Urheilu

HPK:n uusi kapteeni Niklas Friman ei käske – vaan näyttää eteen

Niklas Friman kokee valintansa HPK:n uudeksi kapteeniksi seuran 90-vuotisjuhlakaudelle kunnia-asiana.
Niklas Friman toimii ensi kaudesta alkaen HPK:n kapteenina. Kuva: Riku Hasari
Niklas Friman toimii ensi kaudesta alkaen HPK:n kapteenina. Kuva: Riku Hasari

Mestarijoukkueen kapteenin, Otto Paajasen, vaihdettua pitkän HPK-palveluksensa jälkeen HIFK:n paitaan, seura joutui valitsemaan itselleen uuden kipparin.

Sellaiseksi valikoitui HPK:ssa viime kaudella maajoukkuepelejä maistamaan päässyt 25-vuotias Niklas Friman, jolla on Kerhon lisäksi liigakokemusta TPS:n ja JYPin paidasta.

Tunnustuksen Friman koki kunnia-asiana.

– Olin valinnasta ylpistymättä onnellinen ja kiitollinen. Se luo entistä enemmän voimaa ja jaksamista päivittäiseen tekemiseen. Kun edessä on 90-vuotisjuhlakausi, on iso asia olla näin perinteikkään yhteisön ja seuran juhlakaudella kapteeni, Friman sanoo.

Kapteenina Friman ymmärtää roolinsa muuttuvan, mutta kokee samalla, että hänen johtamiselleen on tärkeää se, että ei aleta esittämään muuta kuin on. Johtamisen on tultava esiin luonnollisella tavalla.

Friman itse uskoo esimerkillä johtamisen voimaan, vaikka osaa olla myös äänessä.

– Vaatimustason ylläpitäminen, työnteon arvostaminen ja kehittymisen mahdollistava ilmapiiri ovat tärkeitä arvoja. Avoin ilmapiiri on myös tärkeää ja siksi haluan olla helposti lähestyttävä, Friman puntaroi.

Friman itse on eräänlainen esimerkki kehittymisestä. Viime kaudella hän nousi suurelle yleisöllekin tunnetuksi nimeksi maajoukkuepelien ja HPK:ssa monipuolisen pelaamisensa kautta.

– Koen, että halusta ja kilpailullisuudesta löytyvät unelmat. Ne ovat polttoainetta päivittäiseen tekemiseen. Tässä lajissa opiskelijan mentaliteetti ja jatkuva uteliaisuus on tärkeää – koskivat aihepiirit sitten ravintoa, unta, kestävyys- tai fysiikkaharjoittelua, Friman pohtii.

Friman kokee, että hänellä on suuret saappaat täytettävänä ex-kapteeni Paajasen jälkeen, jota hän arvosti juuri esimerkkijohtamisen kautta.

TPS:ssä NHL:n työsulkukaudella pelatessaan, hän pääsi nuorempana näkemään läheltä myös NHL-kapteeni Mikko Koivun toimintaa.

– Se oli vakuuttavaa nähdä, mikä se päivittäisen tekemisen vaatimustaso oli.

Friman kokee, että kapteenina joukkueen kehittymisen hahmottaminen on omassa kehittymisessä osa arvokasta oppimisprosessia. Myös pelaajana on tarkoitus kehittyä

– Kaikessa voi parantaa. Haluan pelata kovemmissa sarjoissa, mikä vaatii kehittymistä jokaisella osa-alueella. Kuva siitä, mitä oma peli voi parhaimmillaan, on vahvistunut. Maajoukkuepelejäkin tietysti jatkossa haluaisi lisää.

Huipulle on vaikeaa päästä, mutta kenties vielä vaikeampaa on pysyä siellä. Ensi kaudella HPK-ottelut on ympyröity jokaisessa vastustajajoukkueessa kalenterissa paksulla punakynällä, sillä hallitsevan mestarin päänahka on aina himoittua tavaraa.

– Olen saanut kunnian keskustella asiasta sellaisten pelaajien kanssa jotka ovat peräkkäin voittaneet mestaruuksia. Nollistahan aina uuden joukkueen tarinat lähtevät, mutta media ja vastustajajoukkueet tulevat nostamaan sitä asiaa pitkin kautta esiin. Se on asia, jonka kanssa täytyy oppia elämään keskittymättä siihen liikaa, Friman toteaa.

HPK:n tilanteen hän näkee hyväksi, vaikka täksi kaudeksi yhteistä harjoitteluaikaa maksimaalisen pitkäksi venyneen pudotuspelikevään vuoksi on vähemmän. Lisäksi ensi kauden rasitukseen lisätään myös CHL-pelit, jotka Friman tosin näkee tärkeäksi virikkeeksi.

– Tänä vuonna enemmän on ollut pelaajien omalla vastuulla. Mutta ei fysiikan kehittäminen ole vain kesän juttu, ei se niin mene että kesä vedetään kovaa ja sitten on edessä tykkikausi. Työ on pitkäjänteistä näissä asioissa, Friman muistuttaa.

Viime kauden antama oppi on kuitenkin selkärepussa arvokas asias mestarijoukkueessa mukana olleille pelaajille, joita HPK:ssa on edelleen monia.

– Jokainen siinä joukkueessa pelannut tietää nyt mitä voittaminen vaatii ja mikä on oltava sitoutumisen taso. Vaikka muutoksia joukkueeseen on tullut, uskon, että asetelmamme on hyvä. HäSa

Päivän lehti

18.1.2020