Urheilu

HPK:n U20-joukkueen menestysluotsi Matti Tiilikainen ison haasteen edessä Saksassa – "Teki mieli heittää itsensä syvään veteen"

Menestyksekkäästi HPK:n U20-joukkuetta valmentanut Matti Tiilikainen on uransa suurimman haasteen edessä.

Tuttu ja turvallinen Hämeenlinna jää taakse ja edessä on siirto päävalmentajaksi Löwen Frankfurtiin, joka pelaa DEL2-liigassa Saksan toiseksi korkeimmalle sarjatasolla. Frankfurtissa asuu yli 700 000 ihmistä ja sen 5,8 miljoonan asukkaan metropolialue on väkiluvultaan Suomea suurempi.

Siirto on kaikkiaan kunnioitettavan rohkea askel täysin uuteen toimintaympäristöön, mutta juuri suurilla haasteilla on usein tapana olla kaikista kehittävimpiä.

Tiilikainen sanoo, että se on suurin syy sille, miksi hän Saksaan lähtee.

Ammattilaisvalmentaminen ulkomailla houkutti.

– En ikinä asettanut sille mitään aikarajaa, mutta kylmä tosiasia on, että jonain päivänä varmasti harmittaisi, jos nyt en lähtisi tähän kiehtovaan pestiin. Joskus tämä steppi piti ottaa. Maa muuttuu, kieli muuttuu ja kulttuuri muuttuu nyt, mutta teki mieli heittää itsensä syvään veteen, Tiilikainen perustelee.

– Uskon ja luotan, että hoidamme homman, Tiilikainen sanoo.

 

Tiilikainen puhuu monikossa, sillä hän lähtee matkaan Hämeenlinnasta tutun valmennustiimin kanssa. Apuvalmentajaksi hän saa HPK:n B-nuoria valmentaneen Marko Raidan sekä video- ja maalivahtivalmentajaksi niin ikään HPK:n junioreissa toimineen Valtteri Salon. Myös joukkueen huoltaja Lasse Jokinen, tulee olemaan HPK:sta tuttu mies.

– Emme kuitenkaan ole mikään oma legioonamme, vaan meidän pitää sulautua uuteen kulttuuriin ja viedä seuraa eteenpäin. Siksi meidät on palkattu, Tiilikainen toteaa.

Saksaan lähdön taustalla oli Löwen Frankfurtin urheilujohtaja Franz-David Fritzmeier. Hän löysi pelaajia tarkkaillessaan hämeenlinnalaisen valmennuskolmikon.

– Hän koki, että olemme oikeat ihmiset heidän projektiinsa. Keskustelimme ideologiastamme ja ne kohtasivat ja etenimme seuraavaan askeleeseen, myös alle 20-vuotiaiden maajoukkuetta viime kaudella valmentanut Tiilikainen toteaa.

 

Löwen Frankfurt on perinteikäs seura intohimoisine kannattajineen, ja sen tunnetumpi historia on vielä toistaiseksi Frankfurt Lionsina.

Lions meni vuonna 2010 nurin, kun sen omistaja menehtyi. Seura lähti kuitenkin uusin voimin ja uudella nimellä hakemaan nousua takaisin DEL-liigaan aina neljänneksi korkeimmalta sarjatasolta saakka – mutta yksi porras pääsarjaa kohti on vielä astumatta.

Saksassa ei ole Suomen tapaan karsintasysteemiä pääsarjaan, vaan nousu on lisenssikomitean päätösten takana. Löwen Frankfurt kuitenkin tavoittelee nousua ja on maksanut lisenssiin edellyttävät maksut ainoana seurana.

– Seuralla on rahoitus kunnossa, mutta kaikkia paukkuja ei laiteta DEL2-sarjaan. Jos nousu tulee, on mahdollista kilpailla myös siinä sarjassa, Tiilikainen sanoo.

Löwen Frankfurtin joukkueessa on KHL-, AHL- ja myös Liiga-kokemusta. Jälkimmäistä tuo HPK:stakin tuttu Antti Kerälä, joka on tällä erää joukkueen ainoa suomalaispelaaja.

Seura tekee myös yhteistyötä DEL-liigan Kölner Haien kanssa, josta se saa tiettyä pelaajalaina-apua kauden aikana. Tarkoitus on kuitenkin rakentaa joukkueen keskeinen runko omista pelaajista.

On myös ymmärrettävä, että DEL2-liiga on taloudellisesti huomattavasti merkittävämpi sarja kuin esimerkiksi Suomessa on Mestis.

– Valmentajat mukaan lukien nettobudjetti on noin 600 000 euroa ja bruttobudjetti on siis jotain miljoonan euron luokkaa. Kyllä sillä jo montakin Mestis-seuraa katettaisiin, Tiilikainen toteaa.

– Uskon, että meillä on hyvä ja uskottava joukkue kasassa.

 

Mutta miksi Tiilikainen sitten lähtee Hämeenlinnasta? Tiilikaisen, Raidan sekä Salon poistuminen kuitenkin vie samalla useamman lahjakkaan valmentajan pois HPK-perheestä.

Kokiko kolmikko että tie ylöspäin on tukossa?

– Ei se siitä välttämättä johtunut. On totta, että jossain vaiheessa on konkretisoitunut tavoite olla jonain päivänä liigavalmentajana ja tämä pesti on otollinen mahdollisuus myös kehittyä sitä tavoitetta silmällä pitäen, Tiilikainen sanoo.

– Tärkeintä on nyt kehittyä ammatillisesti ja ihmisenä uudessa maailmassa. Olen kiitollinen ajastani Hämeenlinnassa, joka valmisti tähän pisteeseen.

Kaksivuotisen sopimuksen allekirjoittaneen Tiilikaisen sopimuksessa on pykälä palata Suomeen vuoden kuluttua. Myös HPK:n päävalmentaja Antti Pennasen nykyinen sopimus päättyy ensi keväänä.

– Se ei ollut mikään syy tälle pykälälle, mutta se oli yksi ehtoni neuvotteluissa, Tiilikainen toteaa.

Tulevaisuuteen on kuitenkin vielä turha katsoa.

Saksaan Tiilikainen lähtee kokeilemaan siipiensä kantavuutta, mutta ei lähde nöyristellen vaan tekemään tulosta.

– Muuten en lähtisi, Tiilikainen painottaa. HäSa

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic