Urheilu

Italia mursi Ratinan taian – Huuhkajaluotsi Kanerva jyrähti ratkaisevasta rankkarituomiosta

Kaikki ottelunsa karsinnoissa voittanut Italia Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen toistaiseksi ainoa peittoaja karsinnoissa ensi vuoden EM-turnaukseen.
Teemu Pukki (vas.) teki sen taas. Nicolo Barella tarjosi Suomen tulikuumalle hyökkääjälle vastusta. KUVA: MAURI RATILAINEN / EPA

Suomen neljän ottelun pituinen voittoputki ilman päästettyä maalia jalkapallon miesten EM-karsinnoissa katkesi viimein sunnuntai-iltana. Karsinnan avausottelussa maaliskuussa Suomen edellisen tappion aiheuttanut Italia oli parempi myös otteluparin toisessa osassa.

J-lohkoa johtava Italia jatkoi omaa voittoputkeaan kuuden ottelun mittaiseksi viemällä täydet pisteet Tampereen Ratinasta maalein 2–1 (0–0).

Ottelun ratkaisu nähtiin 79 minuutin kohdalla rangaistuspotkusta. Italian brassiapu Jorginho sijoitti varmasti alanurkkaan päästyään pilkulle Sauli Väisäsen käsivirheen jälkeen.

Vain seitsemän minuuttia aiemmin Teemu Pukki oli tasoittanut rangaistuspotkulla ottelun 1–1:een. Pukin toinen peräkkäinen rankkarimaali viikon EM-karsintaotteluissa oli siinä mielessä ansaittu, että mies hankki tilanteen itse röyhkeällä nousullaan.

 

Skottituomari Robert Maddenin vihellys Väisäsen tilanteessa oli tosin hieman kiistanalainen. Nicolò Barellan laukaus osui Väisästä olkavarteen, mutta nykysääntöjen mukaan Väisäsen peliasennon olisi pitänyt olla luonnollisesta poikkeava oikeuttaakseen rangaistuspotkun.

Suomen päävalmentaja Markku Kanerva linjasi ottelun ratkaisevan tuomion kyseenalaiseksi.

– Saimme (Palloliiton erotuomarijohtaja) Jouni Hyytiältä sääntöbriiffauksen ennen näitä otteluita, ja siinä käsiteltiin näitä käsivirheitä. Jos tuo ei ole laukausta blokattaessa luonnollinen peliasento, niin mikä sitten on? Kanerva tivasi lehdistötilaisuudessa.

– Käsi ei ollut selvästi irti kropasta, eli hän (Väisänen) ei tehnyt itseään isommaksi, vaan käänsi kylkeään, ja käsi oli huonosti. Juttelin tuomarin kanssa pelin jälkeen, enkä ole vieläkään varma, näkikö hän tilannetta sijainnistaan. Hän totesi, että kyllä VAR (videotuomarointi) olisi tilannetta helpottanut.

Italian ensimmäisen maalin puski 59. minuutilla Ciro Immobile Federico Chiesan keskityksestä, joka jatkoi Immobilelle Paulus Arajuuren pään kautta.

– Jalkapallo-ottelut ovat välillä yksittäisestä tilanteesta kiinni. Italia oli odotetun vahva, ja voittoa voidaan pitää maalipaikkojen valossa oikeutettuna. Kyllä tämä kieltämättä harmittaa, Kanerva sanoi.

 

Suomelta puuttui Italiaa vastaan joukkueen kapteeni, keskikentän pohjapelaaja Tim Sparv. Hänen isoihin saappaisiinsa hypännyt Rasmus Schüller oli Italian keskikenttää ja hyökkäystä vastaan helteessä Ratinan koleasta syyssateesta huolimatta.

Italialtakin tosin puuttui avainpelaajia, kuten Armeniaa vastaan korttitilinsä täyttänyt keskikentän maestro Marco Verratti ja puolustuksen johtohahmo Giorgio Chiellini.

Maalintekijä Pukin ohella Suomen sankariksi oli nousta maalivahti Lukas Hradecky, joka torjui seitsemän vieraiden yritystä.

Suomi pelasi Italiaa vastaan viidellä puolustajalla ja Pukki ainoana hyökkääjänä. Avauskokoonpanoon oli nostettu Schüllerin ja Lassi Lappalaisen ohella puolustuksen antisankari Väisänen.

– Aina on jossiteltavaa, mutta mielestäni tämä toimi, kun miettii, miten paljon estimme Italiaa käyttämästä kymppialuetta. Pelissämme on toki kehitettävää. Emme aina päässeet Italian prässistä pois pallonriiston jälkeen, vaikka heidän aggressiivisuutensa oli tiedossa. Se on mahdollisesti taitokysymys, Kanerva pohdiskeli.

 

Suomea saattaa auttaa saman lohkon ensimmäinen sunnuntaina pelattu ottelu. Armenia kaatoi Suomen päävastustajaksi kaavaillun Bosnia-Hertsegovinan kotonaan 4–2 ja on nyt Huuhkajien lähin haastaja kolmen pisteen päässä.

Kreikan viimeisetkin haaveet lopputurnauksesta puolestaan haihtuivat 1–1-tasapeliin Liechtensteinin kanssa.

EM-karsintaa on jäljellä vielä loka- ja marraskuussa neljä ottelukierrosta. Suomi kohtaa lokakuun 12. ja 15. päivä ratkaisevan tärkeissä otteluissa Bosnian vieraissa ja Armenian kotona.

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic