fbpx
Kiekko Urheilu

Jalonen syytti tuomareita USA-tappiosta – Sihvonen: Leijonat kuin HPK

USA-pelin ratkaisu jurppi päävalmentaja Jukka Jalosta. Jatkoaikapistekin on MM-Leijonille silti arvokas
Dylan Larkin ohitti Veini Vehviläisen terävällä laukauksella jatkoajan lopulla – Clayton Kellerin kolattua ensin kyseenalaisesti Juhani Tyrväisen. Kuva: MARTIN DIVISEK
Dylan Larkin ohitti Veini Vehviläisen terävällä laukauksella jatkoajan lopulla – Clayton Kellerin kolattua ensin kyseenalaisesti Juhani Tyrväisen. Kuva: MARTIN DIVISEK

Suomen jääkiekkomaajoukkueen voittosarja Slovakian MM-turnauksessa katkesi maanantaina 2–3-jatkoaikatappioon Yhdysvalloille. Vaikka alun kompastelun jälkeen lohjennut yksi MM-piste oli arvokas, pinnan alla kiehui.

Kaksi tehtyä maalia olisi todennäköisesti riittänyt voittomaalikilpailuun saakka, ellei tshekkiläis-venäläinen päätuomarikaksikko Jan HribikJevgeni Romasko olisi velttoillut jatkoerän ratkaisuhetkillä.

Yhdysvaltain Clayton Keller näet kaatoi keskialueella ykkösketjun Juhani Tyrväisen kymmenisen sekuntia ennen kuin Dylan Larkin laukoi 3–2-voittomaalinsa ajassa 63.47.

– Se oli törkeä, ulosajon veroinen rike. Tuomari näki tilanteen viiden metrin päästä, mutta lirautti housuunsa. Harmittaa, että kun pelataan voitosta ja ollaan pääsemässä rankkarikisaan, tulee rike ja sen jälkeen vastustaja tekee voittomaalin, Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen puhisi.

Hänellä oli syynsä kiukkuun, mutta muuten nihkeästi alkaneesta Leijonien kolmannesta turnauspelistä jäi käteen hyvääkin.

– Nousujohteinen peli. Näkyi kyllä, että oli kolmas peli neljään päivään. Se näkyi fysiikassa ja jaksamisessa, mutta pikku hiljaa kroppa rupesi toimimaan, Jalonen sanoi.

 

Muuten Leijonista huokui häviön jälkeen lopulta rauhallisuus. Suomi näet oli reilun kymmenen minuutin jälkeen tappiolla 0–2, eli enteet romahdukseen olivat olemassa.

Kaksi ensimmäistä MM-ottelua pelanneen Kevin Lankisen tilalle maalille vaihdettu Veini Vehviläinen antautui ensimmäisen kerran 50 sekunnin jälkeen, kun puolustaja Brady Skjei ampui kaukaa 1–0. Johnny Gaudreaun laukoma 2–0 syntyi nollakulmasta kiekon pompattua verkkoon Vehviläisen päästä.

– Hyvä ratkaisu häneltä. Olisin voinut olla tilanteessa huolellisempi, Vehviläinen tukisti itseään.

Hän ryhdistäytyi jatkossa ja piti rikkonaisessa toisessa erässä torjunnoillaan Suomen pelissä mukana. Jatkoerässä Larkinin ampuma laukaus olisi tosin ollut torjuttavissa.

– Alussa oli vähän karstat pois koneesta -tunne. Aika hyvin pystyin nollaamaan. Piti luottaa, että kun tekee asioita oikein, tulee hyvä, Vehviläinen kertoi.

Suomi ajoitti ottelun kummankin maalinsa erien loppuun. Harri Pesosen kaukaa ampuma 1–2-kavennus syntyi 55 sekuntia ennen avauserän loppua. Niko Ojamäki tasoitti 2–2:een, kun toista erää oli jäljellä 32 sekuntia.

 

Suomi on kohdannut Kosicen A-alkulohkon kolme kovinta vastustajaansa, haalinut vastoin odotuksia seitsemän pistettä ja johtaa lohkoaan. Rasitus tuntuu jo pelaajissa.

– Nyt on hyvä päästä palauttelemaan, ajattelemaan muutakin kuin jääkiekkoa, Suomen sensaatiohyökkääjä Kaapo Kakko viittasi Leijonien tiistaiseen vapaapäivään. Harjoitukset MM-joukkueen ohjelmassa ovat keskiviikkona, ja turnaus jatkuu torstaina Tanska-ottelulla.

Kakolla oli jatkoerässä maalipaikka, mutta tällä kertaa Suomen ykköstykki ei onnistunut.

– Olisi ollut hienoa paketoida peli, mutta nyt ei mennyt, hän tuumi.

Suomen MM-joukkueen jäsenet viettävät tiistain Kosiceen saapuneiden vaimojen ja tyttöystävien kanssa. Kakon läheisiä ei Kosicessa ole.

– He katsovat kisoja tv:stä. STT

Petteri Sihvosen kommentti: Leijonilla vaikutteita HPK:sta

On tehtävä selväksi perättäisn sanoin, että Leijonat pelaa tällä hetkellä todella hyvää lätkää. Seitsemän pistettä yhdeksästä mahdollisesta NHL-pelaajapitoisilta Kanadalta, Slovakialta ja USA:lta on erinomainen tulos – ja millä tavalla!

Jukka Jalonen on palauttanut Leijonien pelitavan oikeisiin uomiin. Muutos edellisen päävalmentajan Lauri Marjamäen pelikirjaan on merkittävä. Sanoisin, että nyt mennään jaloslais-pennaslaisella pelitavalla, kun kaksi edellistä kautta mentiin marjamäkeläis-mannerlaisella pelitavalla.

Oli suomalaisen jääkiekkoilun voitto, että Antti Pennasen HPK löi Liigan finaalisarjassa Mikko Mannerin Kärpät. Ja sille ikään kuin jatkumona näen sen, että nyt maajoukkueessakin ollaan enemmän apuvalmentaja Pennasen kuin toveri Mannerin linjoilla.

Kun Jalonen on halukas kehittämään omaa total hockeytaan, pidän erinomaisena asiana, että sitä viedään eteenpäin pennaslaisittain, ei mannerlaisittain.

Nyt Leijonat prässää kuten HPK, kääntää peliä kuten HPK ja ennen muuta pakit eivät kuljeta kiekkoa kuten Kärpät, vaan syöttävät kiekkoa kuten HPK.

Menot