Urheilu

Ilvekseltä myrskyvaroitus HPK:ta vastaan – Sen katsekin kertoi tuulen voimistuneen valmentajanvaihdoksen jälkeen

Nousukuntoinen tamperelaisjoukkue raateli HPK:n Robert Leinon johdolla.
Mestarijoukkueen Robert Leino pääsi Ilves-nutussa tuulettelemaan maalia vanhojen HPK-pelikavereiden edessä. Kuva: Ossi Ahola
Mestarijoukkueen Robert Leino pääsi Ilves-nutussa tuulettelemaan maalia vanhojen HPK-pelikavereiden edessä. Kuva: Ossi Ahola

Päävalmentajaansa viikon alussa vaihtanut Tampereen Ilves jatkaa nousukiitoaan jääkiekon Liigassa. Perjantaina Ilveksen hampaisiin joutui Hakametsässä HPK.

Ilves voitti suvereenin hyökkäysnäytöksensä jälkeen 5–2 (0–1, 3–0, 2–1). Ilveksen hahmona hääri HPK-taustainen keskushyökkääjä Robert Leino, joka valittiin kahden syöttöpisteen säestämänä ottelun ykköstähdeksi.

– Meillä on luisteluvoimainen, hyvä joukkue. Kun kaikki loksahtaa kohdalleen, peli näyttää tuolta. Itsekin onnistuin ihan hyvin. Joskus näinkin. Olisihan ensimmäisessäkin erässä voinut jo onnistua, Leino pohti.

Ilveksen päävalmentajaksi Karri Kiven tilalle nousi maanantaina apuvalmentaja Jouko Myrrä, jonka aikana Ilves onkin voittanut molemmat ottelunsa ja noussut sarjataulukossa HPK:n kantaan yhdeksään pisteeseen.

– Olihan se herätys meille. Jos valmentaja joudutaan potkimaan pois, silloin on tehty asioita yhdessä todella huonosti. Työnteko ja luistelu ovat parantuneet. Kun kimpassa tehdään hommia, paikkojakin aukeaa, Leino sanoi.

 

HPK:n pelin kehittymisestä ei joukkueen viikon kolmannessa ottelussa ollut enää tietoakaan, mitä vaikeutti hyvä vastustaja. Mitä tamperelaisten myllyltä ehti, HPK sai oman kiekkokontrollipelinsä hetkeksi kuntoon vain ottelun alussa ja pidemmäksi aikaa toisen erän puolivälissä.

Laukaukset maalia kohti kirjattiin Ilvekselle 35–20 ja laukaukset yhteensä 52–28.

– Ensimmäinen 20 minuuttia oli meiltä hyvä. Toisessa erässä meillä jäi työnteko vajaaksi ja olimme pitkiä aikoja pulassa. Ylivoimalla saimme hyvän vaiheen päälle, mutta sitten näkyi Leinon suuruus: kaksi henkilökohtaista suoritusta ja peli 3–1. Emme oikein toipuneet siitä, HPK:n päävalmentaja Antti Pennanen summaili.

HPK yrittää parsia peliään kasaan alle vuorokaudessa, kun se vierailee lauantaina Porissa Ässien vastustajana.

– Kahdessa edellisessä pelissä loimme kuitenkin selvästi enemmän maalipaikkoja viidellä viittä vastaan. Tämä on hyvä testi meille henkisesti ja fyysisesti, että mitä löytyy vielä viikon neljännessä pelissä, Pennanen totesi.

 

HPK pääsi ylivoimalle heti ottelun alussa. Syöttöä maalin eteen Tommi Tikalle hakenut Jere Innala pääsi tuulettamaan kauden toista maaliaan, kun kova passi kimposikin Ilveksen Niko Peltolasta maaliin neljännellä peliminuutilla.

Enemmän maalipaikkoja aukesi toisessa erässä, mutta verkkoja soitteli vain kotijoukkue. Eemeli Suomi hyödynsi erän alussa vapaan tilan ylivoimalla maalin edessä ja nosti kiekon yli maalivahti Joona Voutilaisen.

Teemu Lepaus vei vastahyökkäyksestä Leinon syötöstä Ilveksen johtoon ajassa 36.34. Hetkeä aiemmin HPK oli tehdä itse johtomaalin kotiyleisön vihastukseksi, kun Tikka oli juuri selvinnyt jäähyttä osuttuaan taklauksellaan Oskari Laaksosta päähän.

Ilves rankaisi uudestaan erän viimeisellä minuutilla saatuaan eräänlaisen hyvitysylivoiman Petteri Nikkilän painiotteista. Matias Maccelli käytännössä luisteli Leinon lättysyötön maaliin.

Ilvekselle iskivät vielä kolmannessa erässä Samuli Vainionpää nopeasta vastahyökkäyksestä Maccellin tarjoilusta ja Suomi toisen maalinsa irtokiekosta siirretyn rangaistuksen aikana.

Cody Kunyk kaunisteli vieraiden lukemia laukomalla kuin varkain kauden toisen osumansa neljä minuuttia ennen loppua. HäSa

Kommentti: Viisikkopeli vuotaa

HPK pelasi viime kaudella jopa Liigan parasta viisikkopeliä.

Yksi indikaattori siitä oli se, että HPK:lla oli viisikkotasolla runkosarjassa ylivoimaisesti paras laukausten suhde – itse tuotetuissa ja vastaanotettujen laukausten erotuksessa. Viime kaudella se oli peräti +400. Voittavaa jääkiekkoa siis.

Tällä kaudella HPK ei ole pelannut Liigan parasta viisikkopeliä. Tällä hetkellä laukausten erotus 5vs5-pelissä yhdeksän ottelun jälkeen on 52 miinuksella – se on sarjan toiseksi huonoin lukema.

Vuotavan viisikkopelin lisäksi HPK:lla on myös muita ongelmia. Maalivahtipeli on ollut parhaimmillaankin keskinkertaista ja alivoimapelaaminen on ollut heikkoa.

HPK-leirissä panostetaan myös alivoimaisten hyökkäysten laatuun ja puheessa keskialueen ylittämisen keinot eivät ole tärkeimpiä, vaan enemmänkin se, mitä hyökkäysalueella tapahtuu. Nyt muut joukkueet osaavat pelata paremmin näitä alivoimaisia hyökkäyksiä vastaan ”kolmen pohjalla” ja sitä vastaan on hieman huono kiskoa alivoimaisia hyökkäyksiä. Jotain muutakin olisi keksittävä kuin kiekkojen yksipuolista nakkelemista päätyyn.

Lisäksi alkukaudella hyökkäykset ovat katkenneet liian usein keskialueella ja vastustajat saavat pahoja riistoja. Kun päätyheitot ovat huonosti ajoitettuja, eivät hyökkääjät ehdi edes hakemaan kiekkoja päädystä.

HPK osaa edelleen pelata hyökkäysalueella, nyt haaste on se, että sinne ei päästä riittävän toisteisesti.

Päivän lehti

28.1.2020