fbpx
Kiekko Urheilu

Jukka Jalonen valmistautuu Leijonien kanssa ilman liigafinaaleissa luotsaavia apuvalmentajiaan – ”Se riski otettiin, koska halusimme parhaat miehet”

HPK:n toistaiseksi ainoan mestaruuden isä Jukka Jalonen arvioi isoksi asioiksi Kerhon tämän kauden menestykselle organisoidun pelaamisen, laadukkaan arjen ja urheilujohtajan palkkaamisen.
Jukka Jalosta ei haittaa lainkaan, jos hän ei ole enää HPK:n historian ainoa päävalmentaja, joka on valmentanut Kerhon Suomen mestariksi. Kuva: veli-matti a. pitkänen
Jukka Jalosta ei haittaa lainkaan, jos hän ei ole tämän kevään jälkeen enää HPK:n historian ainoa päävalmentaja, joka on valmentanut Kerhon Suomen mestariksi. Kuva: Veli-Matti A. Pitkänen

Liigan finaaleissa miekkailee paitsi kaksi tämän kauden parhaiten suoriutunutta liigavalmentajaa myös Jukka Jalosen vasen ja oikea käsi Leijonien valmennustiimissä – Kärppien päävalmentaja Mikko Manner ja HPK:n luotsi Antti Pennanen.

On selvää, että ajatustenvaihto, valmistautuminen ja suunnittelu valmennustiimin kesken ei onnistu nyt parhaalla mahdollisella tavalla, koska Manner ja Pennanen ovat MM-kisojen valmistautumisesta sivussa – tosin hyvästä syystä.

He keskittyvät ensin voittamaan Suomen mestaruuden.

Ässien seuraavaksi päävalmentajaksi nimitetty Ari-Pekka Selin on ollut Leijonien mukana ja Nuorten Leijonien päävalmentaja Raimo Helminen hyppää kyytiin ensi viikolla.

Jalonen myöntää, että tilanne ei ole paras mahdollinen Leijonien kannalta, että varsinaiset valmennustiimin jäsenet hyppäävät mukaan oikeastaan suoraan MM-kisoihin.

– Ei tämä ideaali tilanne ole, että molemmat ovat neljä viikkoa pois. Mutta se riski on alun perinkin otettu, koska halusimme parhaat mahdolliset miehet riviin maajoukkueeseen. Koska he tärähtävät paikalle vasta ensimmäisellä kisaviikolla, on tässä omat haasteensa ja juttunsa. Mutta niin se on varmasti muillakin, Jalonen sanoo.

– Kun parhaat valmentajat ovat mukana oman toimen ohella, tämä riski on mukana.

Jalonen sanoo, että yhteydenpito finaalien aikana Manneriin ja Pennaseen jää vähiin.

– Me teemme omaa hommaamme täällä ja pojat siellä. Valmennushommista ei puhuta nyt mitään. Annetaan heille täysi työrauha.

 

Jukka Jalonen on edelleen HPK:n seurahistorian ainoa päävalmentaja, joka on voittanut mestaruuden. Se saattaa nyt muuttua, sillä Pennasen HPK on enää yhden ottelusarjan voittamisen päässä todellisen sensaation viimeistelystä.

– HPK:lla on erittäin hyvä ja nousujohteinen kausi ilman ihmeellisempiä notkahduksia. Minulla on ollut vahva luotto Kerhon tekemiseen, arki on ollut niin vahvalla pohjalla. En ihmettele, että HPK on finaaleissa, niin paljon peli ja pelaajat ovat kehittyneet, Jalonen summaa.

Pennasen palkkaamiseksi HPK:hon Jalonen antoi aikoinaan suosituksensa, kun silloinen Kerho-johto pohti asiaa.

– Minultakin kysyttiin mielipidettä jossain vaiheessa, sitä kuunneltiin ja ehkä se vahvisti heidän ajatustaan. Tiesin, että Pennasessa on paljon kunnianhimoa, halua, näkemystä ja ahkeruutta. Viime kaudella varmaan osa jo epäröi, tuliko tehtyä väärä hankinta, mutta joskus pitää sanoa, että otetaanpa happea, kyllä tämä tästä kääntyy, Jalonen toteaa.

Pennanen on tehnyt kovan tempun kääntäessään HPK:n kurssin viime kauden sukelluksen jälkeen Liiga-finaaleihin.

– Henkinen kovuus on sitä mitä ihminen tekee silloin kun tökkii. Silloin miestä ja naista mitataan.

 

Lue myös Sihvosen kolumni:
Liigafinaaleissa nähdään Leijonien perintöprinssien taistelu paremmuudesta

 

Kerhossa on historian varrella palkattu päävalmentajaksi harhalaukauksiakin, mutta on uskallettu myös palkata niitä, jotka muualla olisi saatettu kokea riskivedoiksi. HPK:ssa erilaisia valmentajaratkaisuja on uskallettu kuitenkin tehdä.

Jalonen itsekin oli sellainen aikoinaan. Kun HPK palkkasi hänet, hänen edelliset valmennuspestinsä olivat olleet Italiassa ja Englannissa – jääkiekon takapihoilla.

– Taitopelaamisen kulttuuri oli ollut vahvimpia Liigassa jo aikaisemmin. Me vain vahvistimme pelaamisen kulttuuria. Hämeenlinnalainen taitokiekko ja älykäs pelaaminen on ennenkin ollut vahvasti arvona, Jalonen sanoo.

Jalosen palkkaamisen taustalla oli aikoinaan Mr HPK:ksi tituleerattu Harri Lintumäki ja hänen vaimonsa Ulla. Yksi tapaaminen Jalosen kanssa kuitenkin vakuutti riittävästi – ja loppu on hämeenlinnalaista jääkiekkohistoriaa.

– Siinä oli varmaan kyse persoonakysymyksestä, pystyin ihmisenä vakuuttamaan Harrin ja Ullan. Jääkiekosta ei niin paljoa puhuttu, vaan enemmänkin johtajuudesta ja ihmisyydestä. Harri Lintumäki on vahvin tekijä Kerhon peli-identiteetin takana, hän on taitokiekon vankkumaton ystävä, Jalonen sanoo.

 

Jalosen mielestä HPK:n tämänkautisen täyskäännöksen taustalla ovat myös seurassa tapahtuneet muutokset. Viime kaudella esillä ollut urheilujohtajakeskustelu jakoi mielipiteitä – mutta ei enää.

Mika Toivolan palkkaaminen on ollut yksi tärkeimmistä palasista HPK:n menestymisen kannalta, eikä ainoastaan hänen värväämiensä hankintojen kautta vaan organisaation eheytymisen ja työnkuvien selkiytymisen kannalta. Vaikutus on ollut iso myös aiemmin urheilustrategian jalkauttamisen ja pelaajarekrytoinneista vastanneen Pennasen jaksamisen kannalta.

Lopputulokset ovat nyt kaikkien nähtävillä.

– Paljon on tapahtunut hyviä asioita. Valmennuksen perspektiivistä Toivolan palkkaaminen on ollut iso asia, Pennanen on voinut keskittyä siihen mihin hänet on palkattu – valmentamiseen, eikä esimerkiksi pelaajahankintojen tekemiseen. Se on hyvä juttu. Pennanen on voinut keskittyä toiminnan innovatiiviseen kehittämiseen ja viemään pelaajia eteenpäin, Jalonen alleviivaa.

 

Molemmat miehet molempien penkkien takana tee miehet molempien penkkien takaa – Mannerin ja Pennasen – ja siten osaa myös arvioida mitä tuleman pitää.

– Joukkueissa on samoja piirteitä, puolustaminen on aika lähellä samantyylistä, siinä ei suuria eroja ole. Hyökkäämisessä on eroja – HPK:n hyökkääminen on hieman organisoidumpaa ja monipuolisempaa, Kärppien on enemmän luomua ja varioituvaa, jossa käytetään pystysuunnan pelaamista ja venyttävää pelaajaa, Jalonen analysoi.

– HPK:n pelaaminen on enemmän ennalta-arvattavampaa, mutta Kärppien hyökkääminen on taas vaikeampaa ennakoida. Se voi selittää miksi Kärppien hyvän ja huonon päivän ero on suurempi. Molemmissa on hyviä ja huonoja puolia. Ja vielä on aikaa säädellä ja fiksailla, mitä haluaa painottaa.

Jalonen sanoo, että häntä ei haittaa, jos hän ei ole enää tämän kevään jälkeen ainoa HPK:lle mestaruuden tuonut päävalmentaja – mutta sanoo, ettei asemassaan ole kummankaan puolella.

– Se pitkä aika, jonka sain olla Kerhossa koutsina, pidän valmennusurani parhaana jaksona. Siellä sain mahdollisuuden päästä kansalliselle ja sitten kansainväliselle huipulle. Kerho on lähellä sydäntä, ei sitä voi kieltää. Mutta omassa työssäni olen vähän jäävi – en voi olla kummankaan puolella, Jalonen luonnehtii.

– Jos Kerho voittaa, olen iloinen heidän puolestaan. Jos taas Kärpät voittaa, olen iloinen Mannerin ja monen muun puolesta. On siis vain hyviä vaihtoehtoja minun kannaltani. HäSa

Menot