Kiekko Urheilu

Isähahmo Juha "Julli" Sulin on liima, joka sitoo joukkueen yhteen – Jukka Jalonen ja Tuomo Ruutu kertovat luottomiehen merkityksestä Leijonille

Tekijät ovat Leijonissa vaihtuneet, mutta yksi luottomies on säilynyt samana jo pian 17 vuotta. Hieroja Juha Sulin on mies, jota Leijonissa arvostaa kaikki.
Leijonien ja HPK:n hieroja Juha Sulin palasi Bratislavasta keväällä 2019 kultamitali kaulassaan. Kuva: Tommi Uusi-Kilponen
Leijonien ja HPK:n hieroja Juha Sulin palasi Bratislavasta keväällä 2019 kultamitali kaulassaan. Kuva: Tommi Uusi-Kilponen

HPK:n ja Leijonien hieroja Juha Sulin on ollut Leijonissa pidempään yhtäjaksoisesti mukana kuin kukaan muu henkilö.

Sulin, tuttavallisemmin ”Julli”, on ollut mukana jo syksystä 2004, jonka jälkeen tekijät ympärillä ovat vaihtuneet moneen kertaan. Vyöllä on kokemusta peräti 16 MM-kisareissusta, neljistä olympialaisista ja kahdesta jääkiekon maailmancup-turnauksesta.

Pitkää uraansa Leijonissa hän pitää suurimpana osoituksena luottamuksesta.

– Se on hieno tunnustus duunarille, että arvostetaan, Sulin sanoo.

Hän muistaa edelleen kuin eilisen päivän ensimmäisen Leijonien arvoturnauksensa, joka oli jääkiekon maailmancup 2004 NHL:n työsulkukaudella.

– Se oli kuin olisi lähtenyt ensimmäisille treffeille – ei sitä voi etukäteen tietää, mitä on edessä. Siellä oli maailman parhaat pelaajat. Jotenkin kaikki loksahti kuitenkin heti paikoilleen. Kyllähän se jännitti lähteä Rinkelinmäeltä Toronton huutomyrskyyn, mutta lopulta siellä on ihan sama näytelmä ja show ja samanlaisia ihmisiä, vaikka puitteet ovat vähän erilaiset, Sulin kertaa.

Moni on hahmottanut Sulinin Leijonien isähahmoksi, joka osaa pitää ilmapiirin oikeanlaisena.

Suuren tunnustuksen Sulinille antoi myös Hämeen Sanomien sivuilla aiemmin tänä keväänä Liigan pistepörssin voittanut Petri Kontiola, joka piti Sulinia yhtenä suurimmista syistä tulla Hämeenlinnaan pelaamaan.

Häihinsäkin kutsumaansa Sulinia Kontiola luonnehti ”tosiystäväksi” ja ”hienoksi mieheksi”. Miehet jatkavat kautta yhdessä MM-kisoissa.

– Konnan sanat lämmittivät. Nuo asiat menevät jo ohi jääkiekon. Pidän tässä työssä siitä, että saan olla mukana sisäpiirissä ihan omana itsenään omalla käytökselläni, Sulin miettii.

– Monesta pelaajasta tulee hyviä ystäviä ja matkan varrella pääsee seuraamaan myös heidän elämänsä kehittymistä. Tulee perhekuvioita ja lapsia. Tässä juuri Konnan videopuhelussa kotiin olin mukana juttelemassa hänen poikansa kanssa. Hän kysyi, että minkälainen auto minulla on ja se oli kuulemma samanmerkkinen kuin hänen mummillaan.

 

Sulinin saluuna

Sulinin huoneesta erilaisilla turnausmatkoilla on tullut Leijonien joukkueen keskuudessa eräänlainen instituutio ja pelaajien oma lounge.

– Jos itse muistelen omia kisakokemuksiani, olen käytännössä vain nukkunut omassa huoneessani. Muuten olen pyörinyt siellä Jullin pöydän ympärillä. Usein käytännössä asuin kisat siellä Jullin huoneessa. Ehkä hän välillä ajatteli, että voisihan tuo joskus poiskin lähteä. Joskus pelaajat lähtivät sieltä todella myöhään, Leijonissa tukuttain mitaleita pelaajana saavuttanut Tuomo Ruutu naurahtaa.

– Minulla on häntä kohtaan suuri kunnioitus ja uskon, että niin on kaikkien leijonapelaajien osalta. Hienoa, että pääsen sanomaan sen tässä, sillä joskus tuntuu, että onkohan sitä osannut kiittää häntä tarpeeksi.

Ruudulle ja Sulinilla on yhteistä se, että molempien ensimmäinen iso Leijona-turnaus oli juuri maailmancup 2004.

– Turnauksiin tulee aina mukaan uusia pelaajia. Lopulta hallilla ollaan vain pari tuntia päivässä, loppuaika on jotain muuta. Uusien pelaajien huomioimisessa Jullilla on valtava rooli, Ruutu sanoo.

– Hänen roolinsa joukkueen yhdistämisessä yhteen on valtava, sillä hän tulee kaikkien kanssa toimeen. Ei se ole sattumaa, että siellä Jullin huoneessa on aina niin paljon porukkaa.

– Itsekin hakeuduin sinne jatkuvasti juuri sen ilmapiirin takia. Ikinä ei tarvinnut siellä jännitellä. Suomen joukkueen vahvuus on ollut jo pitkään se, että joukkueet hitsautuvat nopeasti yhteen. Sitä kautta näen, että Jullin rooli Leijonien menestyksessäkin on suurempi kuin ymmärretäänkään.

Ruudun mukaan Sulinin kanssa on helppoa puhua asiasta kuin asiasta. Kevyestä tai vakavammasta aiheesta. Sai nauraa tai puhua syvällisempiä.

Sulin eräällä tavalla hieroo paitsi pelaajien lihaksia, myös päätä auki.

– Siellä jutellaan usein muusta kuin jääkiekosta, mikä on kivaa. Julli on hirveän hyvä aistimaan sen, mitä joukkue tarvitsee ja missä tilassa joukkue on. Että jäpitetäänkö liikaa vai onko jopa liian rentoa. Hän osaa kannustaa, mutta myös sanoa tiukasti, jos on sanottavaa vaikka järjestyssäännöistä.

 

Hierontapöydällä voi puhua suunsa puhtaaksi

Sulinin mukaan hänen huonettaan kutsutaan nykyään leikkisästi ”paskaluolaksi”.

Ruutu epäilee sen johtuvan paskanjauhannasta, vaikka ei muista huonetta tulleen kutsutuksi tuolla termillä hänen Leijona-vuosinaan.

– Olen kova tarinoidenkertoja sopivilla väreillä ja olen kohdannut satoja pelaajia urallani. Kuka vaan on aina huoneeseeni tervetullut, ovi on aina auki, mutta siihen on olemassa koodikoputus, Sulin itse kertoo.

Sulinin huoneessa ei pidetä yllä turhaa hierarkiaa.

– Kaikki ovat samanarvoisia minulle. Kaikki ovat kirjan arvoisia ihmisiä.

Sulin on eräänlainen joukkueen henkinen valmentaja ja liima, joka sitoo joukkuetta yhteen. MM-kisoissa on riittävästi paineita läsnä, jotta niistä tarvitsisi murehtia vapaa-ajalla.

– Uskon, että pelaajien voimavaroissa olisi paljon tutkittavaa, että mikä voi johtaa pettymykseen tai hyvään suorittamiseen, Sulin arvioi.

– Kun mukaan tulee uusia, yritän olla auttamassa rikkomassa jäätä niin, että kaikille olisi helppoa tulla mukaan. Se vaatii sellaista elämänkokemusta ja kykyä puhua. Minäkin olin ennen vähän ujompi poika, mutta olen oppinut kyvyn puhua kenen kanssa tahansa.

Hierontapöydällä on Sulinin mukaan usein helppoa puhua vaikeistakin aiheista.

– Kun annat toisen ihmisen koskettaa itseäsi, eräänlainen luottamus on jo oltava läsnä. Siinä voi sen vuoksi puhua muustakin kuin säästä.

 

Petri Kontiola oli päätösottelussa tehokas neljällä tehopisteellään ja varmisti pistepörssin voiton. Tunnelmaa himmensi SaiPan kaksi viimeistä maalia, joiden aikana Kontiola istui jäähypenkillä. Kuva: Pekka Rautiainen
Juha Sulin on tuttu mies myös HPK:n penkin takaa. Kuva: Pekka Rautiainen

 

Jalonen: ”Eräänlainen apuvalmentaja”

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen on ollut Sulinin kanssa monet kerrat Leijonien arvoturnauksissa ja miehillä on myös yhteistä HPK-historiaa.

Jalonen korostaa ilmapiirin merkitystä MM-kisoissa. Siinä on Jalosenkin mielestä Sulinilla suuri rooli.

– Merkitys vapaa-ajan laadussa on suuri, kun tehdään töitä kimpassa intensiivisessä MM-projektissa – ennen kisoja ja niiden aikana, Jalonen sanoo.

– Julli on tuhansien tarinoiden mies. Hän on empaattinen ja läsnä oleva ihminen, joka ottaa muut huomioon riippumatta meneekö hyvin tai huonosti. Hän on arvokas henkilö meidän tiimissä, jota pelaajatkin arvostavat valtavasti.

Jos pelisilmää tarvitaan kaukalossa, sitä tarvitaan myös kaukalon ulkopuolella. Sitä Sulinilta Jalosen mukaan löytyy.

– Julli on ollut niin pitkään mukana, että hän osaa nähdä ja aistia, jos jollakin kenkä puristaa. Hän osaa hoitaa sellaiset asiat, vaikka muut eivät sitä huomaisi. Hänellä on hyvä tilannetaju nähdä, mitä kukin tarvitsee, Jalonen sanoo.

– Tällaisten asioiden takia pidän Jullia Leijonien eräänlaisena apuvalmentajana.

Jalosen mukaan Leijonissa erityisen tärkeää on luottamus. Sitä päävalmentajalla löytyy Sulinia kohtaan.

Vaikka jääkiekon liepeille on ilmaantunut erilaisia mentaalivalmentajia, Sulin on henkisellä puolella tärkeä mitä suurimmissa määrin.

– Käytäntö on häntä opettanut, miten kutakin autetaan missäkin asiassa ja tilanteessa. Ryhmähengen luomisessa hän on erinomainen. Kuten muidenkin johtoryhmän jäsenten, annan hänen tehdä omia juttujaan. Julliin voi aina luottaa.

 

Vahva tunne

Sulin sanoo, että hänellä on yleensä ollut kyky aistia myös se, minne joukkue on missäkin turnauksessa matkalla.

Niin kävi myös edellisessä MM-turnauksessa Bratislavassa 2019.

– Ei siinä kovin kauan mene, kun sen voi nähdä. Kun (Leijonien apuvalmentajana toimineen) Antti Pennasen kanssa tultiin HPK:n juhlista suoraan kisoihin mukaan ja kun käynnissä olivat toiset treenit, heitin koutseille, että nyt taistellaan muuten sitten mitaleista, Sulin hirnahtaa.

– Moni pää kääntyi, että mikäs tuolle tuli. Monta mutkaa on aina matkassa, kun on joskus kyse millimetreistä, tolpista ja jatkoajoista. Silloin vain tiesin ihan välittömästi, että meillä on iso mahdollisuus mihin vain.

Millainen tunne Sulinilla on näistä käynnissä olevista kisoista?

– Vahva. HäSa