Urheilu

Hradeckylla seuraava rasti haettavana: "Tätä matsia on odottanut eniten 29 elinvuoden aikana"

Huuhkajien maalivahti Lukas Hradecky pelaa Bayer Leverkusenissa.
Huuhkajien maalivahti Lukas Hradecky pelaa Bayer Leverkusenissa. Kuva: EPA

Päivä jäljellä suomalaisen jalkapallon suureen iltaan, mutta perjantaisen EM-karsinnan ratkaisupelin yhtä pääosan esittäjää ei jännitä.

Jalkapallomaajoukkueen ilopilleri, maalivahti Lukas Hradecky on oma itsensä ennen miesten ensimmäisen lopputurnauspaikan kenties ratkaisevaa Liechtenstein-peliä.

–  Nyt pitää puhua fiksuja, Hradecky virnuaa tuttuun tyyliinsä totuttua isomman toimittajajoukon edessä.

Ja ei todellakaan jännitä. Ei, vaikka perjantaina on edessä peli, jota voisi stressata. Ja jota suomalaisessa jalkapallossa on paitsi jännitetty myös odotettu jo ikiajat.

–  Henkilökohtaisestikin pitää myöntää, että tätä matsia on odottanut eniten tässä 29 elinvuoden aikana. Ja suunnitelmana on tehdä tästä unohtumaton perjantai ja unohtumaton viikko muutenkin, Hradecky sanoo.

Hradecky on päässyt historian teossa jo vauhtiin, kun seurajoukkue Leverkusenin maalilla tuli torjuttua uran ensimmäinen voitto Mestarien liigassa Leverkusenin kukistaessa Atletico Madridin viime viikolla.

–  Yritetään perjantaina jatkaa siitä, että rasti tulee taas ruutuun. Olen puhunut siitä, että iso juttu oli päästä ulkomaille ammattilaiseksi, sitten voittaa jotain, päästä Mestarien liigaan, ja nyt tuli siellä eka voittokin. Jatketaan rastittamista, ja olisi hienoa, että se tulisi tehtyä jo nyt perjantaina.

–  Onhan tämä peli pyörinyt mielessä paljon. Halusin nuo kaikki turhat Atletico-matsit pois alta vaan, että pääsisin pelaamaan tänne, rastia hakeva Hradecky nauraa vielä.

”Aika täpinöissä ollaan”

Hymyn keskellä on toki ammattimainen suhtautuminen peliin. Vaikka hehkutus onkin ollut ylitsevuotavaa ja usko kisapaikkaan vallannut maan, Hradeckykin tietää, että ”tässä lajissa mikä tahansa jengi pystyy voittamaan toisen”.

–  Klisee, mutta ekaksi pitää tuo jengi voittaa. Takki auki ei lähdetä Liechtensteinia vastaan, eikä tämä joukkue sellainen olekaan että takki olisi auki. Valmiina ollaan. Aika täpinöissä ollaan itse kukin, mutta ylilataukseen ei saa mennä eikä siitä olekaan mitään merkkejä näkynyt.

Normaalius on se viikon sana.

–  Tämä on koko kansakunnan juttu ja auttaa meitä kaikkia näissä harmaissa keleissä. Tuo pikkaisen valoa, ja omalla panoksella pyrin siihen vaikuttamaan perjantaina. Aion antaa oman osani sille hulluudelle.