fbpx
Urheilu

Jokereiden urheiluhullu rahoittaja on luonut jättiomaisuutensa nikkelillä ja läheisillä suhteilla Venäjän johtoon

Vladimir Potanin on luvannut ensimmäisenä venäläisoligarkkina testamentata suuren osan omaisuudestaan hyväntekeväisyyteen.
Oligarkki Vladimir Potanin tunnetaan menestyvänä liikemiehenä ja urheilun merkittävänä sponsorina. Kuva: YURI KOCHETKOV / EPA
Oligarkki Vladimir Potanin tunnetaan menestyvänä liikemiehenä ja urheilun merkittävänä sponsorina. Kuva: YURI KOCHETKOV / EPA

Jokereiden uusi päärahoittaja, venäläinen suurliikemies Vladimir Potanin, kuuluu Venäjän rikkaimpiin henkilöihin.

Potanin ei ole millään Yhdysvaltojen pakotelistalla, mikä tekee hänestä Jokereille sopivan sponsorin.

Hänet tunnetaan lisäksi urheiluhulluudestaan, etenkin innostuksestaan jääkiekkoon.

Jokereiden uusista rahoituskuvioista kertoi viime viikolla Ilta-Sanomat.

Potaninilla on, mistä maksaa

Jokerit ehti tehdä jopa 50 miljoonan euron tappiot KHL:ssä viiden ensimmäisen kautensa aikana. Tappiot maksoi seuran taustalla edelleen vaikuttava venäläis-suomalainen miljardööri Gennadi Timtshenko.

Jokereiden uusi omistaja Jari Kurri ehti jo vakuuttaa viime kuussa joukkueen olevan jatkossa täysin irti venäläisestä rahoituksesta.

Potaninin tuloissa muutaman miljoonan tappiot eivät juuri tunnu, sillä hänen varallisuutensa jatkaa tasaista kasvuaan. Hän on rikastunut pääasiassa nikkelillä, ja liiketoiminta jatkuu edelleen tuottoisana.

Merkittävä urheilun sponsori

Potaninin liiketoimet sujuvat hyvin osittain siksi, sillä hän on presidentti Vladimir Putinin pitkäaikainen tuttu ja liittolainen. He muun muassa pelaavat jääkiekkoa säännöllisesti yhdessä.

Potaninia pidetään myös aloitteentekijänä Sotshin vuoden 2014 talviolympialaisten hakemisessa. Hän rahoitti kisoja auliisti rakennuttamalla muun muassa Roza Hutorin talviurheilukeskuksen.

Potaninin luotsaama Nornickel sponsoroi myös Venäjän jääkiekkomaajoukkuetta sen valmentautuessa Pekingin vuoden 2022 talviolympialaisiin.

Potaninin rahoja riittää muidenkin urheilulajien tukemiseen.

Pankkimies ja ministeri

Potanin, 58, loi nuorempana uraa myös pankkisektorilla.

Hän muun muassa muodosti Oneksim-pankkinsa ympärille nopealla aikataululla Venäjän mittakaavassa massiivisen teollisuuskeskittymän.

Potanin nousi vuonna 1996 maan ensimmäiseksi varapääministeriksi pääministeri Viktor Tshernomyrdinin hallitukseen. Hän oli jo tuolloin erittäin varakas.

Aikoo hyväntekijäksi

Potaninin suhde rahaan tuntuu poikkeavan siitä, mitä venäläisten oligarkkien keskuudessa on totuttu näkemään.

Hän on nimittäin ilmoittanut testamenttaavansa suuren osan omaisuudestaan hyväntekeväisyyteen. Perintöä riittänee siitä huolimatta myös hänen kahdesta avioliitostaan syntyneelle viidelle lapselle.

Potanin lähti reilut kuusi vuotta sitten ensimmäisenä venäläisenä mukaan sijoittaja Warren Buffettin ja Microsoftin perustaja Bill Gatesin aloittamaan The Giving Pledge -kampanjaan. Kampanja kannustaa miljardöörejä sitoutumaan julkisesti siihen, että he luopuvat suurimmasta osasta omaisuuttaan viimeistään kuolemansa jälkeen.

Potanin nauttii vapaa-ajallaan ylellisestä elämäntyylistä. Hän viettää mielellään aikaa omistamillaan luksusristeilijöillä. Hän muun muassa käytti lähes yhdeksän miljoonaa euroa tyttärensä Ranskan Rivieralla pidettyihin häihin.

Sponsorirahat nikkelistä

Jokereiden rahoitus tulee jatkossa todennäköisesti sponsorirahana Nornickel Harjavalta Oy:n kautta.

Se on osa Nornickel-konsernia, jonka suuromistajana oligarkki Vladimir Potanin tunnetaan.

Norilsk Nickel on Venäjän suurin kaivosyhtiö ja maan pahimpia saastuttajia.

Potanin omistaa reilun kolmanneksen konsernista. Konsernin tulos on hyötynyt jo vuosia heikkona pysytelleestä ruplasta.

Konserni tuottaa merkittävän osan maailmassa käytettävästä nikkelistä ja palladiumista.

Jokerit teki Nornickel Harjavallan kanssa yhteistyösopimuksen jo viime vuoden alussa.

Menot