Urheilu

Jännättävää riittää Mestarien liigan välierissä

Hämeen Sanomat arvioi otteluparit.
Tottenhamin Christian Eriksen saa esittää parastaan Mestarien liigan välieräottelussa Ajaxia vastaan. Kuva: NEIL HALL
Tottenhamin Christian Eriksen saa esittää parastaan Mestarien liigan välieräottelussa Ajaxia vastaan. Kuva: NEIL HALL

Tottenham–Ajax

Tätä hetkeä on molemmissa seuroissa odotettu kuin kuuta nousevaa. Ajaxin edellinen esiintyminen Euroopan palloilusarjojen kuningaskisan välierissä on kaudelta 1996–1997. Tottenhamin edellistä, ja samalla ainoaa välieräpaikkaa saa hakea vielä paljon kauempaa. Bill Nicholsonin tuplamestarit kokivat tappion Mestarien liigan edeltäjässä, Euroopan Cupissa Benficalle kaudella 1961–1962.

Ajax pääsee Hollannin liigan suosiollisella avustuksella hyvin levänneenä ja täysin terveenä tiistain otteluun Lontooseen. Tottenhamin kapean ringin riski on nyt toteutumassa. Loukkaantunut Harry Kane sekä pelikiellossa oleva Heung-Min Son jättävät ison aukon hyökkäykseen ja varsinkin eteläkorealaisen poissaolo rajoittaa Christian Eriksenin syöttövalikoimaa hyökätä Ajaxin puolustajien taakseen jättämään tilaan.

Eriksen on yksi neljästä ex-amsterdamilaisesta Tottenhamissa. Tanskalaisen pitää voittaa omassa pelissään Frenkie De Jong, Dele Allin puolestaan Lasse Schöne. Jos De Jong ja Schöne ovat paljon pallossa, niin Donny van de Beek, Hakim Ziyech sekä David Neres saavat liikaa ruokaa yläoksille. Tottenham rukoilee Harry Winksin sekä Moussa Sissokon pelikunnon puolesta, muuten oma alakerta on lähes mahdottoman edessä.

Tottenham on ollut selkä seinää vasten useasti tämän kauden aikana ja joka kerta se on jatkanut voittajana. Se pystyy vahingoittamaan Ajaxia, mutta yhtä lailla se voi olla seuraava joukkue, jonka upea amsterdamilaisryhmä pyyhkii tieltään kohti finaalia. Nicholson ja Johan Cruijff voivat katsella pilven reunalta ylpeinä jättämiään perintöjä näille seuroille.   

 

Barcelona–Liverpool

Barcelona kohtaa välierissä keskiviikkona täysin erilaisen haasteen verrattuna edellisen kierroksen säyseään Manchester Unitediin. Vaikka Jürgen Klopp on tällä kaudella ottanut askeleen kohti pallonhallintaa ja matalaakin prässiä, tähän ottelupariin hyvin todennäköisesti palaavat viime kaudelta tutut teemat: aggressiivisuus ja oikea-aikaisuus kaksinkamppailuissa sekä linjan taakse mahdollisimman nopeasti pelaaminen.

Liverpool on edennyt tappioitta viimeiset 19 peliä, viikonloppuna Espanjan mestaruuden varmistanut Barcelona viimeiset 22 peliä. Huippuvireisten joukkueiden pelaamisesta löytyy kuitenkin aukkoja, joita näin laadukas vastustaja pystyy hyödyntämään. Liverpoolin hyökkäys elää linjan taakse pelatuista palloista ja Barcelonan korkea linja yhdistettynä heikkoon paitsioansaan jättää maalivahti Marc-Andre Ter Stegenille ison alueen ja vastuun katettavaksi.

Liverpoolin laitapuolustajat ovat molemmat syöttäneet tällä kaudella yli kymmenen osumaa. Se tarkoittaa ylhäällä pelaamista, joka jättää ison alueen molempien taustoille. Näitä alueita mikään joukkue ei halua Barcelonalle jättää, sen suunnanvaihtopeli etenkin Ousmane Dembelen toimesta on vastustajalle äärimmäisen vahingoittavaa.

Luopuuko toinen joukkue, tai jopa molemmat pelaamisensa dna:sta vai luottavatko ne omiin vahvuuksiinsa loppuun asti? Rohkeampi tai järkevämpi etenee finaaliin.

Päivän lehti

24.1.2020