Kiekko Urheilu

HPK:n virolaissyntyisellä hyökkääjällä edessä kovien tavoitteiden kausi

Kerhon virolaissyntyinen nuori hyökkääjä Kristjan Kombe, 19, hakee ensi kaudella pelipaikkaa kahden hallitsevan mestarin riveistä – HPK:sta ja Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkueesta.
Kristjan Kombe pötki karkuun Pelicansin Antti Tyrväiseltä HPK:n 90-vuotisjuhlaturnauksessa aiemmin elokuussa. Kuva: Riku Hasari
Kristjan Kombe pötki karkuun Pelicansin Antti Tyrväiseltä HPK:n 90-vuotisjuhlaturnauksessa aiemmin elokuussa. Kuva: Riku Hasari

Kristjan Komben, 19, tähtäimessä on lähitulevaisuutta silmällä pitäen kovia tavoitteita.

Kombe ei nöyristele ilmoittaessaan havittelevansa ensi kaudella paikkaa niin HPK:n liigajoukkueesta, mutta myös Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkueesta. Helpolla tavoitteet eivät täyty, mutta Kombe on valmis puristamaan itsestään riittävän työmäärän ja vaadittavat hikipisarat.

Kombe sai maistaa viime kaudella liigajoukkueen vauhtia kolmen runkosarjaottelun verran ja mieleen jäi ajatuksia siitä, missä on parannettava.

– Vahvuuteni on hyökkäyspäässä. Puolustuspelaamisessa on eniten kehitettävää. Vauhti on liigassa kovaa ja on tärkeää, että oma vartioitava jätkä pysyy mukana – vielä se välillä hukkuu, Kombe analysoi.

– Tavoite on kuitenkin saada paikka Liigassa ja nuorten maajoukkueessa, mutta jää nähtäväksi miten onnistun.

 

Viron Kuressaaressa syntynyt Kombe muutti äitinsä kanssa Suomeen ja Tampereelle viisivuotiaana. Kipinä jääkiekkoon syntyi sieltä missä pienten jääkiekkoilijoiden haaveet usein syntyvät – ulkojäiltä. Kun rakkaus lajiin oli syttynyt, löytyi myös ensimmäinen seura Kangasalan Kisasta. Kangasala sijaitsee noin 15 kilometrin päässä Tampereen keskustassa.

– Sieltä siirryin Ilvekseen pelaamaan, mutta kun olin kolmannella luokalla, muutimme Hämeenlinnaan ja joukkue vaihtui HPK:hon, Kombe muistaa.

HPK:ssa Kombe on kehittynyt hiljalleen pelaajana lähelle liigaläpimurron kynnystä. Kasvussaan tärkeäksi henkilöksi Kombe nimeää nykyään Löwen Frankfurtia Saksan DEL2-liigassa valmentavan Matti Tiilikaisen.

– Hän piti kovaa kuria ja vaati saakelisti joka päivä. Sitä vaaditaan nytkin liigassa, joten siitä sai hyvää oppia, Kombe luonnehtii.

Suomessa tunnetaan useampiakin virolaissyntyisiä pelaajia, jotka ovat jättäneet jälkensä suomalaiselle kiekkokartalle. Jääkiekkoa seuraaville Leo Komarovia, Siim Liivikiä ja Robert Roobaa ei tarvitse erikseen esitellä. Kaikkia heitä yhdistää tietynlainen periksiantamattomuus pelaajana.

– Tietysti tiedän heidät pelaajina, mutta en ole jätkien kanssa puhunut.

 

HPK:n liigajoukkueen apuvalmentajaksi noussut Juuso Nieminen valmensi Kombea viime kaudella HPK:n U20-joukkueessa päävalmentajan tehtävissä.

Nieminen uskoo Komben mahdollisuuksiin liigapeliajan suhteen.

– Se on ihan realistista. Sitä ei vielä osaa sanoa, että onko se vakipaikka. On mahdollista, että pelejä tulee kolmella tasolla – Liigassa, Mestiksessä ja U20-joukkueessa. Touhu on näyttänyt harjoituksissa siltä, että hän on kehittynyt fyysisesti ja että hän pystyy pelaamaan liigatasolla, Nieminen toteaa.

– Kokemus kovista peleistä ratkaisee varmaan maajoukkuejutun kohtalon. Hänen on ymmärrettävä, mitä on voittava pelaaminen. Taitotaso hänellä löytyy, mutta miten hän pystyy oppimaan kaikista kokemuksista mitä hän saa?

Mitä enemmän Kombe oppii, sitä enemmän se auttaa kohti suuria tavoitteita.

– Hänellä on riittävän hyvä laukaus, hän on hyvä suojaamaan kiekkoa ja hän pysyy luisteluvauhdissa liigatasolla. Kehitettävää on pelaamisen tasaisuudessa ja ymmärtämisessä, mitä missäkin tilanteessa kannattaa tehdä, että se tähtää joukkueen voittamiseen taktisesti. Siinä on hiottavaa.

 

Kombe on kuitenkin vakuuttanut kirkassilmäisellä halullaan sisäistää opetettuja asioita.

– Viime kaudella oli ylä- ja alamäkiä, toivottavasti niistä on jäänyt oppia mukaan. Kauden aikana oli merkkejä siitä, että hän oli oppinut. Kautemme oli monivivahteinen, mutta hän on innokas oppimaan uutta, Nieminen päättää. HäSa

Päivän lehti

21.1.2020