Urheilu

Jana uudisti valmennusjärjestelmänsä – Ikäluokkaohjauksen korvaa lajivalmennus

Uudessa järjestelmässä yli 13-vuotiaiden ryhmät on jaettu lajeittain.
Petra Kallionpää, Iikka Alingué, Lasse Hämelahti ja Nilla Rättyä kertovat, että vanhojen ryhmien harjoituskavereita näkee yhä punttisalilla. Kuva: Janakkalan Jana
Petra Kallionpää, Iikka Alingué, Lasse Hämelahti ja Nilla Rättyä kertovat, että vanhojen ryhmien harjoituskavereita näkee yhä punttisalilla. Kuva: Pirjo Rättyä

Janakkalan Janan yleisurheilujaosto uudisti tulevalle kaudelle valmennusjärjestelmänsä. Sysäyksen muutokseen toi halu tarjota urheilijoille entistä yksilöllisempää valmennusta.

Aiemmin ryhmät oli jaettu ikäluokittain, ja ikäluokan vaihtuessa urheilija siirtyi uudelle valmentajalle. Uudessa järjestelmässä yli 13-vuotiaiden ryhmät on jaettu lajeittain. 14–22-vuotiaille urheilijoille on tarjolla heitto-, hyppy-, pika- ja aitajuoksu- sekä kestävyysjuoksuryhmät.

– Vaikka harjoittelu säilyykin erittäin monipuolisena, urheilija voi päälajinaan harjoitella juuri sitä mitä haluaa, Janakkalan Janan valmennuspäällikkö Jari Kataja kertoo tiedotteessa.

14–15-vuotiaiden harjoittelussa huomioidaan kaikkien ryhmän lajien tekniikat sekä muu lajinomainen harjoittelu ominaisuusharjoittelua unohtamatta. 16–22-vuotiaiden treeneissä taas syvennetään harjoittelua kohti lajianalyysin mukaista harjoittelua.

Heittoryhmän valmentajina toimivat Katajan lisäksi Ville Halvari ja Pasi Kuusinen.

Kataja luotsaa myös hyppyryhmää, jossa harjoitellaan seiväs-, korkeus- ja pituushyppyä sekä tietysti kolmiloikkaa. Ryhmän korkeus- ja seiväsvalmentajina ovat Marko Ahtiainen ja Jouko Koskinen.

 

Pika- ja aitajuoksun ryhmän vastuuvalmentaja on Janan nuorisopäällikkö Arto Nousiainen, joka on toiminut valmennus- ja ohjaustehtävissä jo 21 vuotta. Lieksan Urheilijoissa valmentajauransa aloittaneen Nousiaisen urheilijat ovat vuosien varrella saavuttaneet useita henkilökohtaisia SM-mitaleita.

Ryhmän ohjelmassa on luvassa monipuolista pika- ja aitajuoksuun tähtäävää harjoittelua.

– Ryhmä treenaa jatkossakin monipuolisesti, mutta treenien punainen lanka on nopeassa juoksemisessa. Juokseminen on tärkeää, koska kaikissa lajeissa tarvitaan nopeutta ja hyvää juoksukuntoa. Lajianalyysin mukaista harjoittelua aloitellaankin sitten 16-vuotiaasta ylöspäin, Nousiainen kertoo.

Pari vuotta toiminut kestävyysjuoksuryhmä jatkaa tavoitteellista harjoitteluaan Jarmo Väisäsen johdolla. Nuorempien osalta treeniin sisältyy edelleen myös loikkimista, juoksemista, voimaharjoittelua sekä muita juoksemista tukevia lajeja. Hieman myöhemmin siirrytään kohti lajianalyysin mukaista juoksuharjoittelua.

Ryhmät aloittavat harjoituskauden viikolla 41.

Päivän lehti

26.9.2020

Fingerpori

comic