Urheilu

Paikallinen urheiluvaikuttaja "Iso-Tiikeri" Risto Lemi on kuollut

Hämeenlinnan Tiikereiden perustajajäsen Risto Lemi kuoli sairauden uuvuttamana joulukuun 22. päivänä Hämeenlinnassa. Hän syntyi Hämeenlinnassa kesäkuun 9. päivänä vuonna 1933. Lemi oli kuollessaan 85-vuotias.

Lemi oli ammatiltaan dieselasentaja, joka työskenteli lähes eläkeikäänsä saakka raskaan kaluston parissa. Urheilusta hän innostui jo nuorena ja pelasi muun muassa jääkiekkoa Hämeenlinnan Tarmossa.

 

Tiikeri-sydän alkoi sykkiä Riston rinnassa vuonna 1952, jolloin seura perustettiin. Myöhemmin Lemi oli muun muassa seuran puheenjohtajana (vuosina 1960–1981) sekä lukuisissa muissa tehtävissä. Tiikerit oli Lemin puheenjohtajavuosina 1970-luvulla parhaimmillaan yli 500 jäsenen seura, jossa harrastettiin jääkiekon lisäksi muun muassa jääpalloa, jalkapalloa ja maahockeytä. Seura omisti myös kolme bingohallia.

Lemille rakkain laji oli lopulta maahockey, jossa ”Iso-Tiikeri” niitti mainetta pelaajauransa jälkeen Tiikereiden valmentajana, joukkueenjohtajana ja myös palkittuna vaikuttajana Suomen Hockeyliitossa. Vuosina 1981–2005 Lemin joukkue saavutti kaksi Suomen mestaruutta, kuusi hopeaa ja neljä pronssia. Suomen cupin voittoja Tiikereillä on neljä ja hallimestaruuksia seitsemän.

Lemi johti joukkojaan myös kaksi kertaa Euroopan mestareidencupissa ja kerran cupvoittajien cupissa.

Lemin ja Tiikereiden hokkimiehistöjen välille syntyi luja ystävyssuhde, joka jatkui ”Ison-Tiikerin” kuolemaan saakka. Vielä muutama päivä ennen vehreimmille tekonurmille siirtymistään Risto lupasi pitää pojilleen vielä yhden saunaillan.

Lemi ei ollut varreltaan iso mies, mutta lempinimensä hän oli ansainnut. Tiikereiden hyväksi paiskima urakka oli nimittäin miehellä melkoinen.

 

Lemi ennätti jakaa myös oikeutta jääkiekkokaukaloissa. Erotuomarina hän toimi vuosina 1952–1987.

Risto viihtyi hyvin myös kotona. Hän piti pihatöistä ja toimi isännöitsijänäkin lähes kolme vuosikymmentä Viisarintien kodin taloyhtiössä.

Vuonna 2014 kuolleen Anja-vaimonsa omaishoitajana Lemi oli useita vuosia.

Risto Lemi sai monia tunnustuspalkintoja. Muun muassa Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan toisen luokan mitali hänelle myönnettiin vuonna 1980. Sotilasarvoltaan Lemi oli ylikersantti.

Lemiä jäivät lähimpinä kaipaamaan lapset Timo, Ari ja Tiina. Rakkaita papalle olivat myös lastenlapset ja lastenlastenlapset. Ristoa muistelee myös laaja ystävien joukko.

Päivän lehti

23.1.2020