Urheilu

Iivo Niskanen hiihti Rukan valtiaaksi – Krista Pärmäkoski taisteli naisten kympillä kakkoseksi

Laura Mononen väsyneenä vasta 45:s.
Iloinen Iivo Niskanen tuuletti lauantain kisan voittoaan. Kuva: KIMMO BRANDT
Iloinen Iivo Niskanen tuuletti lauantain kisan voittoaan. Kuva: KIMMO BRANDT

Iivo Niskanen täytti kotiyleisön odotukset ja hiihti selkeään voittoon perinteisen tyylin 15 kilometrillä Rukan maailmancupin toisena kisapäivänä.

– Tämä on ollut minulle hyvä paikka ennenkin ja mahtavaa oli voittaa. Yleisöä oli paljon paikalla ja tunnelma loistava, hehkutti Niskanen, joka maaliin tulleessaan otti yleisön mukaan rajuin tuuletuksin.

Ensimmäisen viiden kilometrin kierroksen muut pystyivät haastamaan Niskasen ja vajaan yhdeksän sekunnin sisällä oli seitsemän hiihtäjää, mutta toisella kierroksella voitto ratkesi.

Kläbo (Johannes Hösflot) tuli eteen toisella kierroksella ja peesistä on tällä radalla iso hyöty. Taktisesti kisan vaikein tilanne oli pudottaa hänet peesistä ja siinä tuli vedettyä ehkä vähän liiankin kovaa, mutta pienen välikuoleman jälkeen meno tasaantui ja Kläbo oli pudonnut, Niskanen kertoi.

Maalissa Niskasen takana kymmenen joukossa oli viisi norjalaista ja neljä venäläistä. Kakkoseksi hiihti minitourin yhteiskisaa johtava Kläbo (+13,0) ja kolmanneksi Emil Iversen (+14,9).

Suomalaisista maailmancupin pisteille ylsivät myös Perttu Hyvärinen (17:s +1.19), Lari Lehtonen (19:s +1.25) ja Juho Mikkonen (26:s +1.52).

Sunnuntain vapaan tyylin 15 kilometrin takaa-ajokilpailuun Iversen lähtee 16 sekuntia ja Niskanen 18 sekuntia Kläbon perään.

Suomalaismenestystä täydensi Krista Pärmäkoski, joka taisteli naisten kympillä kakkoseksi. Puoli minuuttia takaa lähtenyt Norjan Therese Johaug ajoi Pärmäkosken kiinni ennen seitsemää kilometriä ja maaliin kaksikko hiihti yhdessä.

– Alku oli tahmeaa ja mietin, milloin Johaug hiihtää minut kiinni. Toisella kierroksella pysyin hyvin hänen peesissään. Tästä on hyvä jatkaa, maailman kärki ei ole kaukana, Pärmäkoski tuumasi.

Kerttu Niskanen oli kymmenes (+1.07) ja Johanna Matintalo 25:s (+1.34), mutta muut suomalaiset eivät yltäneet 30 parhaan joukkoon.

Hämeenlinnan Hiihtoseuran Laura Mononen oli kuudenneksi parhaana suomalaisena 45:s (+2.15).

– Huono kisa, olo oli tosi voimaton ja väsynyt heti alusta alkaen, syytä en tiedä. Suksesta on vaikea sanoa, kun olo oli niin huono. Tällä hetkellä ei ole kyllä kovin luottavainen olo huomiselle, mutta eipä tuo meno tämänpäiväisestä paljon voi huonontua, Mononen tuskaili.

Anni Kainulainen jäi seurakaveristaan vain 11,5 sekuntia ja oli 52:s.

– Paras suoritus mitä olen maailmancupissa koskaan hiihtänyt. Maajoukkuenaisia oli kohtuu lähellä ja noin 35 sekuntia jäin pistesijasta. Se on ihan saavutettavissa, Kainulainen iloitsi.

Naisten minitourin yhteiskisassa Johaugin takana USA:n Sadie Maubet Björnsen on toisena (+18) ennen Pärmäkoskea (+27) ja Venäjän Natalia Nepryaevaa (+29). HäSa

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic