Kiekko Urheilu

Jalosen Leijonat antavat ensivaikutelmansa Helsingin turnauksessa – "Mielenkiintoinen haaste"

Jukka Jalonen valitsi Leijonat Helsingin EHT-turnaukseen. Mukana on myös HPK:n Teemu Turunen.
Jukka Jalonen palaa Leijonien päävalmentajaksi Helsingin EHT-turnauksessa.

Jukka Jalonen palaa Leijonien ruoriin marraskuussa Helsingin EHT-turnauksessa reilun viiden vuoden tauon jälkeen.

Vaikka aika edelliseen kauteen Leijonissa ei sinänsä vaikuta mahdottoman pitkältä, paljon entiseen verrattuna on muuttunut. Sen voi huomata jo joukkueen kokoonpanosta.

Leijonien ryhmässä peräti 18 pelaajaa ovat sellaisia, joita Jalonen ei ole aiemmin urallaan valmentanut.

– Se on mielenkiintoinen haaste ja osoittaa sen, että paljon asioita on tapahtunut tässä välissä. Innolla odotan jo, että päästään talkoisiin. Ensimmäinen peli on aina vähän arvoitus, kun lähdetään nollista liikkeelle, Jalonen sanoo.

 

Jalonen ei halua lähteä julkisesti avaamaan Leijonien pelitapaa yksityiskohtaisesti.

– Periaatetasolla voi sanoa, että hyvin samantyylistä jääkiekkoa tullaan näkemään kuin Jokereissa viime kaudella. Aina tietysti jotain uutta maustetta yritetään kehittää, Jalonen pohtii.

Jalosen valmennustiimiin kuuluvat HPK:n päävalmentaja Antti Pennanen, Kärppien päävalmentaja Mikko Manner ja KooKoon maalivahtivalmentaja Kari Lehtonen. Videovalmentajana toimii Janne Hietaniemi.

Työnjako vaikuttaa lähtökohtaisesti selkeältä. Jalonen vastaa viisikkopelin sisällöstä ja apuvalmentajat saavat etenkin peluutus- ja erikoistilannevastuuta.

– Manner peluutti hyökkääjiä viime vuonna. Siinä hän touhuaa nytkin ja miettii myös ylivoimaa. Pennanen peluuttaa pakkeja ja hän miettii alivoimaa yhdessä maalivahtivalmentajan kanssa. Turnauksissa on oltava selkeät työnkuvat, Jalonen alleviivaa.

 

Jalosen kokemus tulee hyötykäyttöön välittömästi. Pitkällä kokemuksella Leijonien valmentajana Jalonen tietää miten maajoukkueessa kortilla olevat tunnit ja päivät hyödynnetään optimaalisesti, kun aikaa ei ole käytössä yhtä paljon kuin seurajoukkueessa.

– Se on selvää, että harjoittelua on aika vähän. Pelaamme EHT-pelit ja se on melkein siinä. Asiat pitää käydä teoriassa pitkälti läpi. Maajoukkuepelaajat ovat kuitenkin keskivertokiekkoilijoita fiksumpia ja oppi menee heille nopeammin perille. Vaaramomentti on, että menee liian yksityiskohtaisuuksiin, tavaraa ei pidä laittaa liikaa tarjolle. Vuosien varrella on myös oppinut olemaan hötkyilemättä, Jalonen puntaroi.

Viiden vuoden takaiseen verrattuna Jalonen näkee, että yksi suuri muutos on, että kansainvälisellä tasolla useampi maa on kilpailukykyisempi.

– Taso on noussut ja laajentunut. Aktiivisempi puolustuspeli hyökkäysalueella on lisääntynyt. Puolustajat joutuvat kovemman paineen alle kuin viisi vuotta sitten. Siksi meidän on päästävä laadukkaasti paineen alta pois ja on selviydyttävä yhteistyöllä ulos kiekkoa pitäen hallussa, Jalonen hahmottaa.

 

Maajoukkueryhmään valittiin peräti kahdeksan Leijona-ensikertalaista. Heidän joukossaan on myös HPK:n Teemu Turunen.

– Teemu on pelannut hyvässä liigajoukkueessa ja ollut kokonaisvaltaisesti joukkueen paras hyökkääjä. Hän voi pelata eri rooleissa laiturina vaikkapa ykkös- tai nelosketjussa. Vaikka hän on ollut tehokas, hän on myös soturi ja on mennyt paljon eteenpäin, Jalonen analysoi.

– Pyrimme jatkossakin nostamaan näytille niitä, joilla eväät riittää ja jotka ovat vahvasti tulossa ylöspäin.

Jalosen leijonalauma kohtaa Helsingin EHT-turnauksessa 8.  marraskuuta Venäjän, 10.  marraskuuta Tshekin ja 11.  marraskuuta Ruotsin. HäSa

Helsingin EHT-turnauksen Leijonat

Suomen miesten maajoukkue Helsingin EHT-turnaukseen 8.–11. marraskuuta:

Maalivahdit: Juha Metsola (Salavat Julajev Ufa), Veini Vehviläinen (Kärpät).

Puolustajat: Ville Pokka (Avangard Omsk), Mikko Lehtonen (HV71), Jani Hakanpää (Kärpät), Veli-Matti Vittasmäki (Tappara), Petteri Lindbohm (Lausanne), Teemu Eronen (HIFK), Miika Koivisto (Moskovan Dinamo), Atte Ohtamaa (Kärpät), Teemu Kivihalme (Kärpät).

Hyökkääjät: Marko Anttila (Jokerit), Mikael Ruohomaa (Neftehimik Nizhnekamsk), Miro Aaltonen (Vitjaz), Joonas Nättinen (Neftehimik Nizhnekamsk), Arttu Ruotsalainen (Ilves), Juhani Tyrväinen (HIFK), Mika Niemi (Jokerit), Ville Leskinen (Kärpät), Toni Rajala (Biel), Oula Palve (TPS), Harri Pesonen (Tigers), Teemu Turunen (HPK), Sakari Manninen (Jokerit), Teemu Hartikainen (Salavat Julajev Ufa), Juuso Puustinen (Neftehimik Nizhnekamsk), Iiro Pakarinen (Metallurg Magnitogorsk).

Päävalmentaja: Jukka Jalonen.