Urheilu

Janakkalan loikkalupaus hyppii heinäkuussa MM-kotikisoissa – Suomi 32 nuoren joukkueella Ratinaan

Janakkalan Janan kolmiloikkaaja Iikka Alingué on yksi 32 nuoresta yleisurheilijasta, jotka valittiin tiistaina edustamaan Suomea alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuissa. Kisat käydään 10.–15. heinäkuuta Tampereen Ratinassa.

Marraskuussa 19 vuotta täyttävä Alingué oli itseoikeutettu valinta isäntämaan edustajaksi miesten kolmiloikkaan. Hän rikkoi Suomen Urheiluliiton tulosrajan 14,90 kesäkuun alussa, mutta varsinainen tilastonoteeraus ja nuoren miehen oma ennätys 15,50 syntyi juhannuksen alla Raaseporissa.

MM-rajan ylitti Saarijärven juhannuskisoissa myös Aaro Davidila (14,97), mutta häntä ei Tampereelle valittu, sillä kumpikaan kolmiloikkaajista ei ylittänyt kansainvälistä tulosrajaa 15,60.

Janakkalalainen ei kuulu MM-kisoissa suosikkeihin. Arvokisojen ensikertalainen on maailmanlistalla sijalla 48 ja matkaa kärkeen, Kuuban 17-vuotiaaseen superlupaukseen Jordan Díaziin on liki kaksi metriä. 17,41 parhaimmillaan kesäkuun alussa loikkinut Díaz on toki vanhempiensakin seurassa ylivoimainen. Kukaan muu alle 20-vuotias ei ole ylittänyt 17 metriä tänä kesänä.

Toisena kantahämäläisenä Ratinan kilpailuihin valittiin Forssan Salaman Astrid Snäll. 18-vuotias Snäll on ainoa suomalaisnainen kotikisojen kestävyysjuoksumatkoilla.

Hänen päälajinsa on 3 000 metrin estejuoksu, jossa hän alitti IAAF:n tulosrajan kirkkaasti. Snällin ennätys on kaksi viikkoa sitten Espoon tähtikisoissa juostu 10.19,72. Hän juoksee Tampereella myös sileän 3 000 metriä, johon SUL valitsi hänet tilastoajalla 9.48,25.

MM-kisajoukkueen johtaja, entinen Hämeenlinnan Tarmon edustusurheilija Hannu Hämäläinen pitää isäntäjoukkuetta iskukykyisenä ja nousuvireisenä. Kärkinimiin kuuluvat Esbo IF:n seiväshyppääjä Saga Andersson, Virtain Urheilijoiden kiekonheittäjä Helena Leveelahti, Helsingin IFK:n aitajuoksija Viivi Lehikoinen, Oulun Pyrinnön pikajuoksija Samuel Purola ja Lielahden Kipinää edustava kuulantyöntäjä Arttu Korkeasalo.

– Kesäkuun koleus on hieman syönyt tulostasoa. Vasta MM-kilpailu kertoo, ketkä lopulta ovat joukkueen parhaimmistoa. Mukana on useita urheilijoita, joilla on edellytyksiä tuntuvasti parempiin tuloksiin kuin mitä tällä kaudella on nähty, Hämäläinen ennakoi tiedotteessa.

Hämäläisen mukaan jokaisen joukkueeseen valitun ykköstavoite on tehdä Ratinassa kotiyleisön edessä kauden paras tulos.

– Finaalipaikat ja mitalit vaativat nuorten MM-kisoissa huippuonnistumista, Hämäläinen arvioi.

Suomen joukkue voi täydentyä vielä ensi viikon maanantaihin asti.

Tampereen MM-kisoihin osallistuu noin 1 700 urheilijaa yli 170 maasta. Kilpailujen tulostaso on kesän tilastojen valossa erittäin korkea.

Edellisissä alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Puolan Bydgoszczissa Suomen joukkue saavutti kolme pronssia ja neljännen sijan. Ikäluokan MM-kisoissa kilpaillaan kahden vuoden välein.

Asiasanat