Urheilu

Joensuun gp:ssä putosi janakkalalaispommi – toisen polven huippuhyppääjä SE:n tuntumaan ja EM-koneeseen

Janakkalan Janan Ella Junnila oli yleisurheilun kotimaisen gp-illan kirkkaimpia tähtiä keskiviikkona Joensuussa. 19-vuotias korkeushyppääjä säväytti rikkomalla oman kesäkuussa syntyneen ennätyksensä seitsemällä sentillä ja Berliinin EM-kisojen tulosrajan kahdella sentillä. Junnila ylitti 192 senttiä toisella yrityksellään.

Janakkalalainen oli voittaa koko kilpailun, mutta niin ikään 192 toisella flopannut Levern Spencer Saint Luciasta pudotti aiemmissa korkeuksissa kerran vähemmän kuin nuori suomalainen. Junnila oli näin niukasti toinen.

Junnila yritti vielä kisan päätteeksi kolmesti suomenennätyskorkeudesta 194, mutta puhti ei riittänyt enää uuteen yllätykseen. Hän jäi Linda Sandblomin kaksi vuotta sitten tekemästä SE:stä vain sentin, mutta rikkoi alle 22-vuotiaiden SE:n.

Junnila oli riemuissaan kirkkaasta ennätysparannuksestaan, joka syntyi, vaikka varusteet eivät huippukunnossa olleetkaan.

– Piikkari hajosi sunnuntaina ja sitä piti liimailla kokoon tänään. Vähän jännitti, miten se kestää, Junnila kertoi Ylen tv-haastattelussa.

– Jalat olivat kuitenkin vetreässä kunnossa tänään. Ne tiesivät, mitä pitää tehdä. 188:n ylitys tuntui niin hyvältä, että siinä vaiheessa alkoi tuntua, että nyt menee hyvin.

Joulukuussa 1998 syntynyt Junnila ei osallistu iästään huolimatta alle 20-vuotiaiden MM-kisoihin Tampereelle ensi viikolla, sillä kisoihin saavat ottaa osaa vasta vuodesta 1999 eteenpäin syntyneet. Aikuisten EM-kilpailut elokuussa kuitenkin häämöttävät.

Junnilasta tuli samalla perheensä paras korkeushyppääjä. Hänen äitinsä, pituushyppääjänä paremmin tunnettu Ringa Ropo ylitti aikoinaan korkeudessa 188.

Illan toisesta kovasta suomalaissuorituksesta vastasi aitajuoksija Nooralotta Neziri. Porilainen kellotti pika-aidoissa kauden kotimaisen kärkituloksen 12,86. Hän jäi suomenennätyksestään vain viisi sekunnin sadasosaa. Aika on EM-tilaston kuudenneksi paras tällä hetkellä.

Miesten keihäänheitossa Antti Ruuskanen herätti toiveitaan ja käytännössä varmisti EM-paikkansa heittämällä toiseksi tuloksella 82,59 metriä. Kauden paras koheni liki kaksi metriä. Voiton vei Tekin Jakub Vadlejch (84,65).