Kiekko Urheilu Hämeenlinna

HPK:n ykkösketju loisti TPS-voitossa – kapellimestari Kunyk avoin jatkolle Hämeenlinnassa

Kerhon kärkiketju vahvassa iskussa TPS:n kellistämisessä itsenäisyyspäivän aattona.
HPK:n Niclas Lucenius nappaa kiekon TPS:n Markus Nurmelta. Taustalla menoa seuraavat TPS:n Topi Nättinen ja HPK:n Joona Monto. Kuva: Riku Hasari
HPK:n Niclas Lucenius nappaa kiekon TPS:n Markus Nurmelta. Taustalla menoa seuraavat TPS:n Topi Nättinen ja HPK:n Joona Monto. Kuva: Riku Hasari

Kovimmat miehet löytyivät torstai-iltana Pohjantähti-areenassa aivan muualta kuin pelipaitojen alta.

HPK:n ja TPS:n välinen ottelu torstaina oli samalla myös yhdessä Panssariprikaatin kanssa sotaveteraanien kunniaksi järjestetty veteraaniottelu. Ottelussa HPK halusi kunnioittaa itsenäisyyspäivän aaton – ja talvisodan 80 vuoden takaisen alkamisen – hengessä sotaveteraaneja.

Ennen ottelua Hattulan ja Hauhon yhdistetty Veteraanikuoro esitti ”Minä katson tätä maata”. Laulun ottivat jäällä vastaan sotaveteraanit.

Esitys herkisti myös ottelun päävalmentajat.

– Siinä ymmärsi, että aika pieni on lopulta yksi jääkiekkopeli, kun katsoi aloitusseremoniaa, TPS:n päävalmentajaksi kesken kauden nostettu Marko Virtanen sanoi.

– Se oli vaikuttava hetki, jossa jääkiekko menee oikeaan mittasuhteeseen, HPK:n luotsi Antti Pennanen säesti.

 

Avauserässä maastokuvioisia pelipaitoja kantanut HPK jäi hetkeksi alakynteen, kun TPS avasi ottelun maalihanat Tony Sundin laukauksen painuessa ohi Joona Voutilaisen.

HPK kuitenkin tasoitti puntit vain reilu kolme minuuttia myöhemmin ylivoimalla, kun Tommi Tikka lapioi Jere Innalan tarjoilusta tasoituksen. HPK:n kannattajakulmaus palkitsi maalintekijän ”Teemu Pukki baby” -laulun sovituksella Tikan nimellä varustettuna.

Erän lopussa Santeri Lukka nosti kätensä kohti Pohjantähti-areenan kattoa maalin merkiksi. Tuomarit tarkastivat aiemman tilanteen kuitenkin videolta ja Valtteri Puustisen aiempi laukaus oli jo käynyt maalissa. Maali merkittiin siis lopulta Lukan sijaan Puustiselle ja HPK pääsi 2–1 -johtoasemassa erätauolle.

 

Vaikka HPK painoi toisessa erässä armotta päälle, erä oli maaliton.

Sarjataulukon toiseksi viimeisenä majoittuvan TPS:nkin takaa-ajo jäi kolmanteen erään. Asiassa oli kuiteniin yksi ongelma – se, että HPK naulasi ensin itsensä kahden maalin karkumatkalle. Paluukiekosta 3–1 -lukemat laakaisi Markus Nenonen Puustisen ja Cody Kunykin korjatessa syöttöpisteet.

Teemu Väyrynen kavensi TPS:lle vielä, mutta loppulukemat 4–2 tyhjiin niittasi Henri Kanninen.

Voitto oli ansaittu.

– Hyvä peli oli meiltä tänään. Olin tyytyväinen ilmeeseen ja hyökkäyspeliin, Pennanen kiteytti.

Kehut sai myös HPK:n kultakypärä Cody Kunyk, joka saalisti ottelussa tehot 0+3.

– Hän pelasi vahvan ottelun ja samoin koko ketju Puustisen ja Nenosen kanssa. Kunyk on monipuolinen ja älykäs pelaaja. Hän on laitojen lähellä hyvä, jossa suomalaiset valmentajat ja pelaajat voivat ottaa oppia, Pennanen niputti.

 

Kentän kunkulla, Kunykilla, oli kolme hyvää tekopaikkaa tehdä syöttöpisteiden kyytipojaksi maali, mutta verkkoon ei pujahtanut tällä kertaa.

– Tämä oli yksi niistä oudoista otteluista, joissa meillä oli paljon paikkoja, mutta ei meinannut mennä sisään. Tiesimme kuitenkin, että kun jatkamme jauhamista, se vielä menee, Kunyk sanoi.

Vakuuttavaa kautta pelaava Kunyk kertoo viihtyneensä HPK:ssa – ja nauttii haasteesta uusia tänä keväänä viime kevään mestaruustemppu.

– Tiesin, että harjoitusotteluista alkaen HPK:n ympärille lukittu katseita, että pystyykö joukkue tekemään sen taas, Kunyk sanoo.

 

28 ottelussa syntyneet tehot 4+21=25 ovat HPK:n kovin lukema.

Kunykin voimassa oleva sopimus HPK:n kanssa päättyy kuitenkin tähän kauteen. Jatkolle Hämeenlinnassa hän on avoin. Vielä Kunykilla ei ole sopimusta minnekään ensi kaudesta omien sanojensa mukaan.

– Olen avoin kirja. Voin sanoa, että mitään (neuvotteluja) ei ole vielä aloitettu. Olen tyyppi, joka antaa asioiden mennä omalla painollaan enkä stressaa niistä. Voisin kuvitella jatkavani täällä, mutta jos en, sitten asia on niin, Kunyk pyöritteli.

HPK kohtaa lauantaina kello 16 90-vuotisjuhlaottelussaan Tapparan. Ottelua edeltää seremoniat, jossa HPK:n Hall of Fame täydentyy viidellä kerholaisella. HäSa

HPK–TPS 4–2 (2–1, 0–0, 2–1)

1. erä: 8.55 Tony Sund (Henrik Larsson-Topi Nättinen) 0–1, 11.58 Tommi Tikka (Jere Innala-Petteri Nikkilä) 1–1 yv, 17.27 Valtteri Puustinen (Cody Kunyk-Markus Nenonen) 2–1 vt.

Jäähyt: 11.11 Tony Sund TPS 2 min, 19.26 Joukkuerangaistus TPS 2 min.

2. erä: Maaliton.

Jäähyt: 25.35 Lauri Pajuniemi TPS 2 min, 27.31 Joseph Piskula TPS 2 min, 27.31 Joseph Piskula TPS 10 min, 34.52 Elmeri Eronen HPK 2 min, 39.54 Simon Suoranta TPS 2 min.

3. erä: 47.45 Markus Nenonen (Valtteri Puustinen-Cody Kunyk) 3–1, 55.11 Teemu Väyrynen (Lauri Korpikoski-Tony Sund) 3–2, 59.54 Henri Kanninen (Cody Kunyk) 4–2 tm.

Jäähyt: 44.04 Anton Holm TPS 2 min, 51.24 Valtteri Puustinen HPK 2 min.

Jäähyt yhteensä: HPK 2×2 min=4 min, TPS 6×2 min Joseph Piskula 10 min=22 min.

Maalivahtien torjunnat: Joona Voutilainen HPK 9+3+3=15 Julius Pohjanoksa TPS 7+9+5=21 (pois: 58.20–59.54)

Yleisöä: 3  679.

Kommentti: Taklauskeskustelu sai taas typeriä sävyjä

Taklauskeskustelu roihahti jälleen tiistai-illan tapahtumien jälkeen, kun kahden päähän kohdistuneen taklauksen seurauksena Jukureiden Patrik Puistola ja Tapparan Tuukka Mäntylä kannettiin paareilla ulos.

Keskustelu kiertää aina samaa kehää. Jokainen jääkiekkoa seuraava on kuullut viime aikoina niinkin ”tuoreet” argumentit kuin ”pää ylös”, ”taklattavan vastuu” tai ”jääkiekko ei ole ringetteä.”

Kukaan ei väitä, että kaukaloon pitää mennä havainnoimatta ympäristöä. Taklattava voi olla moneen asiaan syyllinen, mutta on absurdia pitää taklattavaa edes retoriikassa syyllisenä siihen, että taklaus osuu hänen päähänsä.

Keskusteluun osaa otti Ilta-Sanomissa myös omalla peliurallaan osansa koiruuksista tehnyt Jere Karalahti, jonka mielestä Taavi Vartiaisen taklauksesta Mäntylään tullut pelikielto ja iso rangaistus ”oikeusmurha”.

– Jääkiekolta viedään sielu, Karalahti sanoi.

Jos tämän kaltaiset taklaukset ovat Karalahden mielestä pelin sielu – eivätkä vaikkapa maalit, taito ja vauhti – rohkenen olla jyrkästi eri mieltä.

Karalahti myös totesi, ettei hän itse pystyisi enää pelaamaan jääkiekkoa nykypäivän säännöillä.

Ehkä jääkiekon huomisen kannalta ei ole niin kamala asia, jos sen kasvot kuuluvat joillekin muille kuin Karalahden kaltaisille.

 

Päivän lehti

19.1.2020