Urheilu

Jalkapallon MM-kisakommentti: Onko yltyneessä stadionkilpavarustelussa mitään järkeä?

Suomessa murheet kisapaikkojen rakentamisesta ovat verrattaen pieniä. Moni on ihmetellyt minkä vuoksi Olympiastadionin remonttiin upotetaan ainakin yli 260 miljoonaa euroa katsomorakenteiden tukitöiden vuoksi, alkuperäisen 209 miljoonan budjetin sijaan.

On perusteltua ihmetellä, miksi samalla rahalla ei rakennettu kerralla modernia stadionia sen sijaan, että lähdetään remontoimaan museota. Venäjän MM-stadionrakentamisen höveliin rahankäyttöön on silti vielä valovuosien matka.

 

Venäjän jalkapallon MM-kisojen hintalappu tulee nousemaan yli kymmenen miljardin euron. Yli puolet hintalapusta kustantaa Venäjän hallinto, osan paikallishallinto. Loput kustannukset yrittää kattaa MM-organisaatio sponsori- ja pääsylipputuloilla, mutta suuria voittoja on Venäjällä turha haaveilla millään mittarilla. Suurin voittaja on Fifa.

Venäjän MM-kisat pelataan kahdellatoista eri stadionilla yhdellätoista eri paikkakunnalla. Kisojen jälkeen monesta stadionista tulee ”valkoisia elefantteja”, suuria kiiltäviä kuoria, mutta moni tulee jäämään tyhjilleen välittömästi kisojen päätyttyä.

 

Venäjän MM-järjestäjät toivovat, että uudet stadionit houkuttelevat faneja jalkapallon pariin entistä aktiivisemmin. Osa toiveista on täyttä haihattelua.

Yksi esimerkki on seurajoukkue Rotor Volgograd, joka tulee saamaan 240 miljoonaa euroa – eli vähemmän kuin Olympiastadionin remontin – maksaneen 45568-paikkaisen stadionin itselleen MM-kisojen perintönä.

Tämä siitä huolimatta, että Rotor Volgograd pelaa Venäjän kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla kakkosdivisioonan etelälohkossa. Viime vuonna joukkueen katsojakeskiarvo oli reilusti alle 4000.

 

Muistetaan vielä, että esimerkiksi Pyeonchangin olympialaisia varten rakennettu talviolympiastadion purettiin heti kisojen jälkeen vain neljän käyttökerran – talviolympialaisten ja paralympialaisten avajaisten ja päättäjäisten – jälkeen. Yhden käyttökerran hinnaksi tuli yli 20 miljoonaa euroa.

Jokainen voi miettiä, että onko tässä arvokisojen yltyneessä stadionkilpavarustelussa enää mitään järkeä.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic