Urheilu

Kujanpään Jyräys selätti todennäköisyydet ja kuntoutui ravihevoseksi: "Näillä näkymin ajamme kyllä Kuninkuusraveissa"

Hattulan Salimäessä asustava Kujanpään Jyräys on palannut vakavien loukkaantumisten jälkeen voittovireeseen. Suomenhevosten huipulla ravaava ori on Jaana Väänäsen silmäterä. Kuva: Marco Björkskog
Hattulan Salimäessä asustava Kujanpään Jyräys on palannut vakavien loukkaantumisten jälkeen voittovireeseen. Suomenhevosten huipulla ravaava ori on Jaana Väänäsen silmäterä. Kuva: Marco Björkskog

Hattulan Salimäen teillä on viimeisen vuoden aikana nähty entistä useammin suomenhevosten ykkössarjojen ravuria ja onnellisia valmentajia. Jaana Väänäsen ja Heikki Pyykön omistama ja valmentama 11-vuotias ori Kujanpään Jyräys osoitti viime viikon voitollaan Vermon 64-lähdössä, että ori on palannut suomenhevosten huipulle vakavien loukkaantumisten jälkeen.

Raviurheilu on harvinaisen tasapuolinen laji. Vaikka rahaa liikkuu kohtuullisen paljon ja toiminta on ammattimaista, voi myös tavallisen amatöörivalmentajan hevonen pärjätä absoluuttisella huipulla. Tämän on viime vuosina osoittanut esimerkiksi Anne Luttinen ja Ranch Kelly. Väänänen on ammatiltaan valokuvaaja.

– Kujanpään Jyräys on meille kuin perheenjäsen. Tänne se olisi talliin jäänyt, vaikka loukkaantumisen jälkeen ei kilpailemaan olisikaan päästy, Pyykkö sanoo.

Kujanpään Jyräys nousi vuosina 2013 ja 2014 nopeasti sarjoissaan. Uran rahallisesti arvokkain juoksu on edelleen Suur-Hollola-Ajon kakkossija kesällä 2014, jossa edelle jäi vain ravikuninkaaksi Joensuussa 2015 ravannut Jokivarren Kunkku. Kujanpään Jyräyksen nousukiito kuitenkin katkesi keväällä 2015.

– Hevosella meni oikean takajalan hankoside. Se saatiin paranneltua ja vuonna 2017 päästiin ajamaan muutama startti, mutta sitten hajosi vasemman etujalan syvä koukistajajänne, Väänänen kertoo.

Syvän koukistajajänteen vaurio on erittäin vakava ja siitä toipuminen kilpahevosiksi on harvinaista. Eläinlääkäri antoi 20 prosentin mahdollisuuden paluulle kilparadoille. Pyykkö uskoi jo täysin, että Jyräystä ei enää radoilla nähdä. Väänäsen usko hevoseen ei kuitenkaan horjunut ja hän aloitti pitkäjänteisen kuntouttamisen.

– Jaanalta ei usko loppunut koskaan, minulta se loppui toisen loukkaantumisen jälkeen. Jaana kuntoutti Jyräystä vuoden muun muassa ratsastamalla ja ajamalla hiljaa reellä tai jarrukärryillä. Lisäksi annettiin kylmäystä ja laserointia, Pyykkö kehui.

Pyykkökin on istunut satoja tunteja hevosen Kujanpään Jyräyksen ja tallin parin muun hevosen rattailla.

– Talvella ajoin paljon Jyräyksen kanssa pitkiä ja rauhallisia lenkkejä ja se tuntuu paremmalta kuin koskaan. Loukkaantumisen jälkeen tilanne vain on sama kuin ihmisurheilijalla, ei ikänä tiedä miten loukkaantuminen vaikuttaa psyykkeeseen.

Suomenhevosten huipulla tilanne on harvinaisen avoin kolme viikkoa ennen Kuninkuusraveja. Hallitseva kuningas Costellokaan ei ole ollut parhaimmillaan. Vermon vakuuttavan voiton jälkeen myös 85 360 euroa urallaan palkintorahoja juosseen Kujanpään Jyräyksen nimi on noussut kuninkuuskilpailun spekulaatioihin.

– Näillä näkymin ajamme kyllä Kuninkuusraveissa, mutta tavallisessa rahasarjassa. Sitä ennen olisi tarkoitus kilpailla Mikkelin St. Michel -raveissa. Tavoitteenamme on päästä terveenä talvitauolle, Pyykkö linjasi. HÄSA

Päivän lehti

21.2.2020