Urheilu

Iikka Alingué venytti pituuden hopealle – Janalaisilla ja tarmolaisilla hyvä meno nuorten SM-kisoissa Porvoossa

Janan Iikka Alingué (vas.), Lasse Hämelahti ja Valtteri Välläri viihtyivät Porvoon SM-kisoissa. Kuva: Pirjo Rättyä
Janan Iikka Alingué (vas.), Lasse Hämelahti ja Valtteri Välläri viihtyivät Porvoon SM-kisoissa. Kuva: Pirjo Rättyä

Janakkalan Janan Iikka Alingué teki vahvan paluun hyppypaikalle nuorten yleisurheilun SM-kisoissa Porvoossa ja venytti M22-pituuskisassa ennätyksellään 738 SM-hopealle.

Loukkaantumisista kärsineelle 19-vuotiaalle janalaiselle kisa oli vasta kauden neljäs pituuskisa ja hyvässä sarjassa hän ennätyshypyn lisäksi sai myötätuulessa kahdesti tuloksen 734.

– Kisa oli suoraan sanoen aivan mahtava. Fiilis on katossa, kun ennätys tuli pitkien vaivojen jälkeen. Pidempääkin oli tarjolla viidennellä kierroksella noin 0,5 senttiä yliastutuksi liputetussa hypyssä, Alingué hehkutti.

– Viime viikonloppuna kisasin Turussa, jossa syntyi silloinen kauden paras 710. Eli tämä oli kauden toisen osan toinen kisa.

Kaikki mitalistit hyppäsivät Porvoossa ennätyksensä. Voiton vei tilastokärkenä kisaan lähtenyt Pyry Keränen (754) ja pronssia sai Joska Tommola (733).

Neljänneksi sijoittunut toinen janalainen Valtteri Välläri (716 +2,2) sai tuloksen vain ensimmäisellä hypyllään ja jätti neljä viimeistä yritystä käyttämättä.

– Tunsin vasemmassa etureidessä kipua ja viisainta oli jättää hypyt siihen. Kyllä jäi hampaankoloon tästä kisasta, vire olisi ollut hyvä ja olosuhde myös. Hienoa oli kuitenkin katsoa Iikan hyppyjä, Välläri tuumasi.

Alingué lähtee tavoittelemaan toista mitalia sunnuntain kolmiloikkakisaan. Ennätys viime kesältä on 15,50.

– Huomenna on paluu sitten loikkaan. Takareisi hiukan vielä kiristelee näin kisan päätteeksi, mutta loikkakisa on yhä ohjelmassa. Toivottavasti onnistuu samanlainen tykitys kuin tänään.

Janalaisista Sanni Kuparinen työnsi kakkoslajissaan N19-kuulassa neljänneksi (13,08) perjantain kiekkohopean jatkoksi. Kuulan mestaruuden voitti Kaisu Eskelinen (14,37).

– Kisa oli taas nousujohteinen ja viimeisellä pystyin työntämään sentin päähän omasta ennätyksestäni. Näihin kisoihin on hyvä päättää kausi, Kuparinen iloitsi.

– Kiekkokisassa olin todella tyytyväinen SM-hopeaan, vaikka sarjassa piikki jäi puuttumaan ja tulokseen en ollut niin tyytyväinen. Eli parannettavaa jäi ensi kauteen.

Lasse Hämelahdella oli kaksijakoinen kisapäivä. M19-pituuskisassa janalainen epäonnistui, eikä saanut kunnon tulosta.

100 metrillä sen sijaan hän eteni alku- ja välierien kautta finaaliin, jossa 18-vuotias Hämelahti kiri viidenneksi ajalla 10,97. SM-kultaan juoksi tilastokärki Jesse Väyrynen (10,73).

Ennätyksellään 10,78 Hämelahti lähti sataselle tilastokakkosena, mutta finaalissa myös Viktor Thor (10,84), William Thor (10,91) ja Eeli Purola (10,95 PB) ehtivät edelle.

Hämeenlinnan Tarmosta Pinja Karhusen avauspäivän N22-kiekkopronssin lisäksi Joonas Koponen hyppäsi M19-korkeudessa viidenneksi.

Karhulan Katajaisten Krista Tervo heitti N22-moukarikisan voittoon hyvällä tuloksella 70,00. Hänen Suomen ennätys tältä kaudelta on vain 18 senttiä pidempi ja Dohan MM-kisojen tulosraja on 71 metriä. HäSa