Urheilu

Hämeen Sanomat tutustui maailmankuuluun jalkapallovalmennuksen pyhättöön

Monet valmentajat pitävät Lissabonin yliopiston jalkapallovalmennuskoulutusta maailman parhaana. Hämeen Sanomat kävi tutustumassa, mistä se johtuu.
Lissabonin yliopisto ei saa katsojaansa haukkomaan henkeään, mutta ovien sisäpuolella tapahtuva koulutus ja sen sisältö saa.
Lissabonin yliopistonin julkisivu ei saa katsojaansa haukkomaan henkeään, mutta ovien sisäpuolella tapahtuva koulutus ja sen sisältö saa. KUVA: Samuel Savolainen

Tilat Lissabonin yliopistossa eivät ole erityisen prameat.

Hyvin tavanomaisen yliopiston jopa kolkot puitteet eivät kuitenkaan muuta sitä, että sen seinien sisälle on luotu maailman mittakaavassa poikkeuksellisen arvostettu ja laadukas jalkapallon koulutusohjelma.

Tarjolla on muun muassa jalkapallovalmentajille yliopistotason jatko-opintoja ”high performance football coaching” -ohjelmassa, jonka mainoskasvona on Portugalin tunnetuin jalkapallovalmentaja, Tottenhamia nykyisin valmentava ja urallaan Portugalin, Englannin, Italian ja Espanjan mestaruudet sekä Mestareiden liigan kahdesti voittanut Jose Mourinho.

Mourinho on itse käynyt Lissabonin yliopiston ja toimii nyt sen koordinaattorina. Kun Mourinho luotsasi Manchester Unitedia kaksi ”high performance football coaching” -ohjelman parasta oppilasta saivat kutsun tutustumaan Mourinhon opastuksessa seuran toimintatapoihin ja -malleihin.

– Meille tulee oppilaita ympäri maailman – aivan kaikista maailman kolkista. Ymmärtääkseni tämä on ainoa paikka maailmassa, jossa vastaavanlaisia jatko-opintoja tarjotaan yliopistotasolla, Lissabonin yliopiston apulaisprofessori ja Suomen Palloliiton entinen koulutuspäällikkö Ricardo Duarte opastaa.

 

Yksityiskohdat tekevät kokonaisuuden

Toimistossaan Lissabonin yliopiston professori Tiago Matos selittää, mitä koulutuksessa haetaan.

Keskeisenä asiana esille nousee yksityiskohtiin paneutuminen. Ymmärrettyään yksityiskohdat, voi sitä kautta ymmärtää suuren kokonaisuuden, jota jalkapallo on.

– Meillä on tasapainoinen suhde tieteellisen ja käytännöllisen välillä. Ensimmäinen asia on, että opetamme spesifit periaatteet pelille – eli tietyt periaatteet pelistä, joiden kautta voimme siirtyä siihen, miten peliä opetetaan. Pelaajan ratkaistessa tilannetta, on ymmärrettävä se, mitä peli kutsuu puoleensa tekemään, Matos kertoo.

– Kaikki lähtee systemaattisesta analyysistä, jossa palastelemme jalkapallon kompleksin rakenteen pieniksi palasiksi. On eri pelin vaiheita, joita pilkomme yksi kerrallaan, jotta pelin kokonaisuuden hahmottaminen kehittyy. Esimerkiksi on tärkeää tunnistaa neljä puolustuspelin ja neljä hyökkäyspelin periaatetta.

Lissabonin yliopisto tarjoaa oppilailleen maailmanluokan luennoitsijoita. Heihin kuuluu mm. Mourinho, Manchester Cityn valmennus- ja analyysivastaava Pedro Marques, Glasgow Rangersin entinen päävalmentaja Pedro Caixinha, FC Barcelonan fysiikkavalmentaja Antonio José Gómez, PSG:n analyytikko Adrien Tarasco vain muutamia mainitakseen. Luennoitsijoita on huippuvalmentajista, urheilutieteen asiantuntijoista, urheilupsykologeista ja palloliittojen johtohenkilöistä lähtien.

Koulutusohjelma koostuu eri moduuleista, jotka pitävät sisällään mm. erilaisia valmennusklinikoita, biomekaniikkaa, käytöstiedettä, johtamista ja kommunikaatiota, analyysiä organisoinnista, kykyjenetsintää ja urasuunnittelua.

– Perustat koulutukselle ovat rakennettu tässä yliopistossa. Täällä on ollut huippuvalmentajia opettajina kuten Carlos Queiroz (Kolumbian maajoukkueen päävalmentaja ja Manchester Unitedin entinen apuvalmentaja). Portugalilaisilla valmentajilla on hyvin yksityiskohtainen tapa ajatella jalkapallosta. Uskon, että se on erotus koulutusohjelmissamme.

 

Lissabonin yliopiston jalkapallokoulutusta markkinoidaan maan kuuluisimman jalkapallovalmentajan, Jose Mourinhon, kasvoilla. Mourinho toimii myös yhtenä koulutusohjelman koordinaattoreista.
Lissabonin yliopiston jalkapallokoulutusta markkinoidaan maan kuuluisimman jalkapallovalmentajan, Jose Mourinhon, kasvoilla. Mourinho toimii myös yhtenä koulutusohjelman koordinaattoreista. KUVA: Samuel Savolainen

 

Peli- ja lajianalyysin ytimessä

Ricardo Duarten mielestä jalkapallomaailman huipulle on valmentajana mahdotonta päästä ilman, että lajianalyysi on viimeisen päälle selkäytimessä.

– Tänä päivänä ei voi olla jalkapallomaailmassa huippuvalmentaja, jos peli- ja lajianalyysi ei ole kunnossa. Kaikilla osa-alueilla ei tarvitse olla huippuosaaja, siksi on valmennustiimit. Mutta valmennusprosessissa haluamme opettaa keskeisiä perustoja – ja sen miten ne siirretään ja sovelletaan käytäntöön harjoittelussa ja valmennuksessa, Duarte avaa.

Kun ajattelu kehittyy, valmentaminen kehittyy.

Duarte nyökkää.

– Se on hyvin sanottu. Valmentaminen ei tietenkään ole tiedettä, mutta tieteeseen on hyvä valaa perustan pohja. Yhä useampi valmentaja ymmärtää koulutuksen merkityksen. Tieto on tärkeää, sillä valmentaja on viime kädessä ongelmien ratkaisija.

Yksityiskohtiin paneutuva jalkapallokulttuuri saattaakin selittää sen, miksi reilun 10 miljoonan väkiluvun Portugali on onnistunut nousemaan yhdeksi suurista jalkapallokartalla. Vuonna 2016 voitettu Euroopan mestaruus alleviivaa sitä tosiasiaa paksulla tussilla.

– Tarvitsimme koulutusta, jonka maamme parhaimmistoon kuuluvat valmentajat loivat ja jonka maamme palloliitto implementoi järjestelmäänsä, joka levisi ympäri maata. He haastoivat ja muuttivat olemassaolevaa kulttuuria, jotta menestys oli mahdollista, Duarte sanoo.

– Ei kaikki ole aina ollut näin hyvin. Muistan ajat, jolloin maajoukkueemme ei pärjännyt. Muutos vaati myös kulttuurin muutoksen.

 

Pieni maa, suuret saavutukset

Jalkapallo on noussut Portugalissa kiistattoman ykköslajin asemaan. Jos urheilusivuja lukee, niistä 80 prosenttia käsittelee jalkapalloa ja se näkyy myös lajin vetovoimassa.

Portugalissa maan palloliitto on luonut jopa oman tv-kanavan (kanava 11), josta tulee tietysti jalkapalloa – analyyseineen ja jopa koulutuksineen – pitkin päivää. Se vahvistaa jalkapallon asemaa, mutta myös levittää ymmärrystä jalkapallosta kansalaisilleen.

– Jalkapallo on selvästi suurin laji, se saa parasta lahjakkuusmassaa osakseen. Täällä lapsilla ei ole tapana harrastaa 2-3 lajia. He alkavat pelata hyvin nuoresta pitäen ja uskon sen olevan suuri syy sille, miksi Portugalissa on paljon hyviä pelaajia, Tiago Matos selvittää.

Cristiano Ronaldo, Luis Figo ja monet muut suuret pelaajat ovat nousseet Portugalista maailman absoluuttiselle huipulle maailman kilpailluimmassa pallopelissä. Vaikka Ronaldoa ja Figoa yhdistää maailmanluokan huippuominaisuudet, portugalilaista huippupelaajaa yhdistää usein myös peliäly ja pelin ymmärrystaidot.

– Alusta asti yritämme integroida taktiikan ja tekniikat pelaajien päätöksentekoon kentällä. Se lisää kykyä ymmärtää peliä. Siksi meillä on älykkäitä pelaajia ja siksi portugalilaisia keskikenttäpelaajia pidetään usein älykkäinä pelaajina, Matos toteaa. HäSa

 

Menot