fbpx
Uutiset

Israel ja palestiinalaiset suostuivat tulitaukoon Gazassa

Palestiinalaisten mukaan Gazassa kuoli vielä sunnuntainakin kymmenen ihmistä, vaikka aseiden vaikenemisen piti häämöttää.
Kuvassa lentää Gazan kaupungista kohti Israelia ammuttuja raketteja 7. elokuuta 2022. Kuva: Said Khatib

Gazassa islamilainen jihad -äärijärjestö on hyväksynyt Israelin kanssa tehdyn tulitaukosopimuksen. Israelin kerrottiin hyväksyneen sopimuksen jo aikaisemmin.

Ainakin kymmenen ihmistä sai surmansa Gazan palestiinalaisalueilla sunnuntaina, vaikka Egyptin välityksellä neuvotellun tulitauon odotettiin alkavan pian.

Islamilainen jihad -äärijärjestö vahvisti uutistoimisto AFP:lle, että neuvottelut tulitauosta olivat käynnissä. Järjestön edustajan mukaan se vaatii muun muassa yhden kuluneella viikolla Länsirannalla kiinniotetun komentajansa vapauttamista ennen kuin suostuu tulitaukoon.

– Keskustelut kohti tilanteen rauhoittumista ovat käynnissä. Vastarinta ei lopu, jos Israelin aggressio ja rikokset eivät lopu, nimettömänä pysytellyt lähde sanoi.

Kolme päivää kestäneissä yhteenotoissa Gazassa oli sunnuntaihin mennessä kuollut palestiinalaislähteiden mukaan 41 ihmistä, joista yhdeksän oli lapsia.

Israelin mukaan sen oli pakko iskeä Gazaan, koska Islamilainen jihad suunnitteli hyökkäystä Israeliin. Jihadistiryhmä vahvisti sunnuntaina, että sen komentaja Khaled Mansour sai surmansa Israelin ilmaiskussa myöhään lauantaina.

Päivää aiemmin toinen Islamilaisen jihadin korkea-arvoinen komentaja Taysir al-Jabari tapettiin Israelin aiemmassa iskussa.

Satoja raketteja kohti Israelia, ei kuolonuhreja

Palestiinalaiset ampuivat kolmen päivän aikana satoja raketteja kohti Israelia, mutta niiden ei tiedetty vaatineen kuolonuhreja. Israelin median mukaan kaksi ihmistä sai sirpalevammoja ja sadat viettivät viikonloppunsa pommisuojissa.

Israelin armeijan mukaan sen Iron Dome -ilmapuolustusjärjestelmä torjui vajaat parisataa rakettia. Uutistoimisto AFP:n Tel Avivissa olevan kuvaajan mukaan Israelin ilmapuolustus pysäytti kaupungin yllä sunnuntai-iltana ainakin kaksi rakettia.

Gazan yhteenotot ovat vakavimmat sitten viime vuoden, jolloin yhteenotto kesti 11 päivää.

– Tänne virtaa edelleen jatkuvasti haavoittuneita ihmisiä, joista osa on hyvin huonossa kunnossa, sanoi Gazan Shifa-sairaalan johtaja Muhammad Abu Salmiya sunnuntaina. Hänen mukaansa sairaalassa ei ollut riittävästi lääkkeitä ja generaattorien polttoaine oli loppumassa.

Gazan alueella asuu noin 2,3 miljoonaa palestiinalaista.

Päivitetty klo 22: Lisätty tieto, että jihad-järjestö on hyväksynyt tulitaukosopimuksen.

Menot