajista olisi pystyttävä pitämään kiinni.

– Hyvät pelaajat pitäisi tietysti ideaalitilanteessa pystyä saatava pidettyä mahdollisimman pitkään, niin saadaan kilpailuetua. Aina se ei onnistu ja siihen vaikuttaa monet asiat.

 

Liigajoukkueen suhteen Toivola antaa päävalmentaja Antti Pennasen johtamalle valmennustiimille tunnustusta. Toivola on itse toiminut jääkiekkourallaan pitkään myös liigavalmentajana.

– Valmennus on onnistunut siinä, että ajatus joka heillä on pelistä, sopii hyvin tuolle materiaalille. Se näkyy tuloksissa, jotka ovat olleet pääsääntöisesti hyviä. Valmennus lukee hyvin joukkuetta ja ehkä toisinkin päin. Valmennus on tehnyt paljon töitä sen eteen, että joukkueen harjoitteet palvelevat pelaamistamme.

Vaikka tulokset ovat olleet toistaiseksi jopa odotuksia paremmat, Toivola muistuttaa, että HPK:n tämän kauden keihästä ei ole vielä mitattu.

– Lopullinen sijoitus on se, mikä ratkaisee – ei se, mikä se on joulutauolla. HäSa

Lue myös: Petteri Sihvonen myöntää HPK:n vahvan vireen yllättäneen – “On syytä nostaa kättä pystyyn virheen merkiksi”