fbpx
Urheilu

Huuhkajat saa vastaansa EM-karsintojen avausottelussa pahimman mahdollisen – nöyryytetyn Italian

Italia koki viime MM-karsinnoissa nöyryytyksen joutumalla jäämään ulos lopputurnauksesta. Nyt se on uudistunut ja kostonhimoinen – ja se on Huuhkajille huono uutinen.
Päävalmentaja Roberto Mancini johdattaa ärsytetyn Italian Suomea vastaan. Kuva: CLAUDIO GIOVANNINI
Päävalmentaja Roberto Mancini johdattaa ärsytetyn Italian Suomea vastaan. Kuva: CLAUDIO GIOVANNINI

Yleiskuva:

Italia asettuu Suomea vastaan henkisestä asetelmasta, joka Suomen kannalta pahin mahdollinen – Italia on nöyryytetty.

Se on nöyryytetty huippuammattilainen, joka on kontrolloidusti vihainen ja toiminta-aggressiivinen.

Kun siihen sekoitetaan vielä se tosiasia, että nämä urheiluvihaiset ja ylpeät huippuammattilaiset kasvattavat ammattirutiinia hieman kovemmissa sarjoissa kuin Ruotsin ja Puolan, ei suomalaisesta näkövinkkelistä katsottuna tulokselliselle optimismille EM-karsintojen avauksessa ole oikein katetta.

Kaiken kukkuraksi Italian maajoukkueen peräsimessä on uusi päävalmentaja, Italiassa commissario tecnicon tittelin omistava kokenut Roberto Mancini, jonka saamiseksi Italian jalkapalloliitto näki paljon vaivaa.

 

Valmentaja:

Roberto Mancinin valmennushistoriasta löytyy sellaisia seuroja kuten Fiorentina, Lazio, Inter Milan, Manchester City, Galatasaray ja Pietarin Zenit. Edellisen päävalmentajan Giampiero Venturan katastrofaalinen kädenjälki oli niin synkkä, että monesta lähteestä on tullut julki tietoa, että Mancini oli pitkälti ennen kaikkea maajoukkueen kokeneempien pelaajien valinta.

Pelaajat diplomaattisesti prässäsivät Italian liiton operatiivista johtoa, koska he näkivät, että Mancinin paluu toisi mukanaan uskottavuuden ja sisältömotivaation.

 

Avainpelaajat:

Italian sydän löytyy puolustuslinjasta.

Maajoukkueen keskuspuolustaja Leonardo Bonuccista ei voi puhua ilman toista Juventuksen puolustajaa Giorgio Chiellinia. Kyseessä on kaksi puolustajaa, jotka ilmiselvästi täydentävät toinen toistaan. Bonucci entisenä keskikenttäpelaajana rakentaa ja Chiellini klassisena puolustajana puolustaa.

He ovat yksin erittäin hyviä, mutta yhdessä suorastaan erinomaisia.

Bonuccin taannoinen vuoden mittainen seikkailu AC Milanissa suorastaan huusi Chiellinin kaipuuta.

Chiellini puolestaan näytti ilman Bonuccia edelleen klassiselta puolustajalta – mutta ainoastaan klassiselta puolustajalta. Mutta ei klassiselta puolustajalta, joka pystyy toimimaan Bonuccin tarjoaman pallollisen turvan varjossa. HäSa

Huuhkajien EM-karsintojen avausottelu: Italia–Suomi lauantaina kello 21.45

 

Kommentti: Vielä paljon todistettavaa

Suomen A-maajoukkueen päävalmentaja Markku Kanervan valinta vuoden valmentajaksi kertoi monestakin asiasta.

Ensinnäkin voi sanoa, että se oli Suomen valmentajakartan taivaan alla kenties kaikkien aikojen valinta-antikliimaksi.

Näyttää siltä, että tulevaisuudessa vuoden valmentajan tittelin voittamiseksi riittää ehkä se, että valmentaja edes hengittää tasaisesti ja pystyy täyttämään äänestyslapun, johon voi laittaa oman nimensä.

Tarkoitus ei ole vähimmässäkään määrin irvailla tai aliarvioida päävalmentaja Kanervan työtä. Ei, ei ja ei.

Ongelma on vain siinä, että valinta vuoden valmentajaksi osui nyt valmentajalle, joka ei ole vielä Suomen A-maajoukkueen päävalmentajana saavuttanut yhtään mitään.

Vuoden valmentajan titteli tuli Kanervalle ikään kuin pimeässä kirjekuoressa runsaana ennakkona ennen kuin työt ovat edes alkaneet.

Nyt lauantai-iltana näkyvä työ alkaa Udinen illassa ja jatkuu kolme päivää myöhemmin Jerevanissa – ja heti on onnistuttava.

Muuten voidaan todeta jälleen kerran, kuten entinen Venäjän pääministeri Viktor Tšernomyrdin epäonnistuneiden talousreformien jälkeen totesi: ”Yritimme parhaamme, mutta kävi niin kuin meille aina käy.”

Gert Remmel

Menot