Urheilu Hämeenlinna

Isoja näytönpaikkoja MM-huipennussimulaatiossa – Maajoukkueluotsi Nykky ketjuttaisi vanhan Steelers-aisaparin

Nico Jonaesonille tarjolla paikka maajoukkuekokoonpanossa tutun Ville Lastikan tutkaparina.
Steelersin Jukka Jaakonsaari haastoi Classicin maajoukkuetykki Ville Lastikkaa Salibandyliigan cup-kierroksen ottelussa sunnuntaina. Perjantaina Lastikka pelaa taas Elenia-areenassa. Kuva: Riku Hasari
Steelersin Jukka Jaakonsaari haastoi Classicin maajoukkuetykki Ville Lastikkaa Salibandyliigan cup-kierroksen ottelussa sunnuntaina. Perjantaina Lastikka pelaa taas Elenia-areenassa. Kuva: Riku Hasari

Jos kaikki menee suunnitellusti, hämeenlinnalaisyleisön edessä esiintyy perjantaina tuttu tehokaksikko. Miesten salibandymaajoukkueen päävalmentaja Petteri Nykky kertoo kaavailleensa Steelersiä viime kaudella kantaneita Nico Jonaesonia ja Ville Lastikkaa yhteen myös Suomi-paidassa.

Suomi kohtaa perjantaina Elenia-areenassa Tshekin A- ja alle 19-vuotiaiden maajoukkuein. Euro Floorball Tour -tapahtumassa kohtaavat myös Ruotsi ja Sveitsi.

– Vähän sellaisia kuvitelmia on, jotta he pääsisivät tuttuun ja turvalliseen ympäristöön, ja näytönpaikka paranee sitä kautta. Pyrimme siihen, että ne, jotka ovat aiemminkin pelanneet yhdessä, muodostavat ketjuja. Mutta Nico on sellainen pelaaja, joka tarkkailee peliä hyvin ja jolla on hyvä pelikäsitys, Nykky raotti Hämeenlinnassa sunnuntaina.

Jonaeson pelasi Steelersin viime viikonlopun kahdesta ottelusta vain osan SPV-peliä. Classicia vastaan nilkkavaivoista kärsinyt hyökkääjä istui katsomossa, kuitenkin varmana tulevan viikon pelikunnostaan.

– Minun nähdäkseni Jonaesonin tehtävä olisi ollut auttaa joukkuettaan kärkipelaajana, mutta tässä kohtaa ihan hyvä varotoimi. Toivotaan, että ukko on kunnossa ja pääsee näyttämään perjantaina, Nykky sanoi.

Euro Floorball Tour eli salibandyn neljän suurmaan keskinäinen turnaussarja on miesten maajoukkueelle etappi kohti ensi vuoden MM-kotikisoja.

Tavallaan nyt voidaan puhua MM-esikisoista, vaikka turnauksen arvo, pelitapa ja paikat Helsingin kisoista eroavatkin. EFT:llä miesten maajoukkue pelaa viimeistä kertaa kotikentällä ennen MM-koitosta.

Maajoukkueen viikko on tiukka rypistys. Joukkue kokoontuu keskiviikkona Eerikkilään, mistä käsin tehdään pelimatkat Hämeenlinnaan, Tampereelle ja Vantaalle perjantaista–sunnuntaihin.

– Tämä simuloi oikeastaan MM-kisojen loppuhuipennusta, kun kolmen päivän sisään kohdataan kolme kovinta. Lähdemme yhteiskuljetuksella jo Helsingistä, jotta päätämme yhdessä (Vantaalla) ja kaikki saavat moottorimarssin sijaan keskittyä itse peliin, Nykky kertoi.

– Parasta peliä pelaamme oletusarvoisesti vasta vuoden päästä, mutta odotan meiltä ihan hyvää salibandyä jo tässä vaiheessa. Tuttuja kavereita kuitenkin on ympärillä.

Ennen kaikkea Nykky haluaa katsastaa pelaajia. Maajoukkueessa on vain kaksi ensikertalaista, Jonaeson ja Nokian KrP:n Joona Rantala, mutta esimerkiksi viime talven maailmanmestareita on vain puolet (11 pelaajaa), eli vaihtuvuutta on.

– Haluan antaa näytönpaikan ja nähdä, miten uusien pelaajien peli suhtautuu kansainväliseen peliin. Se on kuitenkin vähän eri maailma kuin liigapelit. Kova tarkkailu on käynnissä. Katson tätä tapahtumaa suurella mielenkiinnolla, Nykky totesi.

– Pelaamme seuraavan kerran (maajoukkueena) vasta ensi vuoden syyskuussa. Keväällä on vain leirityksiä, niin toivottavasti osaamme suunnilleen valita oikean joukkueen, josta tulee sitten se MM-kisojen 18+2 pelaajaa.

Kaksi pelaajaa tulee kuitenkin istumaan kussakin ottelussa katsomossa, sillä maajoukkueeseen valittiin 22 pelaajaa, kun ottelukokoonpanossa saa olla 20.

– Halusin ehdottomasti täyden rosterin, jotta saamme näyttöjä ja maaottelutapahtuman useammalle pelaajalle.

Superjoukkue Classicista oli MM-joukkueessa 10 pelaajaa, nykyisessä EFT-miehistössä viisi sekä Classicista Sveitsiin siirtyneet Krister Savonen ja Joonas Pylsy.

Salibandyliigassa Classic on ollut tälläkin kaudella ylivoimainen, mikä ei ole jäänyt Nykyltä huomaamatta.

– Ihan hyvää huminaa siellä on takanakin. Olen katsonut lähes kaikki liigapelit, mitä on vain ollut jostain nähtävissä. Muutamasta pelistä olen nähnyt vain maalikoosteen, kolminkertainen maailmanmestariluotsi kertoi.

– Pelaajia olisi voinut valita monia muitakin, mutta jos en nyt olisi valinnut näitä pelaajia, joita halusin nähdä, en olisi ehtinyt nähdä heitä ollenkaan kansainvälisessä ympäristössä. Classicilla on vielä tammikuussa Champions cup, eli heidän pelaajansa saavat toisen näytönpaikan. HäSa