fbpx
Urheilu

Huuhkaja-luotsi Markku Kanerva yllättää – "Konfliktit ovat tietyllä tavalla tarpeellisia"

Rauhallisen miehen maineessa oleva Huuhkaja-luotsi Markku Kanerva kertoo, että joskus konfliktit ovat tarpeellisia hyvälle prosessille.
KUVA: Valdrin Xhemaj / EPA

Nyt on oikea hetki kysyä kuulumisia Suomen maajoukkueen päävalmentaja Markku Kanervalta.

Edellisestä pelistä on kulunut sopiva tovi ja Huuhkajien seuraaviin otteluihin, Kansojen liigan Viro-otteluun 12. lokakuuta ja Kreikka-otteluun 15. lokakuuta, on vielä aikaa.

Näin ollen päävalmentajan ajattelu on rauhallisessa tasapainossa, eikä edellisen pelin onnistuminen tai epäonnistuminen ja seuraavan pelin stressi vaikuta ajatteluun.

54-vuotias pitkän linjan ammattivalmentaja ei kuitenkaan ole välitilassa, vaan tekee töitä joka päivä.

Hiljattain Kanerva palasi Lontoosta FIFAn konferenssista.

Mitä sieltä jäi päällimmäiseksi käteen?

– Kokonaisuutena konferenssi jäi hieman pinnalliseksi, olisin odottanut syvemmälle menemistä. Valmentajien paneelikeskustelut olivat kuitenkin mielenkiintoisia, Kanerva valottaa Hämeen Sanomille.

 

Lontoon paneelikeskusteluissa esille nousi taktiselta puolelta puolustuspelaamiseen liittyvät asiat ja etenkin se, miten tiiviisti ja nimenomaan syvällä MM-kisoissa menestyneet maat puolustivat.

Tällä aasinsillalla päästään hieman rivien välistä käsiksi myös Kanervan tapaan ajatella jalkapallosta.

– Puolileikkimielisesti joukkueiden erittäin tiivistä puolustamista verrattiin jopa käsipallon puolustamiseen, missä kymmenen pelaajaa puolustaa oman rangaistusalueen viivaa. Usein sanotaan, ettei voi puolustaa niin alhaalta, koska on liian pitkä matka hyökätä. En ole samaa mieltä. Huippupelaajilla on kyky lähteä alhaalta vauhdilla vastahyökkäykseen, Kanerva linjaa.

– Jos mietitään ihan matemaattisestikin, heillä on siinä tilanteessa enemmän tilaa ja aikaa. Kun lähdetään vastahyökkäykseen vähän alempaa, vastustaja on enemmän levällään ja hajallaan.

Toiset terveiset, jotka Kanerva tuo jalkapallon huipulta, on räikeässä ristiriidassa suomalaisessa palloilukeskustelussa vallitsevan uskomuksen kanssa.

– Kaikki valmentajat korostivat ja nostivat esille joukkuepelaamisen merkityksen ja siihen soveltuvan pelaajavalintaprosessin. Valmentajat korostivat, miten joukkueeseen oli valittu ne pelaajat, jotka sitoutuvat toteuttamaan pelitapaa ja – suunnitelmaa, Kanerva avaa.

– Maailmanmestarivalmentaja Didier Deschamps nosti voimakkaasti esiin Ranskan hyökkääjän Olivier Giroudin roolin. Vaikka Giroud ei maaleilla mässäillyt, hän sitoutui nöyrästi tekemään töitä puolustussuuntaan ja sitä kautta loi omalla roolillaan muille mahdollisuuksia tulla esiin omilla ominaisuuksillan.

Kanervan mielestä viesti oli Lontoossa selvä – joukkueeseen ei pidä valita vain parhaita pelaajia, vaan ennen kaikkea sopivimmat.

– Puhuttiin siitä, että tulisi valita pelaajia, jotka eivät riko ryhmädynamiikkaa ja jotka jaksavat pitkän turnauksen ajan olla motivoituneina joukkueen tukena.

Kanerva kertoo keskustelleensa myös mm. Ruotsin maajoukkueen luotsin Janne Anderssonin kanssa. Anderssonin koettiin luoneen Ruotsille erinomaisen ilmapiirin MM-turnauksen aikana.

– Andersson ja muutama muukin valmentaja sanoivat, etteivät he tee mitään joukkuedynamiikkaa vahvistavia jippoja valmistautumisen aikana. Kyse on luonnollisesta prosessista.

Kanervan mielestä konfliktejakaan ei pidä arjen prosessissa säikähtää. Ajatus on tietyllä tavalla yllättävä, jos ajattelee sitä suhteessa Suomen Palloliiton luomaan mielikuvaan onnellisesta jalkapalloperheestä.

– Minun mielestäni konfliktit ovat tietyllä tavalla tarpeellisia. Ne saavat tietyn prosessin käyntiin ja ne ovat aina mahdollisuus kehittää toimintaa. Ne herättävät ja laittavat niin sanotusti laivan heilumaan. Jos joukkuehenkeä ja sen rakentamista ajatellaan, se vaatii välillä sellaisia hetkiä. HäSa

Teksti: Gert Remmel

Petteri Forsell palaa Huuhkajiin

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue Kansojen liigan Viro-vieraspeliin (12.10.) ja Kreikka-kotipeliin (15.10.):

Maalivahdit: Lukas Hradecky Leverkusen, Jesse Joronen FC Kööpenhamina, Anssi Jaakkola Reading.

Puolustajat: Joona Toivio Häcken, Markus Halsti Esbjerg, Albin Granlund Örebro, Paulus Arajuuri Bröndby, Jukka Raitala Montreal, Sauli Väisänen Crotone, Jere Uronen Genk, Juha Pirinen HJK.

Keskikenttäpelaajat ja hyökkääjät: Glen Kamara Dundee, Tim Sparv Midtjylland, Rasmus Schüller Minnesota, Robin Lod Gijon, Robert Taylor Tromsö, Petteri Forsell Legnica, Thomas Lam Zwolle, Pyry Soiri Admira Wacker, Rasmus Karjalainen KuPS, Teemu Pukki Norwich, Jasse Tuominen Bate Borisov, Eero Markkanen Dalkurd.

Remmel: Harmaa opettaja – ja hyvä niin

Markku Kanervasta on yritetty väkisin vääntää jonkinlaista uutta profiilia.

Kanerva on kuitenkin Kanerva. Hänet muistetaan pelaajana, valmentajana ja myös kouluttajarooleista Palloliitossa – eikä hän ole tuntematon nimi.

Kanervaa on pidetty myös harmaana opettajana, värittömänä ikuisena liiton miehenä, laimeana remonttireiskana.

Tarvittiin muutamia voittoja ja sitä kautta hieman toivoa suomalaiselle futisyhteisölle ja media alkoi luomaan Kanervasta omaa narratiiviaan. Yritettiin löytää hänestä uusia puolia, joista kirjoittaa.

Kanerva kertoi Hämeen Sanomien haastattelun lomassa, ettei hän ala kuitenkaan jatkossakaan esiintymään sellaisena, mitä hän ei ole. Hänelle on tärkeää, että häntä arvioidaan toimenpiteiden ja toiminnan kautta.

Osa hänestä tehdyistä jutuista hymyilytti Kanervaakin.

– Välillä ne jutut menevät aika hauskaksi, kun mennään lempinimeni taustan avaamiseen, Kanerva tokaisi.

Yksi trendi suomalaisissa palloiluvalmentajapiireissä on ollut selkeä.

On alettu valmentamaan myös median kautta ja moni koutsi on yrittänyt luoda itsestään brändiä heppoisin ja halvoin keinoin.

Siksi melkein parasta mitä nyt voisi tapahtua olisi se, että Kanerva säilyisi värittömänä ja harmaana opettajana – ja samalla voittaisi pelejä.

Menot