Urheilu

Janan Iikka Alingué tähtää korkealle – tavoitteet ennätysluvuissa, Kalevan kisojen menestyksessä ja Ruotsi-ottelussa

Janakkalan Janan Iikka Alingué pyrkii tänä kesänä isoihin ennätysparannuksiin niin päälajissaan kolmiloikassa kuin pituushypyssäkin.
Janakkalan Janan Iikka Alingué tähtää täyden kympin kesään. Kuva: Nilla Rättyä
Janakkalan Janan Iikka Alingué tähtää täyden kympin kesään. Kuva: Nilla Rättyä

Koronakevät teki muutoksia myös Janakkalan Janan Iikka Alinguén, 20, harjoituskauteen. Alinguén suunnitelmissa oli tehdä kaksi harjoitusleiriä Portugalissa, mutta ensimmäinen niistä jäi maaliskuussa koronapandemian riehuessa kesken ja toinen huhti-toukokuulle suunniteltu leiritys jäi tyystin väliin.

– Suomesta alkoi maaliskuussa tulla uutisia, että rajat ovat menossa kiinni ja lähdimme sitten matkaan heti kättelyssä. Olihan se hieman harmittavaa, mutta kuitenkin odotettavissa, kun uutisia seurasi, Alingué muistelee.

Harjoituspelikirjaa jouduttiin muutenkin hieman rukkaamaan.

– Suomessa oli aika kylmät kelit yllättävän pitkään, joten siinä joutui hieman keksimään uutta suunnitelmaa, kun sisätiloihin ei päässyt harjoittelemaan ja tekemään tehoharjoituksia. Päätimme sitten venyttää normiperuskuntokautta, jonka jälkeen siirryimme voimakaudelle, Alingué kertoo.

– Mutta eipä siinä, tässä sai kuitenkin valmistautumiseen ylimääräistä aikaa. Viime vuonna kävi niin, että armeijaa suorittaessa oli hieman pikkuvammaa eikä päässyt harjoittelmaan. Nyt on parempi tilanne.

Vaikka harjoituskaudella on tullut tiettyjä muutoksia, ne eivät ole vaikuttaneet Alinguén tulostavoitteisiin kesän suhteen. Helsinkiin englannin kieltä opiskelemaan hakenut nuori mies odottelee lähiaikoina tuloksia paitsi opiskelupaikan suhteen myös yleisurheilukenttien suorituspaikoilla.

Alingué avaa kisakautensa 27. kesäkuuta Espoo Liikkuu Games -teemakisassa Leppävaaran stadionin mondolla.

Mistään kevyistä parannuksista ei Alinguén tavoitteissa nyt puhuta. Päälajissaan kolmiloikassa Alingué tähtää 16,30 ylitykseen ja pituushypyssä on tarkoitus ponkaista yli 760 tänä kesänä. Alinguén ennätys kolmiloikassa on helmikuussa hallissa hypätty 15,94 ja pituushypyssä elokuussa 2019 hypätty 738.

– Kaikki mikä menee näiden tavoitteiden yli, on tietysti plussaa, mutta nämä ovat selkeitä odotusarvoja. Jos puhutaan kisatavoitteista, Kalevan kisat on kauden ykköskisa. Jos sen jälkeen mahdollisesti pääsisi Ruotsi-otteluun mukaan, kautta voi pitää hyvin onnistuneena, Alingué pohtii.

Kolmiloikka täsmentyy kaiken aikaa entistä enemmän päälajiksi ohi pituushypyn.

– Pituushyppy sinnittelee vielä mukana, mutta sille ei ole jäänyt enää kauheasti aikaa.

Motivaatiota voi ottaa myös kollegoiden suorituksista. Torstaina Kristian Pullin leiskauttama uusi miesten pituushypyn SE 827 sai Alinguénkin suun virneeseen.

– Totta kai siitä tulee hyvä fiilis, että täällä Suomessakin pystytään tekemään kovaa tulosta. Se motivoi, että ennätykset ovat vain väliaikaisia ja tehty rikottivaksi, Alingué alleviivaa.

Alinguén mukaan hänen tekniikassaan hiotaan nyt niin heikkouksia kuin vahvuuksiakin monipuolisesti.

– Lankulle tulonopeudessa, ponnistusasennon löytymisessä ja loikkien ajoituksissa on vielä parannettavaa. Minulla on ollut hieman vaikeuksia juosta maksimivauhdilla lankulle, mutta hallikaudella se alkoi löytymään. Kun se alkaa luonnistumaan, saa irti sen mitä on varaa antaa, Alingué analysoi.

– Kun nopeus on kehittynyt viime kuukausien aikana, se toivottavasti siirtyy myös senttimetreiksi tulokseen. Koska hallikausi meni hyvin, nälkä kasvaa jatkuvasti syödessä, kun päästään lähemmäksi kisatapahtumia. HäSa

Päivän lehti

11.7.2020