Urheilu Hämeenlinna

Lentopallokerhon jenkkikaksikon saapuminen Suomeen viivästyy – "Tässä asiassa olisi pitänyt olla tarkempi"

Hämeenlinnan Lentopallokerhon uudet yhdysvaltalaishankinnat Brianna Doehrmann ja Alyse Wallace-Ford ovat yhä vailla hyväksyttyä oleskelulupahakemusta kotimaassaan.
Kuva: Tommi Uusi-Kilponen
Jenkkipelaajien maahantuonti on aiheuttanut manageri Ville Kalliomäelle päänvaivaa. Kuva: Tommi Uusi-Kilponen

Hämeenlinnan Lentopallokerhon uusien yhdysvaltalaisvahvistusten Brianna Doehrmannin ja Alyse Wallace-Fordin saapuminen Suomeen on tuottanut mutkia matkaan kiristyneiden koronakäytäntöjen ja poikkeusajan järjestelyjen vuoksi.

Lentopallokerhoon tulevaksi kaudeksi hankittuja libero Doehrmannia ja yleispelaaja Wallace-Fordia estettiin nousemasta lentokoneeseen heidän pyrkiessään matkustamaan Suomeen 7. elokuuta puuttuvan hyväksytyn oleskelulupahakemuksen vuoksi.

Aiemmin Lentopallokerhossa on toimittu niin, että pelaajat ovat saapuneet Suomeen alle 90 päivän viisumivapauden turvin, jonka aikana oleskeluluvat on järjestetty kuntoon Suomesta käsin. Seuran sekä pelaajien oletus oli, että sama onnistuisi myös nyt.

Globaalin koronapandemian aiheuttamien matkustusrajoituksiin ja oleskelulupakäytäntöihin liittyvien muutoksien myötä oletus oli kuitenkin virheellinen.

Lentopallokerhon manageri Ville Kalliomäki myöntää, että seurassa tehtiin ohjeistusten pohjalta vääriä tulkintoja.

– Minun mokanihan tämä viime kädessä on, tässä asiassa olisi pitänyt olla tarkempi. Meille eikä pelaajille tullut mieleen ohjeistusten pohjalta, että tässä asiassa tulisi tämänkaltaisia ongelmia. Kuulemani perusteella muissakin lentopalloseuroissa painitaan samojen asioiden kanssa, Kalliomäki selittää.

 

Kolmen kuukauden käsittelyaika

Doehrmann ja Wallace-Ford ovat hakeneet Los Angelesin pääkonsulaatista oleskelulupaa 9. elokuuta, joihin on toimitettu lisätietoja 14. elokuuta.

Rajavartiolaitoksen verkkosivujen mukaan urheilijan tai valmentajan oleskelulupahakemusten käsittely kestää kolme kuukautta. Maahanmuuttovirasto Migrin tietokannassa oleskelulupahakemukset odottavat Kalliomäen mukaan yhä käsittelyä.

Yhdysvallat kuuluu matkustusrajoitusluokan 2 maihin, jossa rajanylitykseen tarvitaan muilta kuin Suomen kansalaisilta välttämättömäksi syyksi yhteiskunnan toimivuuden ja huoltovarmuuden kannalta merkittävä työ, jonka toteuttaminen edellyttää toisesta maasta saapuvan henkilön tai henkilöiden työsuoritusta eikä työ siedä viivästystä.

– Pelaajilla on työsopimukset, mutta lentopallosta ei yhteiskunnan toimivuuden ja huoltovarmuuden kannalta merkittäväksi työksi tietenkään lasketa, Kalliomäki toteaa.

– Ilmeisesti urheiluun liittyviä oleskelulupahakemuksia käsitellään nopeammin, mutta on selvää, että tässä maailmantilanteessa on tärkeämpiäkin asioita viranomaisilla kuin se, saako urheilija oleskeluluvan nopeammin vai ei.

Kalliomäen mukaan seurassa on varauduttu myös varaventtiilin käyttöön, mikäli pelaajien maahantulo viivästyy liian pitkälle.

– Jos rahaa olisi runsaasti käytössä, saisimme vaikka huomiseksi lisää pelaajia. Näin ei kuitenkaan ole. Olemme kuitenkin katsoneet korvaavia pelaajia, mikäli suunnitelma B joudutaan ottamaan käyttöön.

 

Reservi ohuessa

Mikäli Lentopallokerho ei vahvistu uusilla pelaajilla, joukkue lähtee vain yhdeksällä pelaajalla kohti Naisten Mestaruusliigan tulevaa kautta.

Päävalmentaja Matteo Pentassuglia muistuttaa kuitenkin, että sama tilanne on myös monessa muussa seurassa. Reserviä loukkaantumisia varten ei kuitenkaan tulevien otteluiden suhteen ole.

– Tilanne täytyy ottaa päivä kerrallaan. On tietysti haasteellista siirtää teknistä harjoittelua ja 6 vastaan 6 -pelaamista otteluihin, jos harjoituksissa on yhdeksän pelaajaa paikalla, Pentassuglia sanoo. HäSa

Päivän lehti

30.9.2020

Fingerpori

comic