Urheilu

Ikinuori Bret Boko ravasi voittoon Riihimäki GP:ssä

Riihimäki Grand Prix huipensi Riihimäen kesäravikauden sunnuntaina. Perinteikkään kilpailun voittoa lähti tavoittelemaan kolme valtakunnan ravuriparhaimmistoon kuuluvaa hevosta. Finlandia-Ajon vuonna 2015 voittanut Bret Boko lähti suosikkina matkaan ennen Suomen Mestaruuden viime vuonna voittanutta Top of the Worldia ja tuoretta suurmestaria Zigge Silviota.  

Bartender In oli lähdössä nopein. Ari Moilanen suuntasi Bret Bokolla päättäväisesti kohti johtopaikkaa, jonka hän sai ensimmäisessä kaarteessa. Hannu Torvinen ja Tommi Kylliäinen ottivat lähdön rauhassa Top of the Worldillä ja Zigge Silviolla.

Avauskierroksen Bret Boko sai hölkötellä 16,5-vauhtia, kun takapareista ei ratkaisuja tehty. Päätöskierrokselle lähdettäessä Torvinen lähti Top of the Worldillä etenemään hänniltä, mutta samaan aikaa Moilanen lisäsi Bret Bokolla vauhtia keulassa.

Viimeisellä takasuoralla Moilanen kiihdytti Bret Bokolla karkuun porukasta ja 11,0-vauhtisella päätöspuolikkaalla takahevosten tehtävä oli mahdoton. Bret Boko lipui helppoon voittoon ajalla 13,9a. Zigge Silvio esitti takaa terävän kirin toiseksi ennen vetotöitä tehnyttä Top of the Worldia.

– Pääsimme liukkaasti liikkeelle ja juoksu meni juuri niin kuin etukäteen kuvittelin, kun pääsimme helpolla keulaan. Lähdin viimeisellä kierroksella yrittämään karkuun, sillä tiesin, että takaa on vaikeata ehtiä, Moilanen kertoi.

Jo 10-vuotiaaksi varttunut Bret Boko on melkoinen teräsruuna. Startteja uralle on kertynyt jo 147 ja voittorahaa ruuna on juossut 481.210 euroa.  Siitä huolimatta kolme vuotta sitten Elitloppetissa Suomen edustajana ollut ruuna on tehnyt paljon hienoja juoksuja.

– Vähän Bret Bokon esitykset heittelee, mutta hyvänä päivänään hevonen on lähdössä kuin lähdössä kärkisijoilla, Moilanen analysoi.

Suomenhevosten kovimmassa lähdössä Moilanen luovi suosikkina matkaan lähteneen Trendin hienosti takarivistä läpi ja ravuri eteni johtoon jo ensimmäisessä kaarteessa.

Loppukaarteessa Moilanen teki ratkaisunsa Bret Bokon tavoin ja kaasutti Trendillä muilta karkuun. Takamatkalta startanneet Pälvi Tuttu ja Maikkis yrittävät loppusuoralla tavoittaa Trendiä, mutta karkumatka oli liian pitkä. Trendin voittoaika oli 28,9/2100m.

– Hevonen irtosi viimeisessä kurvissa hyvin. Tämä on kehittynyt paljon ja tänään jäi varaakin, Moilanen arvioi.

Lämminveristen kakkossarjassa Anssi Nurmisen Northern Trick jatkoi vahvoja esityksiään. Spanish Rose ja Sundvik Chamsin vetivät avauskierroksen vauhdikkaasti 13,5. Nurminen teki ratkaisunsa ajoissa ja kierrätti tammansa johtavan rinnalle jo ennen päätöskierroksen alkua. Takasuoralla Northern Trick nujersi Sundvik Chamsinin ja karkasi helppoon voittoon ajalla 14,8a.  

– Toivon, että Northern Trick voi nousta tammaparhaimmistoon. Tässä on paljon hyviä ominaisuuksia ja se voi kehittyä vielä paljon ensi vuodeksi, Nurminen myhäili.

Toto5-pelin muissa kohteissa keskiviikkona Vermossa 65-lähdön voittanut Grove’s Hector hallitsi lähtöään helposti keulasta. Tommi Kylliäisen Denny Crane teki omassa lähdössään hienon kirin kolmannesta parista ulkoa ja voitto irtosi hyvällä ajalla 16,2a.

Riihimäen ravikauden viimeiset ravit keräsivät hienosti 2017 katsojaa. Päivän energisin kilpailu oli lasten leikkimielinen keppihevoslähtö, johon nuoria keppihevosharrastajia osallistui viitisenkymmentä. HäSa

Asiasanat