Urheilu

Jenna Laukkanen palasi uinnin EM-mitalikantaan – "Hienoa nähdä, että työ tuottaa tuloksia"

Rintauinnin taitaja on kivunnut uudelle tasolle sekauinnissa.
Jenna Laukkanen saavutti uinnin lyhyen radan EM-kisoissa pronssia vahvalla kirillä. Kuva: ROBERT PERRY
Jenna Laukkanen saavutti uinnin lyhyen radan EM-kisoissa pronssia vahvalla kirillä. Kuva: ROBERT PERRY

Jenna Laukkanen palasi perjantaina mitalikantaan uinnin lyhyen radan EM-kisoissa. Laukkanen ui Skotlannin Glasgow’ssa naisten 100 metrin sekauinnin EM-finaalissa pronssia ajalla 58,62.

Laukkanen jäi EM-finaalissa Suomen ennätyksestään vain 0,02 sekuntia. Hänellä on lyhyiltä radoilta ennestään kaksi Euroopan mestaruutta ja kaksi EM-hopeaa. Kultamitalit ovat 50 metrin ja 100 metrin rintauinnista 2015 EM-kilpailuista ja hopeat samoilta EM-kisamatkoilta kaksi vuotta myöhemmin.

Laukkasella on EM-altaassa lauantaina edessä 100 metrin rintauintifinaali.

–  Kyllä se on päämatkani, hän vakuutteli Glasgow’sta STT:lle.

Satasen sekauintimestaruuden voitti Unkarin kestomenestyjä Katinka Hosszu ajalla 57,36 ennen toiseksi sijoittunutta Venäjän Maria Kamenevaa (57,59).

Ennen viimeistä, 25 metrin vapaauintiosuutta Laukkanen näytti olevan ulkona mitaleilta. Hänen loppunousunsa osui nappiin.

–  Yleensä loppu on ollut minulta huonompi. Tuli vedettyä ensimmäinen 50-metrinen vähän rennommin, niin jäi loppuun voimia jäljelle, hän kertoi.

Huippu-uimarien ideoimassa omassa kansainvälisessä ISL-kisasarjassa tänä syksynä uinut Laukkanen arvostaa menestystä lyhyen radan arvokisoissa.

–  Se on aina arvokisamitali sekin, Laukkanen sanoi.

Hän palaa pitkän radan kansainvälisiin kisoihin vielä joulukuussa Hollannin Amsterdamissa. Laukkanen alkaa rakentaa pohjaa uudella kaudella mielessään 2020 kesän olympia-Tokio. Kisojen tulosrajat sinne ovat vielä alittamatta.

–  Henkisesti on hienoa nähdä, että työ tuottaa tuloksia. Uskon, että nämä EM-kisat auttavat eteenpäin myös pitkää rataa ajatellen.

Laukkaselle perjantai oli työntäyteinen, sillä vajaat puoli tuntia ennen sekauintifinaalia hän varmisti välierissä EM-finaalipaikkansa lauantain 100 metrin rintauinnin loppukilpailuun. Hän oli välierien kolmas ajalla 1.04,97.

Ida Hulkko sijoittui ajallaan 1.05,63 rintauintivälierissä kymmenenneksi.

–  Käännöksissä taitaa tulla takkiin, mutta tuo on tämän hetken vauhti, alkuerissä ja välierissä täsmälleen saman ajan uinut Hulkko kertoi tiedotteessa.

Ari-Pekka Liukkosen vauhti riitti 12. sijaan miesten 50 metrin vapaauinnin välierissä. Hän ui 21,40 ja jäi finaalipaikasta 17 sadasosasekuntia.

Kauden parhaan aikansa kauhonut Liukkonen oli ensimmäisen välierän neljäs, mutta varautui ennen toista erää, ettei yllä loppukilpailuun.

Alkueristä hän meni jatkoon kymmenentenä.

– Pitkälti samanlainen uinti kuin aamullakin. Kyllä tuo nyt vähän paremmalta tuntui, mutta ei se ajassa juuri näkynyt, Liukkonen tuumi.

Välierien nopein oli Liukkosen erän voittanut Venäjän Vladimir Morozov ajalla 20,73. Liukkosen lyhyen radan Suomen ennätys on 21,20. STT

Päivän lehti

19.1.2020