Urheilu

Huuhkajat kuin salamanisku Ratinan yllä – Suomi otti tärkeät pisteet Bosnialta EM-karsinnassa

Teemu Pukki kahdella maalillaan Suomen sankari
Teemu Pukki
Teemu Pukki. Arkistokuva: Jaakko Stenroos

Suomen A-maajoukkue jatkoi EM-karsintaurakkaansa voitokkaasti lauantai-iltana Tampereella. Huuhkajat meni toisella jaksolla ja samalla myös lohkon sarjataulukossa Bosnia-Hertsegovinalta menojaan, kun se kaatoi yhden päävastustajistaan Teemu Pukin tuplalla 2–0 (0–0).

Ottelun alku oli odotetun tasainen. Suomi asettui kentällä kahteen linjaan, Petteri Forsellin tukiessa Pukkia ylempien linjojen välissä. Bosnia-Hertsegovina vastasi lähes identtisellä, mutta hyökätessä erittäin leveällä viihtyvällä yläoksalla.

Puolustettaessa vierailijat lähtivät tukahduttamaan Suomen pelinrakentelua käytännössä miesvartioinnilla. Elvis Saric seurasi varjon lailla vuorollaan Tim Sparvia sekä Glen Kamaraa ja yhdessä Muhamed Besicin kanssa prässi oli välillä hengästyttävän intensiivinen.

Avausjakson ensimmäinen ja käytännössä ainoa selkeä maalipaikka avautui Suomen vasemmalta laidalta 15 minuutin pelin jälkeen. Pallo pelattiin lopulta Simon Skrabbille, jonka laukauksen Ibrahim Sehic torjui kulmapotkuksi. Kotijoukkueesta ei kuitenkaan ensimmäisellä jaksolla huokunut sellaista vaarallisuutta, mitä täpötäysi Ratina oli odottanut.

Forsellin ja Pukin yhteistyö ja ajatukset ylhäällä eivät osuneet yhteen ja Bosnia-Hertsegovinan äärimmilleen viety leveys hyökätessä piti Suomen laitapelaajien ajatukset tiukasti puolustamisessa.

Toisen puoliajan alkuun Pohjoiskaarre oli hyvin lähellä hiljentyä, ainakin hetkeksi. Tällä kertaa siniasuinen uhka vyöryi oikealta ja kun Jere Uronen lähti peittämään vetäen Paulus Arajuuren pois omalta tontiltaan, niin Haris Duljevic jäi Lukas Hradeckyn eteen täysin yksin. Jälleen kerran joukkuettaan läpi ottelun kannustaneen fanipäädyn helpotukseksi pallo sujahti niukasti vasemman tolpan ohi.

Kun ottelua oli takana hieman vajaa tunti, Tampereen ja Huuhkajien taivas avautui kuin salamaniskusta. Yhdessä taivaalta vihmoneen veden kanssa loistava Kamara piiskasi Pukin keskeltä läpi ja Bosnia-Hertsegovinan täydellisen kunniakujan tyylikkäästi hyväkseen käyttänyt maalikone vei Suomen lähemmäs todella tärkeitä pisteitä.

Kymmenen minuuttia avausmaalistaan Englannin mestaruussarjan paras pelaaja näytti mistä hänen kohdallaan on tällä hetkellä kyse. Vain pari minuuttia aiemmin mies näytti loukanneen jalkaansa vaihdon arvoisesti, mutta yksijalkaisenakin Teemu Pukki on juuri nyt ilmiömäinen. Robin Lod tarjosi yhden illan herkullisista makupaloistaan ja Pukin viimeistely yli vastaan tulleen Sehicin oli maailmanluokkaa.

Ottelun maaleillaan ratkaissut Pukki löysi kaiken ilon keskellä myös parannettavaa.

– Petteri (Forsell) on todella viisas pelaaja ja pystyy syötöillään ruokkimaan pelikavereitaan, mutta tänään häntä ei saatu niin paljoa pallolle, kuin olisi toivottu. Myöskään meidän prässimme ensimmäisellä jaksolla ei onnistunut täydellisesti, vastustajan toinen toppari pääsi välillä nousemaan linjasta turhan vapaasti, Pukki sanoi.

 

Pukin maalit haavoittivat Bosnia-Hertsegovinaa lamaannuttavasti ja jäljellä olleen ajan Suomi näytti joukkueelta, joka on oppinut olemaan herra kentällä. Sinivalkoisten esitys nosti yli 16 000 kannattajaa penkistään saattamaan joukkueensa kohti tiistain taistoa Liechtensteinissa.

Nollapelin pelannut Hradecky kiitteli pelin jälkeen kotiyleisön tukea.

– Tämä kokemus menee itselläni kaikkien aikojen top-kolmeen. Onneksi sade viilensi hieman menoa katsomossa, se alkoi olemaan jo pieniltä lapsilta kiellettyä laatua, Hradecky naureskeli pilke silmäkulmassa.

Laitapuolustaja Jere Uronen oli hieman pettynyt Bosnia-Hertsegovinaan.

– Odotin noin taitavalta joukkueelta enemmän, lähinnä heidän hidas pallonsiirtelynsä yllätti. Tiesimme hyökkääjien pysyvän leveällä ja suurempaa hätää meillä ei mielestäni ollut. Olen itseni isoin kriitikko ja vaikka nolla pysyi omissa, niin tänään olisi hyökkäyspäässä pitänyt päästä pisteille. Toisaalta, nyt jäi hyvin nälkää tiistaiksi, loistavan kauden seurajoukkueessaan pelannut Uronen kommentoi. HäSa

Henkisesti vahva ja materiaaliltaan laadukas Suomi

Tärkein yksittäinen tekijä, minkä Markku Kanerva on Suomen maajoukkueeseen istuttanut, on henkinen kantti ja luotto omaan pelitapaan. Lauantain ottelu Ratinassa oli kuin tuijotuskilpailu, missä Bosnia-Hertsegovina ilmoittautui häviäjäksi räpäyttämällä silmäänsä ensin.

Vaikka ensimmäinen jakso oli Huuhkajille hankala, niin Kansojen liigan lohkovaiheessa syntynyt usko joukkueen kykyihin piti lopulta sinivalkoisten silmät auki ja kisatoiveet entistä vahvemmin elossa.

Yksin henkimaailman asiat eivät vielä tee voittavaa ja hyvää jalkapalloa pelaavaa joukkuetta. Tarvitaan yksilöitä, jotka pelaavat ammattinsa parhaita vuosia ja nimenomaan pelaavissa kokoonpanoissa.

Joukkue, jonka runko koostuu nimistä Lukas Hradecky, Paulus Arajuuri, Glen Kamara ja Teemu Pukki antaa kentällä materiaalia henkisen voiman kasvuun. Kun näiden herrojen lisäksi myös muu joukkue vaikuttaa päätä entistä pidemmältä, niin nykyinen taso maajoukkueella on mahdollinen. Se taso alkaa olla siellä, missä arvokisapaikka sen edellyttää olevan.

Päivän lehti

23.1.2020