fbpx
Urheilu

Kommentti: HPK:n U20-joukkueen rasismitapaus muistuttaa, että sana on teko – urheilu ei saa menettää suurinta voimaansa

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Punaisen ristin eirasismille.fi -verkkosivustolla määritellään, että rasismi käsitteenä tarkoittaa oletetun ihmisryhmän arvottamista esimerkiksi etnisen alkuperän, ihonvärin, kansalaisuuden, kulttuurin, äidinkielen tai uskonnon perusteella alempiarvoiseksi kuin muut ihmisryhmät. Rasismi on ihmisryhmän tai sen jäsenen ihmisarvon alentamista.

HPK:n U20-joukkueen pelaajan rasistisessa kielenkäytössä ei ollut kyse vain tunteenpurkauksessa heitetystä typerästä heitosta tai sanavalinnasta. Tiettyjen sanojen merkitykset ymmärretään jatkuvasti entistä paremmin.

Tapauksessa käytetty rasistinen ilmaus ei yksinkertaisesti ole enää harmaata aluetta vuonna 2021. Kun kyseessä on 2000-luvulla syntynyt nuori, sanaa käytetään satuttaakseen.

Ikävä tapaus toivottavasti avaa silmiä juniorijääkiekkopiirejä kauemmaksikin. Tässä tapauksessa sanan ja teon vähätteleminen olisi ymmärtämättömyyttä.

HPK ei vähätellyt asiaa, vaan otti jämäkästi kantaa aiheeseen ja teki jokaisessa kannanotossaan ja sanankäänteessään täysin selväksi, ettei seura hyväksy rasismia missään mitassa. Niin pitääkin.

Vaikka kyseessä oli yksittäistapaus, se mittasi väistämättä myös Jääkiekkoliiton suhtautumista rasismiin. Nyt Jääkiekkoliitto arvotti rasistisen ilmaisun käytön jääkiekkokaukalossa viiden pelin mittaiseksi.

Kun edellispäivänä Liigassa – vaikka kyse on eri instanssista ja kurinpitoelimestä – Tommi Tikka sai mitä todennäköisimmin vahingossa tapahtuneesta törmäyksestään tuomariin neljä ottelua pelikieltoa, herättää se ajatuksia.

Kyse ei ole nimittäin vähäpätöisestä asiasta. Urheilun kenties suurin voima on siinä, että suorituspaikalla ihminen voi kokea olevansa samanarvoinen ja turvassa riippumatta uskonnosta, aatteesta, seksuaalisesta suuntautumisesta – tai ihonväristä.

Sitä voimaa urheilu ei saa menettää.

Menot