Kiekko Urheilu

HPK:n uusi ykkössentteri jännitti joukkueen mestaruutta Kanadassa – "En ole ikinä ollut voittavassa joukkueessa"

Cody Kunyk mieluummin puolustaa joukkueelleen menestystä kuin rikkoo 40 pisteen rajan.
Cody Kunykin HPK-uran ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa virallinen maali syntyi CHL-kotiottelussa Peter Čerešňákin edustamaa HC Plzeniä vastaan. Kuva: Tomi Vesaharju
Cody Kunykin HPK-uran ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa virallinen maali syntyi CHL-kotiottelussa Peter Čerešňákin edustamaa HC Plzeniä vastaan. Kuva: Tomi Vesaharju

Cody Kunyk ei vielä keväällä arvannut siirtyvänsä Suomen mestarin riveihin, mutta Liigan puolivälierien aikaan HPK:n kanssa solmittu työsopimus alkoi herättää lisäkipinää jääkiekkoilijassa huhtikuun kääntyessä toukokuuksi.

– Olihan se sinänsä hullua. Tein sopimuksen, kun pudotuspelit olivat vielä kesken ja olin jo kotona (Kanadassa). Oli jännittävää seurata netistä, miten Liigassa käy, ja saada SaiPan joukkuekavereiltani viestiä, että nyt HPK voittaa mestaruuden, Kunyk kertoo.

– En ole ikinä ollut joukkueessa, joka on voittanut mitään, joten tänne tuleminen oli jännittävää. Minullakin on ollut paljon odotuksia HPK:ta kohtaan seuran viimekautisen menestyksen takia, mutta ne puheet loppuvat, kun kausi alkaa. Me teemme oman tarinamme.

Alkukauden tasaisimpia suorittajia

Kanadalaista ei hankittu HPK:hon pelaajalistan täytteeksi, vaan ykkössentteriksi. Aika näyttää täyttääkö Kunyk HIFK:hon siirtyneen kapteeni Otto Paajasen saappaita, mutta sellainen paikka hänelle on tavallaan varattu.

Kunyk on kuin toisella puolen maailmaa kasvanut versio Paajasesta. Työteliäs kahden suunnan sentteri, vahva alivoimapelaaja ja joukkueensa tukihahmo, joka nostaa ennemmin joukkuetoverinsa lehtien etusivuille, kuin ottaa sen paikan itse huikeilla pistemäärillä.

Tehopisteillä Kunyk ei koskaan ole mässäillyt. Yhdelläkään ammattilaisuran tähänastisista viidestä kaudesta ei ole syntynyt 37 runkosarjapistettä enempää.

Tällä hetkellä Kunykin iso haaste on HPK:n ja Antti Pennasen pelikirjan omaksumisessa, mutta päävalmentaja Pennasen mukaan hän on hyvässä vauhdissa.

– Cody oli tasaisimpia suorittajiamme CHL:n alussa. Montaa huonoa peliä hän ei ole pelannut. Hän on oikeastaan sitä, mitä odotimmekin, eli osaa vähän kaikkea ja tekeekin sitä vastuullisesti. Hyvä tyyppi, Pennanen arvioi.

Ison kaukalon erikoismies

Suomi on tullut 29-vuotiaalle keskushyökkääjälle jo tutuksi. Kahden viime kauden aikana hän teki itselleen nimeä SaiPassa hyvin samanlaisessa roolissa kuin mitä HPK:ssa on todennäköisesti luvassa.

– On rauhoittavaa palata tuttuun liigaan, enkä ole tosiaan näin pitkään pelannut samassa maassa yliopiston jälkeen. Siksi uusi joukkuekaan ei ollut niin iso juttu, Kunyk toteaa.

Joukkuepelin näkökulmasta Kunyk pelasi varsin erilaista, suoraviivaisempaa jääkiekkoa, joten pelataanko uudessa seurassa jopa taktisemmin, mihin Kunyk on tottunut?

– Ehdottomasti, mutta koko organisaatio on erilainen. Seura on hyvin hoidettu, ja täällä selvästi tiedetään, mitä on voittaminen. Minulla oli kaksi hienoa vuotta SaiPassa, mutta nyt on aika kokea taas jotain erilaista, Kunyk pohtii.

– Itsekin olen toki vuoden vanhempi ja pelaajat ympärillä taas nuorempia ja nopeampia, joten täytyy keskittyä omaan peliin ja yrittää olla hyvä johtaja, niin pisteet tulevat itsestään. Se uusi ympäristö iski silmille parin ensimmäisen päivän ajan, mutta olen luonut jo hyviä suhteita joukkueessa. Haluan oppia mestareilta.

Pohjoisamerikkalaisvahvistukset jakaantuvat paljon sen mukaan, miten hyvin he hallitsevat ison kaukalon haasteet. Kunyk kuuluu siihen puolikkaaseen, joka todellakin hallitsee. Vahva luistelija kertoo suorastaan nauttivansa ison kaukalon jääkiekosta, johon Alaska opetti.

– Isoin haaste pelitapaan totuttautuessa oli tähän maahan tullessa (SaiPaan). Nyt tiedän aika hyvin, miten sijoittua, mitä minulta odotetaan ja mitä en voi tehdä jäällä. Isot kentät ovat ehdottomasti minun juttuni, koska meidän yliopistossammekin (Alaska-Fairbanks) oli leveä kaukalo, täydet neljä kautta NCAA-jääkiekkoa pelannut Kunyk selvittää.

Innalan, Nenosen ja puolustuksen tukena

Tälle kaudelle ketjukavereiksi Kunykille on tarjolla HPK:n hyökkäyksen kaksi ykköspyssyä, Jere Innala ja Markus Nenonen. Syntyisivätkö tässä seurassa myös albertalaisen ennätyspisteet?

– Heitä vastaan pelaaminen oli vaikeaa, ja heidän taitonsa näkyivät, kun seurasin ensimmäiset harjoitukset sivusta. Olen onnekas, että saan pelata heidän keskellään. Minun työnkuvani on avata jäätä heille, niin se hyödyttää koko ketjua, Kunyk sanoo.

– Totta kai haluaisin tehdä 40 pistettä, mutta jos pitää valita sen ja playoffeissa menestymisen välillä, valitsen playoffit. Olen ammattilaisurani alusta asti keskittynyt mieluummin puolustuksessa parantamiseen kuin pelkkään hyökkäykseen.

Varaamattomalla Kunykilla on urallaan yksi NHL-ottelu Tampa Bay Lightningin paidasta yliopistouran jälkeen keväältä 2014. Pääliigan urahaaveet hän on jo jättänyt taakseen, vaikka farmisarja AHL:n puolelta hänellä onkin kaksi kelvollista kautta.

– En usko, että pääsen sinne enää koskaan. En ole tyytyväinen, että pelasin vain yhden pelin, mutta luulen, että voin kuolla onnellisena tietäen, että olen pelannut kerran NHL:ssä, Kunyk naurahtaa.

Kunykin puheissa lienee aimo annos perinteistä kanadalaisdiplomatiaa, mutta hän kertoo viihtyvänsä jo hyvin Hämeenlinnassakin.

– Hengasin ensimmäisen kuukauden Philin (HPK:n toinen kanadalainen Philippe Cornet) kanssa, ja hän teki helpoksi tutustumisen kaupunkiin ja seuraan. Perheeni tuli tänne vasta viime viikolla, joten uskon, että vapaa-aika menee sitten enemmän heidän kanssaan, koska meillä on pieni poika, Kunyk kertoo. HäSa

Päivän lehti

28.1.2020