fbpx
Urheilu

Jääkiekkokaukalossa vakavasti loukkaantunut HPK:n Teemu Tenhunen kuntoutuu robottien avulla – "Kävely on isoin unelma"

Robotit auttavat jääkiekkokaukalossa vakavasti loukkaantunutta Teemu Tenhusta kuntoutumaan.

Marraskuun 29. päivä 2017.

HPK:n U20-joukkueen puolustaja Teemu Tenhunen lähtee hakemaan kiekkoa maalin takaa ja ajautuu tahattomasti päin laitaa.

Tenhunen tietää heti, että nyt on sattunut. Pahasti. Hän ei pahaenteisesti kykene liikkumaan.

Myöhemmin saatava diagnoosi on nuorelle pelaajalle pysäyttävä – osittainen neliraajahalvaantuminen.

 

Kun aikaa on kulunut, Tenhunen kertoo, että hänen positiivinen luonteensa on auttanut vakavan ja vaikean asian käsittelyssä.

– Se tulee varmaan kodin kautta. Siellä on ollut hyvä tuki näiden asioiden kanssa. Lisäksi ystävät auttavat paljon, heidän kanssa on pysynyt pää kasassa, Tenhunen kertoo nyt.

 

Laitilan Terveyskodissa maanantaina Tenhunen ottaa askeleita kävelyrobotin ja kahden fysioterapeutin avulla.

Vaikka askeleita edesauttaa huippuunsa viritetty tekniikka, edistystä on tapahtunut pienin askelin myös uudenlaiseen elämään totutelleen Tenhusen arjessa.

– Edistyminen näkyy jo siinä, että hänen nukkumisensa on rauhallisempaa. Hänellä on tahdosta riippumattomia liikkeitä alaraajoissa varsinkin ja usein hän löysi jalkansa aamulla sängyn ulkopuolelta. Nyt jalat ovat rauhoittuneet Lokomat-kävelyrobotin kanssa. Indego-robotin kanssa tavoitteena on, että koko paino saadaan jalkojen päälle ja pystytään aktivoimaan sieltä hermo- ja lihastason aktiviteetteja, Laitilan Terveyskodin kehittämispäällikkö Paulina Iiskala selvittää.

– Robotti avustaa sen mitä itse ei pysty. Jo näillä jaksoilla, on löytynyt tuntoa ja aktiviteettia alaraajoihin.

 

Oululainen Matti Veivo -säätiö on jääkiekossa loukkaantuneiden kuntoutukseen ja tukemiseen varoja omaava säätiö. Säätiö on kerännyt varoja juuri Tenhusen kaltaisten tapausten varalle.

– Kela on julkinen ja virallinen taho kenen puolesta maksusitoumus myönnetään tällaiseen vaativaan kuntoutukseen, mutta lisäksi Teemu saa intensiivistä jaksokuntoutusta tämän säätiön varoilla, Iiskala kertoo.

Tenhusta Iiskala kuvailee ”unelmakuntoutettavaksi.”

Kuntoutuksessa auttaa urheilusta opittu periksi ei anneta – mentaliteetti.

– Teemusta näkee, että hänellä on urheilutausta. Tavoitteellisuus näkyy siinä, että harjoittelun määrä ei kauhistuta, koska se on ollut hänelle jo tavallista aiemmalta uralta. Se näkyy tässä kuntoutuksessa. On aina etu, kun kuntoutuja on itse motivoitunut ja ei pelkää, että siinä on paljon työtä. Tämä on nyt hänelle kokopäivätyö.

 

Teemu Tenhunen Laitilan terveyskodissa 14. tammikuuta 2019.

 

Tenhunen myöntää, että välillä on ollut ymmärrettävästi hyvien päivien lisäksi myös hieman huonompia päiviä.

Edistyminen on kuitenkin auttanut kuntoutuksessa henkisesti.

Kehonhallinnassa ja käsien toiminnassa on nähty kehitystä.

– On tuntunut, että tästä on hyötyä. Sen vuoksi täällä nyt käydään. Saa nähdä, mitä tässä pidemmällä aikavälillä saadaan aikaan. Motivaatio on aina ollut urheiluun ja kaikkeen tekemiseen korkea, niin se on kuntoutuksessakin. En osaisi olla tekemättä mitään. Tämä on ollut hyvä juttu, Tenhunen sanoo.

 

Kuntoutuksessa erilaiset liikkumiseen liittyvät välitavoitteet tehdään näkyväksi, ja osoitetaan mitä muutosta on tapahtunut eiliseen, viime viikkoon mitä muutosta on tapahtunut edellisen kuukauden jaksoon. Se motivoi itse itsessään, että ei tehdä turhaa työtä.

– Tässä pitää elää päivä kerrallaan. Ikinä ei tiedä mitä huomenna tapahtuu. Pääpaino on nyt kuntoutuksessa ja aion katsoa tämän kortin loppuun, Tenhunen kuvailee.

Robotisoidusta kävelytutkimuksesta on myös tieteellistä näyttöä. Vuoden 2013 Cochrane-katsauksen mukaan joka viides pysyvää apua tarvitseva kävelykuntoutuja saavuttaisi itsenäisen liikkumiskyvyn robotisoidun kuntoutuksen avulla.

Tenhunen toivoo olevansa yksi heistä.

Silti hän tietää, että vedenpitäviä ennusteita huomisesta ei ole saatavilla.

– Aika näyttää. On todella vaikeaa sanoa mitä tapahtuu esimerkiksi vuoden päästä. Itse kävely on kuitenkin isoin unelma tässä kuntoutuksessa.

 

Lue myös: Teemu Tenhusen hyväntekeväisyysottelussa selkeä viesti kiekkoyhteisöltä: “Kaveria ei jätetä” (22.8.2018)

Lue myös: Kiekkoyhteisö näytti voimansa Tenhun pelissä – “Uskon, että tästä jäi tietynlainen viesti kaikille” (25.8.2018)

 

Tenhunen muistelee lämmöllä viime elokuussa järjestettyä Tenhun peli -tapahtumaa, jossa kerättiin varoja Tenhusen hyväksi 2824 henkeä paikalle keränneessä ottelussa. Ottelun tuotot ohjattiin HPK-perheen kautta lyhentämättömänä Tenhuselle.

– Oli hienoa nähdä miten ihmiset tulivat paikalle. Siitä kumpusi paljon hyvää, kuten tämä robottikävelymahdollisuus tuli sitä kautta. Oli hienoa nähdä miten ihmisillä oli vilpitön auttamisen halu. Ei voi muuta sanoa kuin kiitos. HäSa

Teemu Tenhunen seurasi elokuussa jäällä, kun hänen paitansa nostettiin Ritariareenan kattoon.

Menot