Kiekko Urheilu

Huolta, pettymystä, realismia ja optimismia – koronatilanteeseen suhtaudutaan HPK:ssa, Lentiskerhossa ja HJS:ssä kirjavin näkemyksin

Hämeen Sanomat kysyi paikallisilta urheiluvaikuttajilta näkökulmia yleisöylärajakysymykseen nykyiseen tilanteeseen peilaten.
HJS aloittaa kautensa jalkapallon Kakkosessa kotiottelullaan 12. kesäkuuta Kaurialan kentällä. Kuva on vuodelta 2018. Kuva: Pekka Rautiainen
HJS aloittaa kautensa jalkapallon Kakkosessa kotiottelullaan 12. kesäkuuta Kaurialan kentällä. Kuva on vuodelta 2018. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan Jalkapalloseuran edustusjoukkueen kotikentällä pelattavaan kauden avausotteluun jalkapallon Kakkosessa on enää viikko aikaa, mutta vastaukset jäivät vielä avoimeksi millaisiksi linjaukset yleisöylärajoihin tulevat muotoutumaan alkavan kauden suhteen.

HJS-akatemia ry:n toiminnanjohtaja Ville Dahlman ei ollut tyytyväinen urheilusta vastaavan tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososen vastaukseen kansanedustaja Pauli Kiurun kirjalliseen kysymykseen. Dahlman koki vastauksen puutteelliseksi HJS:n ja koko jalkapalloperheen näkökulmasta.

– Tämä vastaus oli äärimmäisen suuri pettymys, sillä nyt ei vastattu oikeastaan yhtään mihinkään. Tuntuu kohtuuttomalta, että urheiluseurat ja tapahtumat kesäaikana ovat merkittävä työllistäjä, mutta nyt tuntuu, että tapahtumanjärjestäjiä ja urheiluseuroja ei oikein tunnuta pidettävän oikeana liiketoimintana, Dahlman puhisee.

– UEFA SROI -mallinnus on kuitenkin osoittanut, että suomalaisen jalkapallon harrastamisen arvo terveys-, sosiaali- ja taloushyötyinä on yhteiskunnallemme vuosittain 770 miljoonaa euroa. Taas huomaa, että urheilun arvostus näkyy vain juhlapuheissa.

 

Puuhamaa ja urheilukatsomo eri asemassa?

Vaikka HJS:n kauden tyypilliseen yleisökeskiarvoon peilaten 500 ihmisen ylärajaa ei voi pitää katastrofina, erikoistapahtumiin, kuten nelinumeroisia yleisömääriä keränneeseen HJS-päivään, se tulee olemaan isku.

– Emme ole välttämättä se suurin kärsijä tässä peilattuna yleisömääriin, mutta jokainen portilta käännytetty katsoja on meille menetettyä tuloa. Jokainen katsoja on meille äärimmäisen tärkeä, Dahlman korostaa.

Dahlman sanoo, että hän ei ymmärrä logiikkaa, jossa ravintoloiden terasseihin ja huvipuistoihin suhtaudutaan linjauksissa eri tavalla.

– Esimerkiksi kantahämäläinen perhe voi mennä Puuhamaahan tuhansien ihmisten sekaan, mutta onko jalkapallo-ottelu väljässä Kaurialan stadionilla niin vaarallinen, että sitä pitää säännöstellä enemmän?

 

Kansanedustaja Kiuru pettyi ministerin vastaukseen yleisöylärajakysymyksessä – ”Jalkapallotermein tässä pelataan nyt aikaa”

 

Liiga-kausi vaarassa?

MTV Uutiset nosti urheilusivuillaan esille torstaina sen, että hallituksen asettaman tiedepaneelin maanantaina julkaistu raportti suosittelee sisätiloissa järjestettävien suurten joukkokokoontumisten kieltämistä.

Tiedepaneelin raportissa todetaan, että koska rokotteiden tuotanto ja jakelu tapahtuvat optimisissakin arvioissa vasta jossain vaiheessa ensi vuotta, tartunnan torjunnan mukaan on suositeltavaa, että isommat joukkokokoontumiset erityisesti sisätiloissa olisivat kielletty.

MTV:n haastattelema tiedepaneelin jäsen ja zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta muistutti, että mitä enemmän ihmisiä kokoontuu, sen todennäköisempää on, että ”tällainen supertartutustilanne sattuu kohdalle”.

Juttuun haastateltu SM-liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen sanoi, että pahimmassa skenaariossa nykyisellään olevat yleisörajoitukset saattaisivat uhata koko SM-liigakautta. Hiltusen arvion mukaan jäähalleihin tulisi saada ottaa 50-60 prosenttia kapasiteetista, jotta pelaaminen voisi olla mahdollista, ellei valtiovalta anna tukea kiinteiden kulujen kattamiseksi.

– Ainahan se on mahdollista, että on enemmän tai vähemmän kausi vaarassa. Tällä hetkellä on lähinnä kuitenkin keskusteltu ajankohdasta milloin aloitetaan. Aikataulujen muodostamisessa haasteellista on, että toisessa päässä keväällä tulee vastaan jääkiekon MM-kisat, joka rajoittaa pelivaraa, HPK Liiga oy:n hallituksen puheenjohtaja Matti Vihervuori sanoo.

– Jonkinlaista keskustelua on käyty, että onko pelivaraa lykätä aikataulua kisojen osalta, mutta liikkuvia osia on paljon.

Vihervuori ymmärtää, että kauden peruuntuminen olisi liigaseuroille tyrmäysisku.

– Nykytilanne jo nyt on riittävän haastava, puhumattakaan siitä että kausi peruuntuisi. Realistisen optimistinen täytyy kaikesta huolimatta yrittää olla. Jotakin maalia kohti on kuljettava ja tässä tilanteessa täytyy vain lähteä siitä, että kausi voi alkaa jossain vaiheessa syksyä.

 

Toivola: Urheilu jatkuu, kun jatkuu

HPK:n urheilujohtaja Mika Toivola sanoo, että urheilu jatkuu sitten kun se voi turvallisesti jatkua.

– Henkilökohtainen mielipiteeni on, että urheilu on lopulta vain urheilua ja se tulee yhteiskunnassa omalla vuorollaan. Omaan toimintaamme tämä ei ole vielä merkittävästi vaikuttanut. Nyt toivotaan, että kesälajit saavat asiansa hyvään järjestykseen ja me katsomme omaa tilannettamme lopullisesti kun sen aika on, Toivola sanoo.

– Minä luotan näissä asioissa asiantuntijoiden sanaan, enkä ole niissä elimissä, jotka päättävät asioista.

Liigakauden peruuntumisen vaikutus olisi seuroille raju.

– Se olisi katastrofi. Sitten täytyisi ryhtyä toisenlaisiin toimenpiteisiin, mutta niihin minä en ota kantaa. Jos näin tulee olemaan, sille ei yksinkertaisesti voi mitään. Koetan itse ainakin päästä eroon siitä, että murehtisin liikaa tulevaa. Tietysti monenlaisia suunnitelmia on tehtävä, mutta toteutuma tiedetään sitten kun määritellään päivämäärää sille, kun voimme toimintaa täysipainoisesti aloittaa, Toivola sanoo.

– Täytyy muistaa, että myös positiivisia signaaleja on sen suhteen, että tauti olisi talttumaan päin.

 

”Tämä hallitus ei urheiluyhteisöä arvosta”

Hämeenlinnan Lentopallokerhon manageri Ville Kalliomäki on Dahlmanin kanssa samoilla linjoilla. Hän kokee, että urheilun tapauskohtaisen harkinnan käytössä voisi olla loogisempi.

– Kokonaisuutena on tuntunut, että valtiovallan logiikka on ollut se, että ei ole logiikkaa ollenkaan. Esimerkkinä juuri huvipuistoihin ja terasseihin suhtautuminen verrattuna urheilukatsomoon, Kalliomäki sanoo.

– Kokonaisuutena on tullut esille, että tämä hallitus ei urheiluyhteisöä ja -toimintaa arvosta. Avustukset ja tuet, joita urheilu on saanut, ovat yhtä lailla huvittavan alamittaisia kuin ravintolatoimintaan ohjautuneet rahat. Täytyy muistaa, että myös urheiluseuroilla on ravintolatoimintaa.

Kalliomäen mukaan Lentopallokerho on ehtinyt myydä kausarihaasteensa voimin jo yli 1000 kausikorttia. Lentopallokerhossa on kuitenkin Kalliomäen mukaan varauduttu erilaisin turvallisuusnäkökulmiin, mikäli suositukset ja rajoitukset pysyvät ennallaan.

– Jos ylärajassa pysytellään 500:ssa, siinä tulee jo ihmisten oikeusturva kysymykseen, että ketkä 500 ihmistä katsomoon päästetään. Miten ihmisten tasa-arvoinen kohtelu siinä tilanteessa toteutuu? Osa tästä 500 ihmisen ryhmästä on myös ottelujärjestelyihin liittyvää henkilökuntaa. HäSa

Päivän lehti

10.7.2020