Urheilu

Iikka Alingué kurkottaa korkealle MM-kisoissa Tampereella – "Ennätystä pitäisi parantaa 30-40 senttiä"

Janakkalan Janan Iikka Alingué valmistautuu parhaillaan yleisurheilun alle 20-vuotiaden MM-kisoihin, jotka käydään tänä vuonna Tampereella 10-15. heinäkuuta.

Suomen kolmiloikkatoivo Alinguén tavoite MM-kotikisoihin on kova.

– Tavoite on tietysti päästä ja selviytyä 12 parhaan joukkoon finaaliin. Odotan, että kykenen siihen tai että pääsen ainakin lähelle, Alingué sanoo.

 

Tavoite edellyttää hurjaa tulosparannusta. Alle 20-vuotiaiden maailmantilastossa Alingué sijoittuu ennätyksellään 15,50 tällä hetkellä jaetulle sijalle 49. Ennätys syntyi Raaseporin Tähtikisoissa kesäkuun puolivälissä.

Kuuban Jordan Diaz, 17, on kolmiloikassa ylivoimainen tilastokärki junioreiden ME-tuloksellaan 17,41. Vastustajat ponnistelevat yli puolen metrin päässä.

– Finaalia varten ennätystä pitäisi parantaa 30-40 senttiä. Olen luottavainen, että se on mahdollista. Pituus- ja kolmiloikkakarnevaaleilla en saanut yhtään hyvää hyppyä aikaiseksi, mutta silti se riitti tulokseen 15,42. Kun saa sen kunnollisen hypyn ja kaikki loksahtaa kohdalleen, tuollainen parannus on mahdollista, Alingué arvioi.

– Toivottavasti kisoihin saadaan matkaan iso määrä kannustajia mukaan. Kotikisoissa on tietysti entistä suurempi hinku päästä finaaleihin.

 

Alingué pelasi jalkapalloa Tervakoskella 16-vuotiaaksi saakka. Futis oli ollut ykköslaji, kunnes vasta 2015 hän päätti ottaa repertoaariin kolmiloikan. Ensimmäinen kokeilu onnistui yllättävän hyvin ja sydän alkoi sykkimään teknisesti haastavalle lajille.

– Se taisi olla jossain seuracupin kisoissa. Minut laitettiin hyppäämään, mutta se onnistui yllättävän hyvin, vaikka se oli teknisesti aivan surkea. Lensin pitkälle ja siitä sitten lähdettiin kehittämään, Alingué sanoo.

Alinguén isä on tšadilainen Jean-Marc Alingué, joka tapasi Iikan äidin Kreettaliisa Rahkamaa-Alinguén opiskellessaan Ranskassa. Isä-Alingué on toiminut mm. Liikkukaa! ry:n – joka on monikulttuurisen liikuntakentän asiantuntija- ja katto-organisaatio – parissa.

– He eivät halunneet jäädä Ranskaan ja Tšadissa oli kaaottinen tilanne. Näin vanhempani valitsivat kotimaakseen Suomen.

 

Kolmiloikkaa sanotaan lajina erittäin herkäksi. Alingué allekirjoittaa väitteen.

– Monia asioita on otettava huomioon. Pitää päästä hyvässä asennossa lankulle, vauhdin pitää olla kova ja loikissa lantion on säilyttävä korkealla tai loikat ”lössähtävät”. Loikissa on oltava myös aggressiivinen, jalka täytyy haluta painaa kovaa, että räjähtävä ponnistus on mahdollista, Alingué avaa.

Alingué kokee kehittyneensä erityisesti nopeusvoimassa talven aikana. Jopa niin paljon, että tekniikka ei ole pysynyt samassa tahdissa mukana.

– Nyt se on alkanut löytymään. Ennätyshyppy kertoo siitä. On ollut hieman epävarmuutta, eikä aivan ole uskaltanut juosta täysillä lankulle.

Jotta hyppy loksahtaa kohdalleen luottamuksen tekniikkaan on oltava sataprosenttista.

– Henkisellä puolella on vain uskallettava vetää täydellä vauhdilla, ajoittain vauhti tuntuu liian kovalta. Harjoituksia on vielä edessä.

 

Tulevaisuudessa Alinguén tavoitteet ovat vieläkin korkeammalla.

– Ainakin 17 metrin ylittäminen on tavoitteeni ja nousta aikuisten arvokisoihin finaalipaikoille. HäSa

Päivän lehti

13.8.2020