Kiekko Urheilu

HPK:n urheilujohtaja avaa siirtotakarajan saloja – Kerhon toimistolla painettiin perjantaina pitkä päivä

Mika Toivola avaa siirtorajan pelikirjaa HPK:n urheilujohtajan näkökulmasta.
HPK:n Mika Toivola oli tyytyväinen Janne Tavin hankintaan. Kuvaaja: Pekka Rautiainen

HPK tiedotti myöhään yhdeltätoista perjantai-iltana, että joukkue sai hankittua kaipaamansa vahvistuksen siirtotakarajalla värväämällä joukkueeseensa hyökkääjä Janne Tavin, 29, Jukureista.

Katsojat ja kannattajat näkevät julkisuuteen tulleen uutisen, mutta eivät sitä mitä esiripun takana on kulisseissa tapahtunut.

HPK:n toimistolla tarvittavat henkilöt viettivät perjantaina pitkän päivän puoleenyöhön saakka, jotta Kerho sai Tavin vahvuuteensa.

Vaikka Tavin siirrosta tieto tuli vasta myöhään perjantai-iltana, taustalla oli ollut pitkä suunnittelu siirron toteutumiseksi.

Vaihtoehtoja oli kartoitettu jo kaksi viikkoa.

Kun kävi ilmi, että Tavi on saatavilla, HPK kohdisti toimenpiteensä Mikkelin suuntaan pelaajan hankkimiseksi.

– Käytännössä asia menee niin, että jos vasta viimeisenä päivänä lähtee hääräilemään eikä mitään ole valmiiksi selvitettynä, jää tyhjin käsin. Kyllä näitä asioita pitää olla valmiiksi katsottuna ja suunniteltuna, harvoin se menee niin, että viimeisenä päivänä jotain keksitään, HPK:n urheilujohtaja Mika Toivola avaa.

– Meillä on yhdeksän Liigaan pelikykyistä puolustajaa, mutta hyökkäys oli määrällisesti kapeampi. Kun kärkilaitureista putosi loukkaantumisten vuoksi kaksi (Philippe Cornet ja Markus Nenonen) pois, siihen oli reagoitava. Tilanne olisi voinut olla toinen, jos esimerkiksi ykköspakkimme olisi loukkaantunut.

 

Tavi oli haarukoitu markkinoilta hyvissä ajoin HPK:n papereissa kärkipään vaihtoehdoksi.

Pelikenttä siirtomarkkinoilla kuitenkin poikkesi edellisistä kausista. Vain Ässien kohdalla on voitu pitkään täydellä varmuudella sanoa, että pudotuspelijuna on mennyt ohi suun. Muilla peräpään joukkueilla oli enemmän tai vähemmän ainakin teoreettisia mahdollisuuksia nousta vielä playoff-taisteluun.

Koska pudotuspelihaaveet olivat elossa niin monella paikkakunnalla, myyjiä ja myytävää oli vähemmän.

Moni odotti HPK:n hankkivan siirtorajalla puolustuksen, mutta Cornet’n ja Nenosen loukkaantumiset muuttivat seurajohdon suunnitelmia, sillä kahden top4-laitahyökkääjän loukkaantumiset edellyttivät vahvistuksia tilanteessa, jossa sarjasijoituksia ja playoff-asetelmia ratkotaan.

– Meillä oli halu ostaa pelaaja, mutta Jukurit halusivat tehdä Tavin kohdalla vaihtokaupan. Heillä alkaisi muuten pelaajamäärät loppua kesken. Teimme molemmille sopivan päätöksen ja lähetimme Harri Kainulaisen toiseen suuntaan, Toivola sanoo.

 

Toivola muistuttaa, että HPK ja Jukurit eivät ole ainoat osapuolet siirron toteutumisen edellytyksenä.

Myös Tavin ja Kainulaisen täytyi hyväksyä siirto.

– Suomessa säännöt kieltävät pelaajien siirrot talousalueesta toiseen ilman pelaajan lupaa. Tämä ei mene kuten NHL:ssä, jossa pelaajia voi siirtää vapaasti, ellei sopimuksessa ole myyntiä estäviä pykäliä. Sitä taustaa vasten tässä oli neljä osapuolta – kaksi seuraa ja kaksi pelaajaa, Toivola avaa.

Tieto markkinoilla saatavilla olevista pelaajista on seurojen urheilujohdon haalittava itse.

– On oltava aktiivinen, soiteltava ja kysyttävä onko jokin pelaaja saatavilla vai ei ja missä hinnoissa liikutaan, Toivola kertoo.

 

Siirtotakarajalla kaikki paperityöt piti olla valmiina viimeistään myöhään perjantaina vuorokauden vaihtumiseen mennessä. Jos oli HPK:n toimistolla kuhinaa, sitä oli myös Liigan siirtoasioista vastaava yksikkö töissä puoleen yöhön saakka.

Paperityöhön liittyvät sopimuspaperit, vakuutukset, maksut – kaikenlaiset siirron läpiviemiseen liittyvät asiat.

Teknisesti siirron täytyy myös kirjautua Jääkiekkoliiton järjestelmään, jonka liitto sitten hyväksyy.

Rahaa HPK:n kassasta liikkui myös Jukureiden suuntaan, päittäin Tavin ja Kainulaisen siirto ei mennyt. Summia Toivola ei kuitenkaan ymmärrettävästi voi paljastaa.

Sen Toivola kuitenkin paljastaa, että hinnat putosivat verrattuna siihen, jos Tavi-siirto olisi tehty kolme tai neljä viikkoa aiemmin.

– On selvää, että jos on parempi mahdollisuus pudotuspeleihin, hinnat ovat korkeammalla.

 

Kaikkea mitä kannattajat unelmoivat, ei kuitenkaan voi saada ja käytettävissä olevat resurssit asettavat oman rimansa. Siirtomarkkinoiden puhutuin pelaaja, pistepörssin kärkipaikoilla keikkuva, KooKoon Malte Strömwall ei ollut HPK:lle vaihtoehto.

Hintalappu koettiin liian korkeaksi.

– Siirron taustalla on analyysi siitä mitä me tarvitsemme. Totesimme, että hyökkäys on näissä olosuhteissa ykkösprioriteetti. Soittelimme puheluita ja katsoimme vaihtoehtoja budjetin mukaisesti. En edes esitä päävalmentajalle pelaajia, jotka eivät ole realismia tai eivät muista syistä sovi juuri HPK:n tarpeisiin, Toivola sanoo. HäSa

Päivän lehti

20.2.2020