Urheilu

IS: jääkiekkomesenaatti Anttonen pelastaa Vierumäen – Toimitusjohtaja Hietanen: "Hyvä tilanne etsiä uutta investointirahaa"

Suomen Jääkiekkoliiton hallitukseen kuuluva Mika Anttonen on lähtemässä pelastamaan taloudellisissa ongelmissa riutuvia Vierumäki-yhtiöitä, uutisoi Ilta-Sanomat maanantaina.

Raskaita tappioita tehneeseen konserniin kuuluvat Suomen urheiluopiston kannatusosakeyhtiö SUK ja Vierumäki Country Club, joiden enemmistön omistaa Suomen jääkiekkosäätiö. Säätiö on voimakkaasti sidoksissa Jääkiekkoliittoon, koska se hallinnoi liiton pääomia.

Miljardööri Anttosella on muutakin jääkiekkoyhteyttä kuin nykyinen hallituspesti. St1-polttoaineyhtiön pääomistaja oli kaksi vuotta sitten ehdokkaana Jääkiekkoliiton puheenjohtajaksi. Samoihin aikoihin Anttonen alkoi tukea yhtiönsä kautta suomalaista juniorijääkiekkoa miljoonalla eurolla vuodessa.

– Minulla on sijoitusyhtiöni kautta aiesopimus allekirjoitettuna Vierumäen yhtiöiden kanssa, Anttonen kommentoi Ilta-Sanomille.

Jääkiekkosäätiön asiamies, liiton toimitusjohtaja Matti Nurminen vahvistaa, että potentiaalisen sijoittajatahon kanssa käydään neuvotteluita ja uusi omistaja yhtiöille etsitään joka tapauksessa. Anttosta hän ei Ilta-Sanomille maininnut.

– Säätiön ensisijainen tehtävä on kehittää suomalaista jääkiekkoilua, ja sen vuoksi se ei voi käyttää varojaan esimerkiksi Vierumäen kehittämiseen. Tällöin luontevimmaksi vaihtoehdoksi tulee Vierumäen omistusrakenteen vahvistaminen ja monipuolistaminen alueen kokonaisvaltaisen kehittämisen mahdollistamiseksi, Nurminen sanoi.

Konsernin tulosta on painanut vapaa-aikabisneksessä toimiva Vierumäki Country Club (VCC), joka pitää yllä enimmäkseen alueen infrastruktuuria, virkistysliiketoimintaa sekä vuokraa alueen majoitustiloja. VCC teki Ilta-Sanomien mukaan viime vuonna 1,8 miljoonan euron tappiot, mikä oli kuusinkertainen määrä Suomen urheiluopistoon verrattuna. Tämän seurauksena yhtiö irtisanoi keväällä 30 työntekijää.

Tappiot kaksinkertaistuivat edellisvuodesta, selviää yhtiön julkisista tulostiedoista. Balance Consulting luokitteli jo 2016 VCC:n kannattavuudeltaan heikoimpaan neljännekseen suomalaisia yrityksiä.

VCC:n ja urheiluopistoyhtiön toimitusjohtaja on hämeenlinnalainen pitkän linjan jääkiekkovaikuttaja Heikki Hietanen. Hietanen on myös HPK ry:n puheenjohtaja. HPK ry on HPK Liiga Oy:n pääomistaja.

Hietasen mukaan tappioiden takana ovat valtavat investoinnit, jotka kääntävät Vierumäki-yhtiöiden tuloksen voitolliseksi jo tänä vuonna. Viime vuonna iso kuluerä tuli hotellista, jonka Country Club osti Scandicilta, Hietasen mukaan enemmän Vierumäen kuin Scandicin tahdosta.

– Olemme rakentaneet voimisteluhalli Voltti-areenan, kunnostaneet urheiluhallin lattiat uudistaneet tekonurmen ja niin edelleen. Olosuhteet ovat nyt kunnossa. Olemme ottaneet myös uuden toiminnanohjausjärjestelmän käyttöön, mikä on aiheuttanut kustannuksia, Hietanen kertoi Hämeen Sanomille.

– Näillä järjestelyillä saamme myös merkittäviä kustannussäästöjä, mutta toiminta tehostuu. Olemme nyt jo plussan puolella.

Nyt koko Vierumäki on saman konsernin käsissä, josta noin 80 prosenttia omistaa siis jääkiekkoväki. Tytäryhtiöitä on 15.

– Haluamme palvella yhdeltä luukulta. Aiemmin on joutunut varaamaan majoituksen Scandicilta, mutta kääntymään meidän palvelumyynnin puoleen. Alueen yhtiöt toimivat hyvin läheisesti niin, että asiakas ei huomaa, tuleeko palvelu Country Clubilta vai Urheiluopistolta.

Hietanen ei kommentoinut omistajanmuutoksia, mutta vihjasi, että uusi sijoittaja on odotettavissa.

– Olemme joutuneet investoimaan kassan kautta, joten nyt on hyvä tilaisuus etsiä uutta investointirahaa yritykseen. HäSa