Kiekko Urheilu

Jarmo Kekäläinen pisti pyörät pyörimään uransa tiukimmassa paikassa

NHL:n siirtotakarajan lähestyessä Jarmo Kekäläisellä on ongelma: joukkueen kaksi tärkeintä pelaajaa uhkaa karata joukkueesta kesällä. Mitä tehdä heille?
Jarmo Kekäläinen (oik.) on kuudetta kautta Columbus Blue Jacketsin general manager apunaan Bill Zito. Kuvaaja: Ari Lahti

Maanantaina umpeutuva NHL:n siirtotakaraja lähestyy taas loppuhuipennustaan. Yksittäisiä tähän valmistavia pelaajakauppoja on jo nähty.

Pelaajia siirtyy perinteisesti koko viimeisen viikonlopun ajan. Perjantaina kauppaamisen aloitti Columbus Blue Jacketsin GM Jarmo Kekäläinen, joka on todennäköisesti uransa tiukimmassa paikassa. Ensimmäinen kauppa oli kuitenkin useimmille iso yllätys.

Seuran kausi on kokonaisuutena sujunut kohtalaisesti. Sinitakit ovat 59 ottelunsa jälkeen itäisen konferenssin ensimmäinen pudotuspeleistä putoaja, mutta vaihtelevien pelimäärien takia todennäköisyydet sinne ovat vielä hyvät.

 

Ongelmalliseksi tilanteen tekee se, että joukkueen selkeästi paras pistemies Artemi Panarin ja ykkösvahti Sergei Bobrovski ovat todennäköisesti siirtymässä kesällä muualle. Molemmista tulee heinäkuun alussa rajoittamattomia vapaita agentteja, joista ei tarvitse sopimuksen päättyessä maksaa mitään korvausta.

Kekäläisen täytyy siis leipoa tilanteesta kannalta paras tai vähiten huono päätös – joko pitää nyt kaksikko ja yrittää menestyä tällä kaudella loppuun asti, tai sitten kaupata heistä molemmat tai toinen pois.

Perjantaina pyörä lähti liikkeelle, mutta toisinpäin kuin odotettiin. Venäläiskaksikon kauppaamisen sijaan Kekäläinen hankki joukkueeseen uuden ensi kesän rajoittamattoman vapaan agentin Matt Duchenen ja nuoren puolustajan Julius Bergmanin Ottawasta.

Toiseen suuntaan liikkuivat lupaukset Johan Davidsson, Vitali Abramov sekä ensimmäisen kierroksen varausoikeus tulevalle kesälle. Ottawa saa myös seuraavan kesän ykkösvarauksen, mikäli Duchene tekee jatkosopimuksen Columbukseen. Panoksia on siis toistaiseksi korotettu varman päälle pelaamisen sijaan.

 

Jäävätkö venäläispelaajat nyt kesään asti? Kaupan jälkeen tilanne näyttää siltä, että joukkue pistää tällä kaudella kaiken peliin, vaikka huonoimmassa tapauksessa se jää kesällä kaikkien kolmen kohdalta tyhjin käsin.

Venäläiskaksikosta Panarin on haaveillut avoimesti siirrosta Floridaan tai New Yorkiin. Hänet saatetaan yhä kaupata, jos tarjous nousee riittävän korkeaksi. Kovimmat tarjoukset nähdään mahdollisesti vasta kesällä, kun sopimukset ovat päättyneet.

Bobrovskin osalta tilanteeseen vaikuttaa myös siirron estävä sopimus. Siirto vaatisi hänen suostumuksensa pykälän purkuun.

Helppoa vaihtoehtoa Kekäläisellä ei joka tapauksessa ole. Kekäläinen yrittänee tavalla tai toisella hankkia myös puolustukseensa vahvistusta.

Mahdollisen Bobrovski-siirron suurin hyötyjä voisi olla joukkueen kakkosvahti Joonas Korpisalo. Suomalaisvahdin kausi venäläisvahdin rinnalla on sujunut kohtalaisen hyvin, vaikka tilastollisesti prosentit eivät häntä mairittele. HäSa

NHL:n siirtotakaraja umpeutuu Suomen aikaa maanantaina klo 22.

Kommentti: Suomalaisia tyrkyllä myös pelaajakaupoissa

Suomalaispelaajia saatetaan nähdä myös pelaajakauppojen osasina. Viime viikkojen potentiaalisina kaupattavina ovat vilahdelleet ainakin Winnipeg Jetsin Sami Niku sekä Nashville Predatorsin Eeli Tolvanen.

Kummankaan NHL-ura ei ole toden teolla vielä edes käynnistynyt. Molempien seurat ovat kuitenkin tilanteessa, jossa ne tavoittelevat tosissaan mestaruutta.

NHL:ssä se tarkoittaa sitä, että jopa seuran kovimpina pidetyt lupaukset vaihtavat äkkiä kaupunkia, jos pudotuspeleistä rannalle jäävä joukkue päättää luopua pudotuspelien kannalta hyödyllisestä pelaajasta.

Villein huhuissa liikkunut suomalainen on ollut Jesse Puljujärvi, jonka tämäkin kausi Edmontonissa on ollut täynnä vastoinkäymisiä.

Kovien odotusten keskellä siirtotakarajaa hidastaa tänä vuonna se, että niin monet joukkueet ovat vähintään näennäisesti vielä pudotuspelitaistossa mukana. Näin ollen varsinaisia tyhjennysmyyntejä nähdään varmuudella vain Ottawassa ja muutamassa muussa seurassa.

Antti Wennström

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic