fbpx
Urheilu

Jari Litmanen toipuu koronaviruksesta –  "Fyysisesti en ole varmaan koskaan ollut niin huonossa kunnossa"

Litmasen, 49, perheessä sairastui ensimmäiseksi Ly-vaimo.
Jari Litmasen, 49, perheessä sairastui ensimmäiseksi Ly-vaimo. Arkistokuva

Jalkapalloilun suuri suomalaistähti Jari Litmanen toipuu ankarasta koronavirustaudista. Litmanen kertoo sairastumisestaan Unibetin Kuninkaan puhe -podcastissa ja hän kuvaa tautia rajuksi koettelemukseksi.

Virossa asuva Litmanen kärsi koronan oireista neljä viikkoa.

–  Oli kuumetta, päänsärkyä, lihassärkyä, hengenahdistusta ja kaikkea mahdollista. Koronan potemisessa meni neljä viikkoa ja sen jälkeen on ollut nyt pari viikkoa toipumista, Litmanen kertoo.

–  Onneksi kivut tai hengenahdistukset eivät olleet missään vaiheessa niin kovia, että olisi tarvinnut lähteä sairaalaan. Pystyin sairastamaan taudin kotona, mutta eivät nämä mitään helppoja viikkoja ole olleet.

Litmasen, 49, perheessä sairastui ensimmäiseksi Ly-vaimo.

–  Viikon päästä siitä sairastuin itse, Litmanen jatkaa.

Sairastumista seurasi pakkolepo.

–  Olo oli todella raskas. Fyysisesti en ole varmaan koskaan ollut niin huonossa kunnossa.

Nyt koko perhe voi jo hyvin.

–  Toipuminen on tarkoittanut lepäämistä sekä kevyttä kävelyä ja pyöräilyä, että saisin voimia takaisin. Mutta ei tässä tarvitse vieläkään kovin pitkää matkaa taittaa tai tempoa pitää, että alkaa jo tökkiä.

Ihmisten terveyttä ei sovi vaarantaa

Litmanen unohti sairastellessaan jalkapallon, kun “ajatukset olivat vähän muualla”. Hollannin ja Ranskan liigan jatkosta luovuttiin sillä välin. Bundesliigaa sitä vastoin ollaan käynnistämässä viikonvaihteessa.

–  Sataprosenttisesti hyvää ratkaisua tuskin on edes olemassa, sillä sekä pelien lopettamiseen että jatkamiseen liittyy hyviä ja huonoja puolia.

Pelaajan kannalta liigojen jatkosta pitäisi päättää ripeästi.

– Pelaajan näkökulmasta vaikeinta on jatkuva epätietoisuus tulevasta. Siksi sarjojen pitää tehdä nyt päätöksiä koronan suhteen. Joko laitetaan kausi pakettiin tai päätetään pelien jatkamisesta.

Pandemia koettelee jalkapallosarjojen ja seurojen taloutta. Litmanen muistuttaa, että ihmisten hyvinvointi on silti päätösten tärkein peruste.

–  Kaikessa tässä pitää lähteä pelaajien, valmentajien ja joukkueen terveydestä. Se on numero yksi, Litmanen korostaa.

Menot