Urheilu Hämeenlinna

Joona Mäntysen mela pyöri tehokkaasti – Pirkka-Melojien maajoukkuemies veteli 500 metrin Suomen cupin kisan voittoon Ahvenistonjärvellä

Joona Mäntynen tuuletti 500 metrin A-finaalin voittoaan lauantaina Ahvenistolla. Kuva: Tomi Vesaharju
Joona Mäntynen tuuletti 500 metrin A-finaalin voittoaan lauantaina Ahvenistolla. Kuva: Tomi Vesaharju

Tamperelaisen Pirkka-Melojien Joona Mäntynen, 25, oli odotetusti nopein lauantaina Ahvenistonjärvellä kauhotuissa ratamelonnan Suomen cupin kauden päätöskisoissa. Yksikköjen 500 metrin A-finaalissa maajoukkuemeloja lähti tavoittelemaan hyvää aikaa ja myös onnistui siinä. Hyvällä tahdilla koko matkan rutistanut mies voitti kisan ajallaan 1.45,73.

Toiseksi meloi Mikkelin Melojien Eetu Kolehmainen (1.50,11) ennen kisaisäntien, Vanajaveden Vesikkojen, Jaakko Hippeläistä (1.52,54).

Mäntynen ei melonut tällä kaudella jokaista Suomen cupin matkaa. Hän keskittyi vain ratamatkoihin.

– Toinen maajoukkuemies Jeremy Hakala pääsi karkuun, kun napsi pisteitä myös maratonmatkoilta. Hämeenlinnan kisaan mies ei enää edes tullut, sillä hän aloitti ylimenokauden viikkoa ennen meitä muita. Jeremy on jo Lapissa vaeltamassa, Mäntynen nauroi.

Apparan kisan voittaja oli tyytyväinen yksikkövetoihinsa. Kaksi erää sujui juuri niin kuin pitikin.

– Nyt vedettiin ihan tarkoituksella oikein lujaa, sillä kovia kisoja ei ole tänä kesänä ollut liikaa. Lahden SM-kisoissa meni jo aika hyvin, ja tänne oli nyt mukava lopettaa kausi, Mäntynen jutteli.

Mäntynen saavutti SM-kisoissa eri matkoilla ja lajeissa neljä kultaa ja seitsemän hopeaa.

– Yksikköjen 200 metrillä tuli mestaruus, samoin samalla matkalla kaksikoissa seurakaverini Tomi Niemisen kanssa. Myös kolme kertaa 200 metrin viestissä ja nelikoissa sain kultaa. Kausi oli kokonaisuutena ihan kohtalainen, Mäntynen arvioi.

Koronaviruspandemia on kiusannut melojiakin.

– Heti keväällä piti olla iso pätkä ulkomaanleireillä, mutta aika pian tuli komento takaisin Suomeen. Sitten peruuntui kisoja yksitellen ja lopulta oli ennen elokuun SM-kisoja vain heinäkuussa kansallisia kisoja Suomessa, Mäntynen muisteli.

Mäntynen oli vauhdissa lauantain Ahveniston kisoissa myös kaksikoissa. Yhdessä Pirkka-Melojien nuoren Elias Laurellin kanssa hän voitti 200 metrin pyrähdyksen.

Hippeläiselläkin vahvaa iskua

VaVen Jaakko Hippeläinen, 19, oli niin ikään tyytyväinen lauantain 500 metrin vetoonsa, vaikka myönsikin melan pyörineen jo loppukauden tunnelmissa.

– Kyllä tässä alkavat olla jo loppukauden fiilikset. Ihan ok-veto finaali oli, vaikka se aika raskasta olikin. 500 metriä on kuitenkin happomatka, jolla saa koko ajan taiteilla laktaatin kanssa, Hippeläinen muistutti.

Hippeläinen kuvaili päättyvää melontakautta ”kummalliseksi”, mutta se toisaalta sopikin Vesikkojen miehelle.

– Kisoja peruttiin, mutta minulla oli hyvä tilanne, sillä olin ensimmäistä kauttani U23/seniorisarjalainen, eli sitä 18-vuotiaiden sarjan viimeisen kauden vetoa ei tarvinnut esittää. Pääsin nyt harjoittelemaan hyvin ja kehittämään melontaani.

– Noin kuukausi sitten tuli myös tieto, etten lähde Szegedin maailmancupiin Unkariin, ja pääsin keskittymään myös syksyn ylioppilaskirjoituksiin, Hippeläinen sanoi.

Hippeläinen ylsi SM-kisoissa parhaisiin suorituksiinsa yksikköjen puolella 500 ja 200 metrin matkoilla.

– 500 metrillä oli neljäs ja 200 metrillä viides. Tonnin vetokin oli ihan hyvä (viides sija), mutta lyhemmät matkat menivät kyllä paremmin, Hippeläinen muisteli.

Hippeläinen oli mukana myös kaksikkojen 200 metrin kisassa yhdessä Vikki Mattilan kanssa. Pari ylsi tässä lajissa kolmanneksi.

VaVen edustaja päätti Ahveniston kisat vahvaan esitykseen 2500 metrin minimaratonissa. Hippeläinen voitti tämän kisan ja ratkaisi pelin edukseen jälleen kerran hyvin sujuneella kanootin kantamisosuudella.

VaVella vahva edustus

Vesikkojen nuoremmatkin melojat menestyivät lauantain kisoissa. 10-vuotiaiden poikien 500 metrillä Henrik Virolainen ylsi hopealle ja Robin Lassenius pronssille.

P18-sarjassa puolestaan Aaron Happonen oli 500 metrillä pronssilla.

Special Olympics -sarjan paras Vesikkojen edustaja oli Mikko Kivikko, joka ylsi hopealle 200 ja 500 metrillä. VaVen toinen edustaja Ilpo Holttinen oli molemmilla matkoilla pronssilla.

Junnurallisakin (maastojuoksu ja melonnan taitorata) VaVe menestyi. 10-vuotiaiden poikien sarjassa Lassenius on toinen ja Virolainen kolmas. Samu Kuisma oli sarjaa ylempänä (P12) kolmas. HäSa

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic